Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Problemer om morgen

2»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Amilea

    Nå, ja, dine læge HAR jo faktisk rådgivet dig med hensyn til dine tarmproblemer – ikke bare stukket diagnosen irritabel tyktarm ud, ser jeg i den anden debat:

    Du synes selv, at din læge anbefaler alt for meget mad:
    viewtopic.php?f=4&t=22997&p=108704#p108704

    Jeg tror faktisk, at det er en god ide at spise mange måltider. Men der er jo ingen, der siger, at det skal være store portioner!

    Imidlertid vil jeg mene, at din læges forslag indeholder en overvægt af kulhydrater. Jeg forstår ikke helt begrundelsen. Det er et forsonende element, at der er tale om grovboller og havregrød, som ikke hører til de mest simple kulhydrater.

    Men selv til de såkaldte grovboller, er der meget ofte brugt næringsfattigt, stivelsesholdigt, hvidt mel, hvor der bare er drysset lidt kerner i. Og det er den slags gærdejsprodukter, som candida-svampen efter sigende skulle elske! Så din læges forslag ser absolut ikke ud til at kunne hjælpe på en eventuel candida-svamp.

    Men vi ved jo heller ikke, om dit tarmproblem faktisk skyldes en eksplosiv vækst af candida-svampen.

    Jeg ved, at havregrød har en beroligende indflydelse på mave- og tarmsystemet. Jeg spiste ofte havregrød under mine depressioner. Netop når man ikke har så meget energi, er havregrød en god måde at få sultfornemmelse i maven væk på, når man trods denne gnavende sult, alligevel ikke har den store appetit.

    Men alligevel vil jeg mene, at to måltider med havregrød i døgnet er for meget. Og hvor er grønsagerne i din læges kostplan?

    Jeg husker fra depressionens morgenhelvede, at jeg havde en slags knude i maven – en knude af forpinthed. Min smerte var ikke en fysisk smerte, for jeg havde ikke tarmproblemer. Det var snarere en psykisk smerte. Men jeg husker, at det var godt, at få den varme havregrød ned til denne knude i maven. Jeg mener også at kunne huske, at det hjalp at lægge noget varmt på maven, mens jeg lå der i de tidlige morgentimer og våndede mig. Det var derfor, at jeg foreslog en varmedunk på maven i et tidligere indlæg (eller måske en elektrisk varmepude).

    Du spørger, hvor meget af Arlas probiotika-produkt, du skal drikke. Der er ikke noget klart svar på det spørgsmål. Hvis det var mig, ville jeg drikke lidt hver dag, f.eks. 1-2 om dagen. I det hele taget er du nødt til at prøve dig frem.

    Jeg vil råde dig til at skrive dagbog. Skriv ned, når du har det dårligt, og skriv ned når du får det bedre. Skriv ned, hvad du har spist. Måske er det muligt at finde en sammenhæng. Skriv også, hvad der påvirker dig psykisk.

    Jeg ved godt, at du ikke har så mange kræfter. Gør hvad du kan, og lad være med at bebrejde dig selv, hvis du ikke magter det hele. Giv dig selv trøst og omsorg, og desuden belønning og ros for det, du trods alt magter.

    Mange hilsner

    Kamliadamen
  • Indstillinger
    Jamen hun har som sådan ikke sagt så meget, men er nok fordi jeg ska på sygehuset d. 9 april efter lang tids undersøgelser der. og de snakker om jeg nok har irritabel tyktarm og hvordan man lærer at leve med det.

    Jeg har slet ikke styr på hvad der godt og skidt at spise, og lytter derfor til min læge.. Har fået at vide jeg ska prøve og spise 300-600gram frugt og grønt om dagen, men jeg kan slet ikke overskue hvor jeg skal få det presset ind. Grunden til havregrød om morgen er fordi jeg har det så skidt og jeg faktisk får det værre af alt andet. For bare lugten af mad gør kvalmen meget værre, deriblandt også den smule lugt der er i havregrød, det bare meget nemmere. men bruger gerne 30-40 min på en portion. Om aften er det noget der kan bringe ro i maven, men jaa. synes bare ikke jeg kan se forskellen, og nej har ikke meget tåldmodighed mere, men nu har jeg også haft forskellige problemer med maven siden juli, og det så gået fra at være aften og meget voldsomme smerter til det her...
  • Indstillinger
    Hej Amilea

    Nå, så du har haft maveproblemer siden juli. Så tror jeg i høj grad, at der kan være en sandsynlighed for, at dine maveproblemer er medvirkende årsag til din depression.

    Jeg forstår dig sådan, at du har gået til forskellige undersøgelser på sygehuset, og at du skal til samtale på sygehuset den 9.april, hvor du forventer at få at vide, at du lider af irritabel tyktarm, og desuden råd om, hvordan man lever med irritabel tyktarm.

    Og det er jo også udmærket, at du er blevet undersøgt, og at du derefter kommer til samtale om, hvad du kan gøre for at få det bedre. Og det er jo også muligt, at sygehuset har nogle gode råd.

    Jeg synes jo bare, at der i det etablerede sundhedssystem er en alt for opgivende holdning over for tarmproblemer. Jeg ved godt, at du lige nu ikke orker ret meget. Men på et tidspunkt vil du ønske at få at vide, hvad der er årsagen til dine problemer, og hvad du skal gøre for at fjerne den årsag. Det er ikke nok at lære at leve med irritabel tyktarm. Når du får overskud, kan jeg anbefale dig at læse, hvad radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen skriver om irritabel tyktarm:

    http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/irritykt.asp

    Ja, selvfølgelig skal du forsøge at følge din læges vejledning. Men læger inden for det etablerede sundhedssystem anbefaler tit alt for mange simple kulhydrater og for få grønsager. Der er flere årsager til, at hvedeboller muligvis kan være en del af problemet i stedet for en del af løsningen:

    1. Hvis dit problem er forårsaget af candida, gør gærboller af hvedemel mere skade end gavn. Men omtal helst ikke candida over for det etablerede systems læger!

    2. Problemet kan være, at du ikke tåler gluten.

    3. Det er ikke godt for nogen at spise mange simple kulhydrater. Hvedebrød i store mængder giver ustabilt blodsukker, og et ustabilt blodsukker kan være depressionsfremkaldende.

    Har de på sygehuset undersøgt dig for, om du kan tåle mælk og gluten?

    Der er ikke ret meget gluten i havregrød, og havregryn hører til de komplekse kulhydrater, og havre er desuden beroligende, så det er fint at spise havregrød.

    Jeg husker, at jeg under mine depressioner, på trods af den dårlige appetit også kunne spise rå gulerødder. Hvis du også kan det, er det en god mulighed for at få nogle grønsager.

    Helt nye undersøgelser har vist, at D-vitamin er af meget afgørende betydning for vores immunsystem. Hvis dit tarmproblem er forårsaget af skadelige mikroorganismer (men det ved vi jo ikke), så er det en god ide at tage D-vitamin-tilskud for netop at styrke immunsystemet, så det kan bekæmpe eventuelle skadelige mikroorganismer. Og din læge har jo ikke målt dit D-vitamin-niveau, så vi ved ikke, om du mangler D-vitamin.

    Derfor vil jeg råde dig til at tage D-vitaminer (foruden en god vitaminpille og B-vitaminer og gavnlige mælkesyrebakterier).

    Men jeg forstår godt, at du ikke har overskud til en hel masse. Gør det, du kan magte.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Er på sygehuset blevet testet for både laktose og gluten allergi 2 gange. De har desuden testet for parasitter, orme, fedt indhold osv.. De har været hele vejen rundt.
    Har også fået kikkertundersøgelser begge veje.

    Jeg spiser også mere grønt, spiser f.eks. til min frokost og til min aftensmad. Men svært at skrive præcis hvad jeg spiser da jeg jo varirere det. Og min læge har sagt jeg skal spise 300-600gram frugt/grønt om dagen så arbejder jeg på..

    Jeg skal prøve noget som hedder Vi-siblin, som skulle hjælpe og styrke mine tarme. Desuden så er den kost jeg er på begyndt at virke, mine tarme knokler pt for at få balance i hele systemet. Det betyder self jeg har nogle smerter da jeg i 2 uger har haft forstoppelse undtagen om morgen. Men har i dag fået en god snak med min læge. Og hun er meget fortrøstningsfuld og siger at min mave og tarme gør det de skal nu. De finder balance igen.

    Så er meget fortrøstnings fuld, og min morgen i dag er også nemmere end den har været i 2 uger, så ser ud til der er fremskridt. Jeg skal nok lige læse den der artikel.. Det altid godt at vide noget om hvad man fejler :)

    Jaa. der er også snak om at den uvished jeg har været igennem har påvirket mig psykisk og har en indflydelse på min depression, så det er der også henblik på..
Log in eller Registrér for at kommentere.