Hjem Øre, næse og hals Åben debat om øre-, næse- og halssygdomme

Klumpfølelse i halsen?

Hej alle.

Det er halvsvært at give en konkret forklaring af hvordan det føles, men jeg håber at én eller anden kender til lige præcis følgende fornemmelse: Jeg har i en god rum tid nu, haft problemer med at jeg - især hen på aftenen begynder at få en voldsom synketrang. Der er noget i min hals der fortæller mig at jeg skal synke, men det forsvinder ikke når jeg gør det, hvilket resulterer i at jeg synker igen og igen og igen, og bliver mere og mere tør i munden. Det føles som en klump slim, og somme tider kan det godt føles som om jeg synker den, men at den bliver erstattet af nyt slim. Jeg får lyst til at "harke" for at få det væk, men det gør hverken til eller fra. Når jeg vågner om morgnen er der intet, og i løbet af dagen mærker jeg ikke noget. Om aftenen kommer det snigende og bliver værre og værre. Jeg har utrolig svært ved at falde i søvn da jeg koncentrerer mig meget om at synke noget der øjensynligt ikke er der. Hvis jeg ikke synker (og det er næsten helt umuligt at lade være, da det jo er en refleks) ja så føles det som om jeg skal kaste op fordi hele svælget ligesom anstrenges for at ignorere den klump af slim der sidder.

Jeg er lige på renden til at blive hysterisk.

Pft.
«134

Kommentarer

 • Hej,


  Jeg kan genkende det du beskriver.
  Hos mig kommer generne i perioder, og jeg har synkebehov og ondt i halsen. Min hals knirker og jeg har følelsen af en klump jeg ikke kan få væk.

  Mine halssymptomer opstod i forbindelse med at jeg havde et voldsomt styrt på cykel, hvor mit kraveben blev forstuet. Det er nu tre måneder siden, og jeg har fortsat smerter i skulderen og gener i halsen.

  Læger og fysioterapeuter har kunnet forklare mine skuldersmerter, men ikke generne i halsen. Jeg venter på at komme til en øre-, næse- hals- læge, men egentlig tror jeg ikke at det vil hjælpe mig. Denne vil formodentlig bare konstatere at det ikke er kræft (hvis det ikke er det! :o) )

  Desværre ved jeg ikke hvad man kan gøre ved det, men en del på den anden tråd herinde omkring klump i halsen havde haft gode resultater med kiropraktik.

  Hvornår / efter hvad / hvordan er dine symptomer opstået?
 • Hej begge to,

  jeg læser til logopæd (talepædagog) og har netop haft gennemgået præcist de symptomer I nævner.
  Det er oftest relateret til musklerne i struben, som er overspændte. Det kan skyldes traume, rygning, alkohol (som dit uheld) eller stemmemisbrug, som vi kalder det i branchen.

  Hvis man har været hos en øre-næse-hals-læge, og han/hun ikke har fundet noget synligt galt med din hals og strube af udseende og funktion, har du ret til at blive henvist til en talepædagog.

  Hvordan fungerer din stemme?
  Hvis du har lyst, kan jeg give dig nogle øvelser til at udstrække de muskler, der oftest er skyld i klumpfornemmelsen (eller globulus).

  Så skrive endeligt igen hvad ØNH-lægen sagde, hvis du har været der, og hvis du er interesseret i øvelserne.

  Kærlige hilsner fra en kommende talepædagog
 • Hej,

  Jeg har præcis de samme symptomer som du beskriver. En hals som ikke vil synke "det" der sidder og irriterer. Vågner uden problemer også bliver det værre op ad dagen. Føler også jeg skal harke, men det hjælper ikke. Det giver mig sommetider lidt kvalme. Jeg føler at det sidder i spiserøret, da jeg oplever at det hjælper at spise.

  Vedr Oktober svar: Jeg er ryger, men har aldrig før oplevet sådanne problemer. Desuden bruger jeg min stemme meget i mit arbejde. Tror du det kan være det du taler om (overspændt)?

  Jeg vil meget gerne prøve din øvelser Oktober?

  På forhånd tak for hjælpen.
 • Det lyder meget som overspænding, men jeg synes absolut, at det er vigtigt at bliver undersøgt af lægen for at udelukke en egentlig sygdom i struben, strubelåget eller i den øvre hals.

  Hvis du bruger stemmen meget, kan det nemt ske, at du taler med halsen (som jeg kalder det). Dvs. at du i stedet for at sende luftstrømmen afsted med din støtte, så spænder du i dine strube og halsmuskler.

  Strubemusklerne er dem du kan mærke omkring dit adamsæble, hvis du sætter en finger på hver kant af det ind i mod selve halsen.

  Når man taler, skal lyden flyde som en blanding af luftstrøm og af spænding af halsen. De folk man hører, som taler med rigtig meget luft i stemmen, har typisk meget lidt spænding i halsen, mens I der klager over rømmetrang, klumpfornemmelse og smerter i halsen typisk overspænder for at få mest muligt ud af den lille bitte strøm af luft I har fået sendt afsted.

  Sådan laver man en god kraftig luftstrøm:

  Man benytter støtten, bugpressen, mavemusklerne (ja kært barn har mange navne :-)).
  Det er de muskler man især benytter ved sang, når man går på toilettet eller kaster op. En god måde at få sig en fornemmelse af de muskler er, at gøre sig bevidst om bruge af dem, mens man kontrollerer en udånding, som man holder så længe som muligt. Desuden kan det hjælpe mange, at puste i et sygerør i et glas halv fyldt med vand, da denne "øvelse" kræver brug af støtten. Når man kan mærke støtten, kan man forsøge at forestille sig den balance, som jeg beskrev tidligere, og forsøge med lange toner på fx. et u. Dvs. sige /Uhhhhhhhhhh/ højt og tydeligt i en kontrolleret tone, mens man holder hånden på maven, der hvor ribbenene sidder sammen i midten (v. solar plexus).

  De konkrete øvelser til afspænding af halsen, skriver jeg til jer en dag, hvor jeg har lidt bedre tid. Men hvis det er et stort problem med stemmen, og du kan mærke, at det giver dig problemer til hverdag, så synes jeg, at du skal tale med lægen om at bliver undersøgt af en talepædagog, der kan hjælpe dig med nogle taktikker.

  Vi skrives ved, Oktober
 • Hejsa. Jeg kan tilslutte mig. Har haft en "klumpfølelse i halsen" i1 uge nu. Startede med, at jeg følte, der sad noget fast i min hals, og et par dage efter(hvor det hele tiden stadig føltes sådan) blev det ligesom værre, og føltes mere som en hævelse i halsen noget der trykkede på mit spiserør/luftrør mest fra venstre side. Så begyndte det at lukke af-føltes som om, at jeg skulle synke-kunne ikke og så fæltes det som om det lukkede totalt af i min hals.. blev meget tør i munden.
  Jeg blev indlagt med disse symptomer, og under tjekket fandt man ud af, a tjeg har en medfødt hjertesygdom-WPW. Og på sygehuset mente de i 1. omgang, at det kunne være derfor, idet jeg samtidig fik meget hurtig hjertebanken og åndedrætsbesvær og blev svimmel og nærmest besvimede da luften forsvandt..

  Jeg er blvet set af to øre, næse, hals spec. og de kan ikke se noget. Dog fjernede den ene en stor klump ørevoks fra mit v. øre..men kan ikke mærke forskel...


  Er der nogen der kan hjælpe?
 • Hej. jeg har også noget der minde om dette her..

  I slutningen af januar måned kørte jeg galt i min bil, direkte med 55 Km/t op bagi en anden standset bil " pga tonede baglygter og en meget beskidt bagende på hans bil, og min uopmærksomhed pga en samtidig parkeret fotovogn i vejkanten så jeg ikke han bremsede. Men jeg så godt ulykken komme og forsøger at bremse og undvige, men man kan jo intet nå at gøre på så kort tid. Så jeg spænder samtlige muskler i min krop i kampen om at kontrolere min bil for at undvige og ser så at det her går galt, og gør mig klar på et brag... Jeg rammer ham, min selsstrammer går af, hans bil ryger frem og rammer en foranholdende varevogn og så rammer jeg ham igen. Så jeg bliver udsat for en frem, tilbage og frem påvirkning af min nakke og hals..

  Siden den dag har jeg haft konstant og difuse smerter i min hals og nakke og uforklarlige gener.
  Jeg kan ikke pege og sige at det er der den er gal, for det er over det hele " det skifter"

  Jeg er blevet undsøgt af egen læge og han siger at der intet er galt " en lættere forstuelse af haslmusklerne", og fortæller mig at jeg skal bare gøre som jeg plejer " komme igang igen" men det bliver straks værre hvis jeg laver noget der anstrenger min hals.. Jeg kan mærke det tydeligt omkring struben og musklerne herom. nogle uger mere end andre.. nu har det stået på i 5 måneder..

  Er også blevet undersøgt at spec læge for at få afklaret om det skulle være f.eks kræft eller sådan.. og han kan heller ikke se at der er noget galt og fortæller mig at det er formentligt noget jeg skal leve med i lang tid..

  Men dette her generer mig meget, det er psykisk belastende, det kræver meget energi af mig at gå med det her.. Jeg har altid haft ideen om " jeg er sgu lavet af stål" og kan tåle det hele.. man bliver klogere..

  Fik tilbudt af min egen læge at få akupunktur i håb om at det hjalp. Det var nok det værste jeg nogle sinde har prøvet, straks efter går hele min nakke og hals i paniktilstand og det hele bliver meget værre, bliver svimmel og generne i halsen bliver forstærket..

  I starten havde jeg meget ondt i halsen. en forstuelse i halsen er smertefuldt. Men efterfølgende har jeg kunne mærke hævelse, jag i musklerne, ondt i svælget, følelsen af en klump i halsen, følelsen af at have slim i halsen " konstant synken ", og trængen til at rømme sig selv hele tiden, og nogle gange en klikkende fornemmelse i struben når jeg synker, samt ondt i skulderne, imellem skulderne strålende fornemmelse i musklerne. nogle gange ud i armene og nogle gange helt op i hjernen " og deraf hovedpine" kan komme som et lyn fra den blå himmel... og så er jeg meget træt hele tiden.

  Jeg kan kun sige at jeg har min kamp med min læge som er meget skeptisk for han mener at der ikke er noget galt, han kan jo ikke måle eller se det så konkluderer at der ikke er noget. og når jeg så siger til ham at der er noget galt så er det som om han ikke rigtigt tror på mig.. Og jeg kan ved gud sværge på min egen grav at der er sgu noget galt og jeg døjer med det hver evig eneste dag.. Jeg skal bruge rigtigt meget energi på at kontrolere min psyke for ikke min film knækker..

  Jeg ved ikke hva jeg kan , skal gøre.. mange af de ting som jeg er blevet anbefalet har kun gjort det værre.. det eneste jeg kan mærke hjælper lidt er at holde mig selv i absolute ro.. men sådan kan man jo ikke leve i længden..

  håber der er nogle der kan give nogle gode råd med på vejen.
 • Hejsa,

  jeg tænker i fht. trafikuheldet og forstuvelse af halsmuskulaturen, om du har været hs en fysioterapeut?

  Jeg tror med fordel, at man kan genoptræne muskulaturen med øvelse, der strækker den. Spændinger er i hvert fald en af de hyppigste årsager til klumpfølelse i halsen. Jeg tror ikke, at det er alle fysioterapeuter, der kan håndtere det lige godt (tror ikke det er noget de hyppigt behandler for), men jeg synes, at du skal prøve at forhøre dig lidt rundt inden du vælger.

  Mvh. Oktober
 • hej Rasser:
  Ked af at høre, at du også har det på den måde. Det er faktisk nøjagtig samme måde jeg har det.. Meget udnerligt. Og jeg har efterhånden været til flere læger-ikke engang min egen men først en vikar, da min egen er på barsel- så holdt han lpudselig ferie og så kom jeg til en anden og indlagt 3 gange/forskellige læger-og så øre, næse, hals spec.- men ingen finder noget-men på en eller anden måde, føler jeg ikke rigtig jeg kan stole på dem, fordi jeg ikke selv føler de "tror" på mig/hører efter.
  Jeg har det også hver dag/og det har nedsat mine leveværdier. Jeg bliver hurtigere træt/især i halsmusklerne. jeg har været til mange behandlinger hos fysioterapeut. I starten var det mine halsmuskler forrest på halsen der var enormt spændte, og dem fik hun faktisk spændt op for. Og nu er der ikke så meget decideret klump fornemmelse mere, nu er det sådan mere over det hele/som om jeg bliver træt i mine muskler, både foran på halsen og i nakken, så de spænder helt vildt op. Men jeg synes ikke det blir bedre, og aner ikke hvad jeg skal gøre.. Det er til at blive sindssyg af!! Og jeg har stadig idimellem synkebesvær/Kvælningsfornemmelser og tørhed i halsen.

  Det er klart, at man ikke kan lade være at tænke over, hvad det kan være, og om lægerne overser noget... Men jeg føler, at alle lægerne bare ser på mig, som om jeg er hypokonder, når jeg igen ringer og siger, at det ikke er blevet bedre..

  Jeg har også forsøgt mig med akupunktur, men da hun satte en nål i halsen(hullet midt på halsen) ved mig, gik jeg totalt i panik, og bad hende fjerne den igen. Så det hjalp mig ikke.

  Nu prøver jeg med noget hypnose, for at se om det kan hjælpe lidt. Lad mig vide, om der er noget der virker for dig.
 • Hej igen. Er der nogen af jer der har oplevet at ifbm denne trukken i halsen/ klumpfornemmelse blev forværret/ nærmest 'hæver op' ved fald/ stigen i lufttryk? Jeg har lige kørt i tog under Storebælt og blev panisk da det føltes som om klumpen voksede/ halsen snørede sig sammen , jeg havde svært ved at få luft og synke? Jeg er meget bange fordi de også var sådan for 3 md siden da jeg var ude at flyve 2 timer- er nu mega nervøs fordi jeg på fredag ska flyve langt 17 timer og er super bange for om det gør det igen- føler jeg blir kvalt- følte også svagt trykke
  N i øret. Forsøgte at trykudligneen det virkede ik rigtigt. Nogen der har oplevet det samme?
 • Jeg har også denne klumpfølelse i halsen. Meget spændte halsmuskler. Jeg har gået hos en fys-specialist, som masserede mine halsmuskler og lavede specielle øvelser som skulle gøre musklerne mere smidige. Men jeg syntes bare at det blev værre efter 4-5 behandlinger. Nu er jeg så anspændt at det nogle gange brænder i halsmusklerne og det begynder at brænde ned på mit bryst. Og så bliver man jo nervøs ! Jeg har dog samtidig problemer med at en halskirtel hæver i venstre side - det er også her spændingerne er værst. Det "kiliiker" i mit venstre øre og jeg har ondt i kæbemusklerne - og det trækker nogle gange helt ud i venstre overkæbe og kan trykke op i øjet. Til tider bliver man helt svimmel af det. Og endnu mere har jeg døjet med nogle gamle gamle sølvplumper, som har givet betændelse i kæben. Så det hele er meget forvirrende. Jeg render mellem fys, øre-hals-næse læge, tandlæge og egen læge. Og ingen kan finde noget som helst :-( Nu har jeg en tandlæge-tid, for at få tjekket om der er mere betændelse i kæberne, og jeg har fundet en fys (som samtidig er uddannet læge). Han har ry for at "helbrede" og ikke kun "holde hen" med en meget speciel behandling - glæder mig til at tale med ham.
  Men jeg har, som I andre, svært ved at holde humøret oppe. Har næsten hele tiden fokus på spændingerne og klumpen i halsen, som er så slem at jeg synker hele tiden - og giver følelse af at jeg er ved at blive kvalt. Jeg har faktisk overvejet at skifte læge, så jeg kan få vurderet symptomerne med "nye øjne". Er træt af at lægerne bare føjer symptomerne hen - og tror at man er åndsvar.
  Har nogle af jer lige så slemme symptomer som jeg - så vil jeg rigtig gerne høre om det - er desperat for at finde en løsning på problemet.
Log in eller Registrér for at kommentere.