Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Overgangsalder og ledsmerter

Redigeret 28 november, 2016, 07:31 i Overgangsalder
Jeg er 49 og kommet i overgangsalder. Startede med manglende menstruationer og hedeture. Nu er hedeturene næsten helt væk, til gengæld lider jeg meget af ledsmerter (ondt i skuldre, albuer, knæ, fingre). Har fået taget div. blodprøver, som er normale. Nu sender min læge mig til gigtspecialist. Jeg har på amerikanske hjemmesider læst, at mange kvinder i overgangsalderen lider af ledsmerter/samme symptomer som jeg, men kan næsten ikke finde noget om det på danske hjemmesider. Er der andre, der i forbindelse med overgangsalderen har oplevet ledsmerter, der betyder at man knap kan rejse sig efter at siddet ned, eller at man ikke kan komme op fra gulvet uden hjælp, eller at albuer og knæ låser, eller at man har så mange smerter i skuldrene, at man må tage smertestillende for at sove om natten? Jeg er ikke meget for at tage hormonpiller, men vil ikke tøve et sekund for at bytte mod det invaliderende smertehelvede, jeg befinder mig i lige nu.
«134

Kommentarer

 • Indstillinger
  Hej delsuur

  Man skal altid tage smerter alvorligt, uanset om de kommer i overgangsalderen eller andre aldre. Desværre er der ofte en tendens til, at kvinder i en bestemt alder ikke tages alvorligt, hvis de har smerter.

  De smerter, du har, lyder meget ubehagelige. Jeg kan komme i tanker om to ting, der muligvis kan være årsagen: D-vitaminmangel eller slidgigt.

  Om symptomer på D-vitamin-mangel står der blandt andet i nedenstående link:

  ”I svære tilfælde af vitamin D-mangel kan der ses udtalt muskelkraftnedsættelse, specielt i de vægtbærende lårmuskler, men også i skulder-nakkemuskler… i visse tilfælde kan der endvidere ses ledsmerter og dybe borende knoglesmerter. Symptomerne kan let forveksles med diverse gigtlidelser, og det er da heller ikke ualmindeligt, at patienterne har gennemgået et gigtudredningsprogram, før den korrekte diagnose stilles.”

  Nu skriver du ganske vist, at din læge har taget blodprøver. Har din læge også taget blodprøve til undersøgelse af D-vitaminmangel? For hvis lægen ikke har det, ville det være en god ide at blive tjekket for det, inden gigt-undersøgelsen. En undersøgelse for D-vitaminmangel er en meget enkel undersøgelse, der kan foregå ved den almindelige praktiserende læge.

  http://www.kropogkost.dk/knogleskoerhed ... ine-mu.htm

  Jeg har ikke selv prøvet at have ledsmerter som følge af D-vitamin-mangel, men jeg kender én, der har prøvet det, og hun siger, at det er ganske forfærdeligt.

  Derimod har jeg selv prøvet at have ledsmerter på grund af slidgigt. Det var formodentlig ca. 6 år, før jeg kom i overgangsalderen. (Jeg ved ikke præcis, hvornår jeg kom i overgangsalderen, for jeg fik fjernet min livmoder, da jeg var 55 år, så derfor havde jeg fra det tidspunkt ikke længere menstruationer, men jeg ved ikke, hvornår overgangsalderen begyndte, og nu er den formodentlig overstået).

  Jeg kurerede selv mine ledsmerter ved at aflaste mine led og spise anderledes. Jeg brugte Ellen Møllers bog ”Spis dig fra ledsmerter, gigt og …”, som jeg lånte på biblioteket. Min daværende kost var skadelig for leddene, især fordi jeg fik en alt for mager kost, og de fedtstoffer, jeg trods alt fik, var givetvis sundhedsskadelige. Jeg spiser nu aldrig mere margarine og planteolier af dårlig kvalitet, men derimod fisk og fiskeolie, samt gode, uspolerede kvalitets-planteolier.

  Jeg har dog senere haft lidt ledsmerter, som jeg tilskriver bivirkning fra min blodtryksmedicin. De er forsvundet, efter at jeg begyndte at tage tilskud af kæmpenatlysolie, som er en olie, som er livsnødvendig, men som unge og raske mennesker selv kan danne ud fra andre olier i maden. Hvis man er lidt oppe i årene, ikke helt rask eller får medicin, mangler man ofte det enzym, som organismen skal bruge til dannelsen af denne olie. Under alle omstændigheder har de gode olier hjulpet mig af med mine ledsmerter, hvad enten smerterne skyldes slidgigt eller bivirkninger fra medicin.

  Men det kan være, at der har andre, der har idéer til, hvad dine ledsmerter kan skyldes.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Indstillinger
  Redigeret 24 januar, 2010, 11:27
  Hejsa

  Jeg har skrevet et indlæg, - om mine gener ved overgangalder og om jeg kan risikere at få hormoner, når jeg havde østrogen-relateret brystkræft i 2002/2003, - som jeg ikke fik nogen reaktion på, derfor har jeg slettet det.

  Jeg har været i overgangsalder siden kræften og har efterhånden så meget ubehag at det påvirker al min livskvalitet og selvfølelse og intet tyder på at det går den gode vej.
  Hvor længe varer den overgang, som jo "skal overståes"?

  Jeg er endda villig til at løbe en evt risiko ved hormonbehandling.

  Vh. Sus
 • Indstillinger
  Tak for jeres indlæg. Jeg har faktisk fået konstateret D-vitamin mangel. Har taget et stærkt tilskud i 3 mdr. og skal have målt D-vitamin niveau i denne uge. Desværre kan jeg ikke mærke nogen forskel i smerter overhovedet - de er snarere blevet værre. Især skuldersmerterne er ved at drive mig til vanvid. I denne uge skal jeg til en reumatolog for at blive undersøgt for ledsmerter. Derudover har jeg været hos en gynækolog, der mente at mine ledsmerter meget vel kunne have noget at gøre med overgangsalderen, og som også mente, at man kunne være "for forsigtig" mht. østrogenpiller. Jeg er enig i, at man er villig til meget for slippe for et liv med smerter, der i den grad mindsker livskvaliteten.
 • Indstillinger
  Hej til dig med ondt alle vegne.
  Jeg kan kun sige :PLASTER jeg har brugt et hormonplaster for at dæmme op for div. skrækindjagende tilstande jeg befandt/befinder mig i pga overgangalder.
  Jeg har lige taget et på nu idag, hvor jeg kommer hjem fra arbejde og er næsten dårligere end de mennesker jeg passer til daglig. jeg har især ondt i ryggen og skuldrene og depressionen og nedsat energi river i mig.
  Jeg har haft stor glæde af mit plaster som min gynækolog har givet mig og sagt jeg kan bruge som Panodiler ved hovedpine. Altså kun når jeg har det dårligt. Jeg var nemlig meget skeptisk vedr. brug af det daglig. Men jeg er kommet på andre tanker.
  Jeg lider voldsomt meget af "gigttilstande" jeg har ondt i fingre og skuldre og ryg.

  Håber det kan hjælpe dig. Livskvaliteten blev for mig virkelig bedre og det er det vigtigste for mig.

  MVH Hormonella 1
 • Indstillinger
  Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle at min kone havde samme problem, og det blev afhjulpet med nogle produkter fra Wolle. Kan ikke huske hvad det hed.
  Henrik
 • Indstillinger
  Hej Delsuur

  Hvordan går det med dine smerter? Hvilket resultat kom der ud af de nye undersøgelser? Og hvad ligger dit D-vitamin-tal på nu?

  Når jeg skriver igen, så er det, fordi jeg er blevet opmærksom på, at du skrev, at D-vitaminer ikke har hjulpet, selv om du har fået konstateret D-vitamin-mangel og har taget D-vitaminer i et stykke tid. Smerter er ellers et kendt symptom på D-vitaminmangel, og så skulle man jo tro, at det ville hjælpe at tage D-vitamin. Det er jo indlysende, ikke?

  Nej, desværre ikke altid, hvilket jeg for nylig er blevet opmærksom på. Sagen er, at D-vitamin godt kan afkalke dine knogler, hvis ikke du sørger for at tage kalk (calcium) også! Og mon ikke en sådan afkalkning gør ondt?

  D-vitamin har mange funktioner. En af funktionerne er at regulere blodets indhold af calcium. Hvis du får meget D-vitamin, hvilket du jo gør, når du skal kompensere for D-vitamin-mangel, og du ikke samtidig får meget calcium, enten via kosten eller via tilskud, så vil D-vitaminet tage kalk fra knoglerne og sende det ud i blodet.

  Husk også at tage D-vitamin sammen med et måltid, hvor der er lidt fedtstof, for der skal være fedtstof til stede, for at man kan optage D-vitamin.

  Der er en regel, der siger: Tag aldrig calcium uden samtidig at tage magnesium. (Hvis man ikke overholder reglen, kan man få få hjerte/karproblemer).

  Nå, men reglen i opdateret version lyder:

  Tag aldrig D-vitamin uden fedtstof, og tag aldrig D-vitamin uden calcium, og tag aldrig calcium uden magnesium.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Indstillinger
  Hej

  Jeg kommer til at tænke på, om det kan være polymyalgi, en gigtsygdom, som netop giver smerter i led som arme, skulder, lår og vist nok også bækken. Hvis det er polymyalgi, skal du have prednisolonbehandling.

  Jeg fik selv konstateret polymyalgi sidste år, efter at have været igennem et smertehelvede, hvor selv det at tage strømper på var en pine, fordi jeg havde så mange smerter i arme og ben.

  Hilsen Gittemor56
 • Indstillinger
  Dit indlæg kunne være skrevet af mig. Ca. 1½ år efter første tegn på overgangsalder startede smerterne i tommel- og pegefingre, sidenhen svære hoftesmerter, og kæbesmerter hvor det gør ondt at tygge (maden skæres i bittesmå bidder og tygges/mases med fortænderne :) og umuligt at bide mad over uden smerter. Tandlægen diagnosticerede det som slidgigt og fik lov at give en injektion med binyrebarkhormon, hvilket har hjulpet en del på tyggesmerterne. Er ved start af fingersmerterne checket for leddegigt med negativt resultat (blodprøver, røntgen). Har altid været fysisk aktiv, med godt helbred, fysisk og psykisk stærk. Nu er mit mest brugte ord 'avvv' - det kommer hele tiden ud af min mund uden at jeg vil det, og kræfterne er bare forsvundet.
  Er startet for 14 dage siden med MSM (3000 mg) kombineret med Glucosamin (1500 mg) og Chondroitin (1200 mg) dagligt.
  Derudover dagligt 2 cm frisk ingefær - blendes med i frugtdrikken hver morgen sammen med et skvæt hørfrøolie.
  Venter nu på effekten som skulle kunne vise sig efter 1 måneds brug.......
  D-vitaminmangel ? Kalkmangel ? Magnesium ? Det må jeg jo nok også få checket, men det helt sikkert noget jeg selv må foreslå hos min rare og ellers kompetente (mandlige) læge.

  Vh. fhv. SuperCarla  Jeg er 49 og kommet i overgangsalder. Startede med manglende menstruationer og hedeture. Nu er hedeturene næsten helt væk, til gengæld lider jeg meget af ledsmerter (ondt i skuldre, albuer, knæ, fingre). Har fået taget div. blodprøver, som er normale. Nu sender min læge mig til gigtspecialist. Jeg har på amerikanske hjemmesider læst, at mange kvinder i overgangsalderen lider af ledsmerter/samme symptomer som jeg, men kan næsten ikke finde noget om det på danske hjemmesider. Er der andre, der i forbindelse med overgangsalderen har oplevet ledsmerter, der betyder at man knap kan rejse sig efter at siddet ned, eller at man ikke kan komme op fra gulvet uden hjælp, eller at albuer og knæ låser, eller at man har så mange smerter i skuldrene, at man må tage smertestillende for at sove om natten? Jeg er ikke meget for at tage hormonpiller, men vil ikke tøve et sekund for at bytte mod det invaliderende smertehelvede, jeg befinder mig i lige nu.
 • Indstillinger
  kære delsuur
  Jeg har i de sidste 5 år oplevet akkurat de samme smerter som du beskriver. Jeg er lige fyldt 53 og smerterne har været tiltagende i de 5 år. Og nu er de så voldsomme, at de ødelægger min livskvalitet i større eller mindrere grad dagligt. Den træthed, der kommer - fysisk ved at kroppen skal bruge så meget energi på at bekæmpe smerter, og psykisk ved at man bekymrer sig om man kan klare morgendagen og dagens pligter og gøremål(jeg er selvstændig erhversdrivende) - er efterhånden i sig selv et meget stort problem. Jeg får kosttilskud - også D vitaminer. Jeg motionerer det jeg kan. Jeg spiser sundt. Jeg har ligesom dig flotte tal på alle linjer hos lægen. Og har også fået at vide, at det er overgangsalder.
  Jeg overvejer derfor en hormonbehandling for at se om smerterne forsvinder, for så ER det jo overgangsalderen og jeg kan selv vurdere, om jeg vil leve livet nu på hormonpiller, eller tage smertestillende, når det er for slemt indtil overgangsalderen er forbi.
  Jeg har ligeledes talt med en meget dygtig gynækolog, som ikke rigtig tror på at det er overgangsalder. Men han foreslog samme forsøg for at være sikker.
  Da vores symptomer er så ens jeg meget interesseret i at høre, hvordan det går dig. Om du er kommet ud af dit smertehelvede og hvordan. Og om du har fået en diagnose. For selvom smerterne ikke forsvinder, ved at de får et navn, synes jeg, det er nemmere at finde en vej ud af dette helvede, hvis man vidste lidt mere om hvorfor man har dem.
  Og hvis jeg finder en vej ud, er der ikke noget jeg hellere vil end at fortælle dig om det og håbe du kan gå samme vej.
 • Indstillinger
  Jeg hat fået fjernet mit bryst og 18 lymfer den 221209 på grund af kræft. Har fået hormoner i mange år, men det må jeg ikke mere. Har kun fået 1 gang kemo ( kunne ikke tåle det ) og 25 gange stråler Det betyder at jeg er kommet i en forsinket overgangsalder ( 63 år ) Har mange ledsmerter, og skrækkelige hedeture. Enten fryser jeg eller også koger jeg . Har prøvet melbrocia. Det er hvis noget bluf. Jeg føler mig så flov, når jeg er sammen med andre eller handler. Hvor er de kølige piger der altid bliver omtalt i romanerne?
  Jeg søger nogle gode råd, hvad gør I for at få det godt igen. Gerne hurtigt ,da jeg snart skal starte på arbejde igen. Og vil ikke ligne en druknet mus når jeg skal se mine kolegaer igen efter mange måneder sygdom

  Hilsen Birkanst
Log in eller Registrér for at kommentere.