Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

TIL KAMELIADAMEN

2»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Kære Sorensen

    Du er helt sikkert ikke blevet afhængig af sovepillerne efter blot 5 nætters brug af dem. Når du ikke kan sove, skyldes det, at du har det så dårligt psykisk. Søvnproblemer er et helt almindeligt symptom på stress og depression og sikkert også på angst (jeg kender ikke så meget til angst).

    Derfor er det så vigtigt, at du får noget hjælp til at få det bedre. Jeg kan se på et af dine tidligere indlæg, at du føler, at der stilles store krav til dig, og at du ikke magter ret meget stress. Jeg har den opfattelse, at der stilles meget store krav til unge kvinder i dag. (Nå, ja, de ældre, der læser med, vil selvfølgelig sige, at der sandelig også blev stillet store krav til dem!) Men under alle omstændigheder er kravene nødt til at være tilpasset de ressourcer, du har.

    Lige nu er du syg, og du har næsten ikke nogen kræfter, fordi du ikke får søvn nok, og fordi din søvn bliver ødelagt af mareridt. Det er vigtigt, at du ikke vurderer din fremtidige situation og det, du vil kunne magte i fremtiden, ud fra din tilstand, som den er nu. Selvfølgelig kan du ikke magte ret meget, for du er jo syg.

    Prøv at lave en slags time-out: Sig til dig selv, at det ikke gør noget, at du ikke magter ret meget. Det er faktisk slet ikke meningen, at man skal præstere noget, når man er syg. Man skal koncentrere sig om at hjælpe sig selv til at blive rask.

    Jeg ved godt, at det er svært at sige sådan, når man har børn. Men det må være muligt at få noget aflastning fra venner og familie i en periode. Betragt den periode som en investering i dit helbred. I stedet for at havne i en såkaldt ond cirkel, hvor kravene er for høje og du ender i nederlag, er det vigtigt at skabe situationer med ”gode cirkler”, hvor du magter de ting, du sætter dig for at gøre.

    Er det lægen, der siger, at du skal holde en pause med sovepillerne på 2-3 dage, når du har brugt dem i 5 nætter? Eller er det noget, du selv har pålagt dig? Jeg synes ikke, at det lyder som en god ide.

    Den afhængighed, der kommer efter en vis tids forbrug af sovepiller, er kemisk – akkurat på samme måde som man kan blive afhængig af alkohol eller af narkotika. Jeg ved ikke præcis, hvornår en sådan afhængighed vil komme. Det afhænger sikkert både af sovepillernes art og af den enkelte person. Men jeg har da taget sovepiller hver aften i op til et halvt år, uden at det gav mig problemer at komme ud af dem.

    Når jeg nævnte sovepiller som en mulig hjælp på kort sigt, så var det, for at du kunne få noget søvn og hvile, mens du får hjælp til en mere langsigtet løsning af dine problemer. Jeg mener, at en nedtrapning af sovepillerne er forholdsvis problemfri, når man har det godt. Jeg har faktisk taget sovepiller i mange perioder af mit liv, og jeg har aldrig haft problemer med at trappe ud af dem, når depressionen eller stressperioden var overstået. Jeg vil ikke bagatellisere problemerne ved at tage sovepiller, for jeg mener faktisk, at sovepiller er noget stads. Men nogle gang kan det være nødvendigt at gøre brug af den slags stads for at få det bedre på lang sigt. Jeg håber virkelig, at du får noget hjælp fra en behandler, du har tillid til.

    Mange hilsner

    Kamelia
Log in eller Registrér for at kommentere.