Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

D-vitamin gennembrud

Redigeret 25 marts, 2010, 00:55 i Vitaminer og mineraler
D-vitamin er helt afgørende for immunforsvaret

En hær af forskellige immunceller beskytter os mod sygdomme. Små robotstøvsugere gnasker sig konstant og på auto-pilot gennem alle de fremmedlegemer og cellerester de støder på, mens højt specialiserede kamp- og forsyningsceller først bliver aktiveret, hvis infektionen er livstruende. Nu har forskere fra Københavns Universitet bevist, at D-vitamin er fuldstændigt afgørende for at aktivere specialtropperne - og lærebøgerne i immunologi skal derfor skrives om.

De små automatiserede immunceller, makrofagerne, er på arbejde 24 timer i døgnet, året rundt. De er en del af det såkaldt medfødte eller innate immunforsvar, og deres konstante støvsugning af kroppen for bakterier, virus og gammelt cellesnask kan fjerne mange infektioner.

Professor Carsten Geisler
Men hvis bakterien eller virus er hårdfør, fx tuberkulose, lungebetændelse eller influenza, så tjener makrofagerne også som sladrehanke.
Special-tropperne, kaldet T-celler, er del af det adaptive eller lærende immunsystem, og de suser rundt i blodbanerne, men kan hverken høre, se eller reagere, før en makrofag viser en T-celle, at den har fundet noget mistænkeligt.

Så råber T-cellen til gengæld "vagt i gevær". Den bliver aktiveret. Med den mistænkelige stump som ledesnor, deler T-cellen sig til en hel hær, der nu er trænet og uddannet til at opspore og udrydde alt i kroppen, der indeholder det mistænkelige fingerpeg. Det kan fx være en rest bakterie eller en stump af en virus.

T-celler deltager i kampen mod svære infektioner
Det kan tage 4-5 dage før specialtropperne er klar til kamp, men så drager de til gengæld også til fronten, og fjerner alle fremmedlegemer med den mistænkelige signatur, hvad enten de er inde i en celle (som fx virus) eller udenfor.
Når krigen er vundet sender specialtropperne besked til den immunologiske hukommelse, som lagrer viden om fremmedlegemet til næste møde... og så dør de. T-celler er ekstremt farlige dræber- og aktiveringsceller, og en sygdomsfri krop har bestemt ikke brug for aktiverede udgaver af dem.

Uden D-vitamin bliver T-cellerne ikke aktiveret
Nu har professor i molekylær immunologi Carsten Geisler og hans kolleger fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi opdaget, at uden D-vitamin bliver T-cellerne slet ikke aktiverede.

Når en inaktiv T-celle først opsnuser en stump fremmedlegeme på en makrofag, sker der en hel lille biokemisk eksplosion i dens indre, mens den folder signalantenner og specialvåben ud på sin overflade.

"Vi har opdaget, at den biokemiske væknings-eksplosion i T-cellens indre er anderledes end man hidtil har troet," fortæller Carsten Geisler. "Vi har som de første opdaget, at den første antenne, T-cellen åbner, er en såkaldt vitamin-D-receptor. Det betyder, at når en T-celle går i gang med at blive aktiveret, så skal den have vitamin-D, ellers stopper vækningsprocessen.
Hvis der ikke er vitamin-D nok i blodet, kommer T-cellen slet ikke op i omdrejninger."

Er der til gengæld vitamin-D nok, forvandler den før så fredsommelige, inaktive celle sig enten til en dræbermaskine, der uden problemer slår vores egne celler ihjel, hvis de er syge og fx indeholder virus, eller til en aktiveringsmaskine, som aktiverer andre immunceller .

D-vitamin er også med til at deaktivere T-cellerne igen
Faktisk er T-cellerne så effektive og potente, at de kan blive et problem. Ved organtransplantationer kan T-cellerne opsnuse stumper af "fremmed" fra donoren, og gå til angreb på det nye organ; mens de autoimmune sygdomme opstår, når T-cellerne pludselig mener, at stumper af patientens egne celler er "fremmede".

Det er det derfor vigtigt, at T-cellerne forlader slagmarken, når først en infektion er nedkæmpet og fremmedlegemet registreret i den immunologiske hukommelse. Og også her spiller vitamin-D en rolle.

Viden om immunsystemet vigtig i kampen mod infektionssygdomme
"Vi har længe vidst, at vitamin-D spiller en rolle for makrofagernes evne til at at bekæmpe bakterier og for at deaktivere T-cellerne," forklarer Carsten Geisler. "Men det er helt nyt, at vitamin-D er afgørende for aktivering af de T-celler, som spiller en central rolle ved bekæmpelse af særligt farlige infektioner."

Dekan Ulla Wewer glæder sig over det store forskningsmæssige gennembrud.
"Opdagelsen er afgørende for vores fulde forståelse af hele det immunologiske orkester," fortæller hun. "Det er utrolig vigtig forskning, når vi skal finde nye våben mod infektionssygdomme og globale epidemier, som den influenzaemidemi vi oplevede i 2009. Det er en viden vi skal have med, når vi vil udvikle fx nye vacciner, der jo netop har til formål at uddanne vores immunsystem, men også, hvis vi ønsker at lægge en dæmper på kroppens naturlige forsvarsværker - fx i forbindelse med organtransplantationer og autoimmune sygdomme."

Opdagelsen er netop, 7. marts 2010, offentliggjort i det ansete amerikanske tidsskrift Nature Immunology.
«1

Kommentarer

  • Det er mange år siden , jeg begyndte at tage ekstra D og A vitaminer. Jeg tager nemlig levertran for min migræne. Den har ikke vist sig siden, jeg begyndte på det. Plus en vitamin og mineral pille.

    Jeg har heller ikke været forkølet eller haft influenza i mindst 30 år, jeg tror faktisk det er endnu længere siden.

    Så det tyder da på, der er noget om det.
  • Hej Persille1

    Nej, det tyder ikke på, men derimod er der tale om et klart bevis. ;-)

    Så de fleste af vores sygdomme skyldes mangel på D-vitamin.

    Ingen tvivl om at det er D-vitaminerne der har hjulpet dig. Min kone har siden 12-13 års alderen haft migræne flere gange om måneden. Efter at hun startede med D3-vitamin (140 ug dagligt) for 8 måneder siden har hun ikke haft et eneste migræne udbrud.

    Hilsen Niels
  • Jeg er blevet anbefalet at tage membrasin for mine slimhinder i brystet. Også D3 vitamin og magnesium. For blodtrykket.
    Men, jeg tager jo en blandet vitamin og mineral pille i forvejen. Der er ikke så meget i, som jeg skal have. Men tager jeg ikke den, mangler der andre ting.
    Jeg er i tvivl om jeg kan købe f.eks. D3 vitaminer og samtidig tage vitaminpillen.

    Magnesium, der 600 mg i to kapsler, dagsdosis bør ikke overskrides, står der. Der er 50 mg i vitaminpillen.
    Det er måske ikke så slemt, men D vitamin, der er jeg virkelig i tvivl. 3,37 ug (my) mener jeg det hedder, er der i vitaminpillen. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal skrive det korrekt på tastaturet .

    Det samme gælder andre ting. Jeg håber nogen kan svare på det.
    Jeg kan simpelthen ikke finde ud af alle de forskellige måleenheder.
    Min hjerne går i sort.

    Jeg glemte, jeg tager jo en teskefuld levertran, der er 240 IE D vitamin i.
  • Hej Persille

    Jeg synes, at det er en god ide at tage magnesium og D3 af hensyn til blodtrykket. Du kan roligt gå i gang. Ganske vist har man jo altid sagt, at man kan få for meget D-vitamin, men ifølge eksperter har vi behov for langt mere D-vitamin, end man tidligere mente, og grænsen for, hvornår man får for meget, er også sat op.

    Som du ved, har jeg her i vinter eksperimenteret med D-vitamin som blodtryksnedsættende middel. Hos mig gik det ikke så godt, men jeg fandt jo af hvorfor. Det er, fordi jeg tager perikon forebyggende mod depression. På grund af en indviklet mekanisme, som jeg beskrev i min tråd om D-vitamin som blodtryksnedsættende middel, gik det ikke. Men jeg regner med, at jeg vil trappe ud af perikon her i foråret, for jeg mener, at jeg kan undvære det om sommeren, og så går jeg i gang med D-vitamin igen (plus rabarber og bladselleri). Jeg VIL have min dosis af blodtryksmedicin bragt ned.

    3,37 mikrogram D3-vitamin er en meget lav dosis. Du kan roligt tage 100 mikrogram.

    Jeg har købt mine D3-vitaminer i helsekostforretning. De hedder MEGA D-vitamin og er fra Naturdrogeriet. Hver pille indeholder 35 µg.( I mit tekstbehandlingsprogram kan man klikke på ”Symbol” og dér finde ekstra symboler ud over dem, der findes på tastaturet, men man kan bare skrive mikrogram, hvis man ikke kan finde tegnet).

    Der findes mange forskellige D-vitaminprodukter. Når bare det er D3-vitamin, så tror jeg, at de er i orden.

    Ifølge de nye forskningsresultater er der altså ikke noget i vejen for at tage 100 mikrogram D3-vitamin dagligt. Men du kunne jo for en sikkerheds skyld nøjes med 2 piller a 35 mikrogram, ud over din vitamin-pille.

    Hvad angår magnesium, er der ingen fare for overdosering. Man tisser det overflødige ud. Men personligt tror jeg, at der er en ligevægt mellem calcium og magnesium, som man skal prøve at overholde, især når man tager D-vitamin. Så derfor tager jeg cirka samme mængde calcium som magnesium. Det vil for tiden sige ca. 350 mg af både calcium og magnesium om dagen.

    Men er det ikke dig, der tager levertran? Og gør du stadig det? Hvis du gør det, så skal du jo lige tænke på, at der er D-vitamin i levertran. Det er mange årtier siden, jeg sidst har set levertran, så jeg aner ikke, hvad det indeholder!

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Hej igen

    Da jeg havde lagt mit indlæg på, opdagede jeg, at du nu har skrevet, at du får levertran i en mængde, der svarer til 240 internationale enheder om dagen. Nå, så skal vi jo regne. Jeg googlede en tilfældig side frem:

    http://www.altomkost.dk/Viden_om/Vitami ... orside.htm

    Og dér kan vi se, at 400 IE svarer til 10 mikrogram D-vitamin. Det vil sige, at 240 IE svarer til 6 mikrogram.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Hej

    Har købt nogle LIVOL D3 Vitamin 10 μg 100 stk, der står en om dagen !

    Men kan jeg stadig tage 2 tabletter af den type, selv om der står 1 tablet om dagen ?

    Er det den rigtige type D vitamin jeg har købt som lægerne
    anbefaler ?
  • Hej Henrik

    Ja, når bare det er D3-vitamin, og det er det jo, så vil jeg tro, at det er fint.

    Og ja, du kan udmærket tage 2 om dagen. Det er jo kun 20 mikrogram i alt.

    Hvor meget du skal tage, afhænger blandt andet af, om du har fået konstateret D-vitaminmangel. Hvis du har det, vil jeg mene, at du skal tage en større dosis.

    Hvis du vil bruge D-vitamin som blodtrykssænkende middel, er 20 mikrogram om dagen heller ikke nok.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Hej Henrik og andre

    De D3 du køber skulle være udmærkede.
    Det eneste man skal kigge efter er om der står cholecalciferol.
    En om dagen skulle vel være nok medmindre du lider af en konstateret mangel??
    Jeg har lagt mærke til at D-vitaminmangel for æren for migræne (også) her på netdoktor. Jeg har selv haft migræne tidligere og det er længe siden jeg har haft et udbrud...fik heller ingen mens jeg manglede D3 i stor stil.
    Ej heller har jeg lidt af infektioner ....
    Ved migræne tror jeg det er forskelligt hvad der udløser ..hos mig er det appelsiner og røde pølser samt mørk chokolade.
  • Hej Kameliadamen,

    Jeg har dog ikke fået at vide at jeg mangler D3 vitamin, men går op i at leve så sundt som muligt ;o)

    Så tænkte om det stadig er ok at tage 2 stk af dem om dagen uden det ville
    kunne skade..

    Mvh
    HJ74
  • Hej igen

    Tak for svar. Lægge sammen kan jeg.

    Der står også forskellige steder man kan tage 5000 IE om dagen. Hvor mange mikrogram er det så.

    Undskyld mig, jeg ved ikke hvorfor det er sådan , men jeg går helt i sort over den slags ting. Normalt er jeg ellers ikke dum.


    Jeg kan huske fra min barndom, der var meget mere A og D vitamin i pillerne, meget mere end i dag.


    Men jeg har købt magnesium a 3oo mg. Jeg ved det også kræver calcium.
    Jeg lod mig lokke til at købe magnesium, idet hun sagde, når jeg drikker mælkeprodukter giver det nok calcium.
    Mener du også det.
    Skal jeg nu tage 300 mg eller 600 mg magnesium.

    Jeg er utrolig glad for din viden på dette område. Det er en kæmpehjælp.
Log in eller Registrér for at kommentere.