Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

astma-kol-allergi

Redigeret 19 november, 2008, 15:32 i Astma
Det er mig som har skrev et denne tråd

http://www.netdoktor.dk/interactive/dis ... 17671&f=21

Og for at den skal høre til her i forummet, må den lige skilles ad.
Jeg har nu været hos John Arnved. Fik taget diverse tests, lungefunktion, iEg, allergi, div blodprøver mm. Alt kom retur rigtig fint, ingen problemer, ingen skæve tal eller røde advarselstrekanter...bare flot det hele.
Så har jeg været derinde igen til samtale, og fik beskeden at "jeg var kedelig" ( ikke dårligt ment...han er altså utroligt flink og festlig )
at man intet kunne finde og at jeg også så meget rask ud, ikke røg ( er 14 år siden )osv.
Alligevel har jeg daglige gener med slim, hosten og harken og har haft det i 20 år... Refluks tjaeee, har alligevel svært ved at fatte at det skulle kunne gøre dette kronisk, dagligt...og angst alene...nej.
Men hvorfor så`?
Nu skal jeg have provokeret min "astmaterskel" for at se om jeg er en blandt de resterende 20% med flotte prøveresultater, som alligevel har astma eller allrgi. Jeg skal have checket boligen for skimmelsvamp ( tror ikke at her er noget ), og jeg skal testes yderligere for pelsdyr selvom alm test var negativ... (vi har ikke dyr indenfor, men har haft hund engang)...
Så til pointen...Idag skulle jeg ordne noget i haven med at save rødder over. Det tog 15 min. Jeg hostede og var forpustet lige så længe bagefter.
Hvorfor får jeg det sådan...hvis jeg intet fejler.
Dårlig kondi ??? Den er med garanti ikke for god. Jeg er for meget ved pc´en og rører mig generelt for lit. Er ikke tynd men heller ikke rigtig overvægtig. Kunne godt tabe 5 kilo og motionere noget...
Så blev jeg bange..KOL ??? Men det er vel næppe en mulighed når alle speciallæger og mine egne har taget masser af tests og funktionsundersøgelser og alle er og altid har været fine ? Bare lige en paniktanke, men .....
Hvordan kan man have det sådan hver dag, og lægerne finder aldrig noget ? Kan dårlig kondi være SÅ slem ?
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Pjevs.

    Min historie er meget lig din synes jeg. Jeg har haft astma (eller hvad det nu er!!) siden jeg var 12. Jeg er i dag 26 år. Jeg har også gået til undersøgelse hos bl.a. John Anved og var også "kedelig", da mine tal var helt fine. Faktisk meget flotte og over normalen i nogle tests. Imidlertid er der ingen tvivl om at jeg har astma eller noget lign., da jeg næsten dagligt har problemer med at trække vejret - skal anstrenge mig meget. Jeg får Symbicord 2 gange dgl. Og tager Bricanyl flere gange om dagen i dårlige perioder (og dem er der desværre snart flest af).

    Jeg har også problemer med mavesyre/refluks. Har været til speciallæge med det for ca. 3 år siden, og har fået Nexium siden. Dette har helt fjernet den sure/brændende fornemmelse jeg konstant havde i halsen.

    Jeg har også som du problemer med slim i lunger og næsen. Jeg er faktisk næsten kronisk stoppet i næsen, og har derfor for nyligt fået en næsespray med noget binyrebakhormon i. Desværre føler jeg dog ikke den virker.

    Jeg føler heller ikke min anfalds medicin har nogen mærkbar effekt mere (det har den ikke haft de sidste 5 år). Jeg har dog heller aldrig mere den klassiske pludselig astma forværring med pivende lunger, men derimod konstant træg vejrtrækning.

    Nogle dage er astmaen dog relativt god, så jeg dyrker en hel del motion disse dage.

    Så alt i alt gør jeg alt hvad jeg kan og tager massere af medicin, men synes ikke det bliver meget bedre. (men det ville jo sikkert være meget værre hvis jeg ikke tog al den medicin).

    Jeg har mange gange været til lægen med det. I bund og grund tror jeg de bare ikke ved hvad de skal gøre, for man kan jo ikke rigtig behandle astma anderledes. Så lytter de lidt på lungerne med stetoskopet, og konkluderer at det lyder fint, og der derfor ikke er nogen grund til yderligere tiltag. Så får jeg den sædvanlige lille snak om, at så må jeg gå op i dosis i Symbicord i en periode. Problemet er jo bare at det ikke virker at gå op i dosis. Jeg kan ikke accepterer de ikke tager mig mere alvorligt og prøver at finde ud af hvad der rent faktisk er galt. Dybt frustrrende. Og jeg er altid små deprimeret eller angst.

    Nå men jeg kan desværre ikke give dig de store råd om hvad du skal gøre, men blot sige at du ikke er alene med dine oplevelser. Jeg føler med dig.
  • Indstillinger
    Jeg får lige lyst til at spørge jer, hvordan jeres "tal" bliver målt? Er der tale om en vurdering udfra et gennemsnit eller bliver I målt i forhold til jeres tidligere tal mv.?

    Jeg spørger fordi vi i vores familie har set, at det der lignede flotte tal vuderet i forhold til et gennemsnit generelt, dækkede over endda ret alvorlig lav lungefunktion - fordi den, der blev målt, havde store lunger...

    Vores læge har sagt at de generelle tal ikke kan bruges til noget som helst. Man er nødt til at tage udgangspunkt i den enkelte og give fuld skrue på medicinen i en periode, for at få det rigtige normaltal for den enkelte.
  • Indstillinger
    Hej Pia.

    Jeg er ikke hundrede procent sikker, men synes at have oplevet en kombination. Når jeg får en peekflow test hos min egen læge bliver det ud fra gennemsnitstal for hvad der er normalt. Længe siden jeg har fået lavet dem (vel nok fordi jeg scorer ret højt). Jeg mener jeg plejer at få 650 eller lidt under. Men altid over 600.

    Da jeg var til kontrol hos John Arnved er jeg ikke helt sikkert på hvor meget der skæves til tidligere målinger, og hvor meget det var ud fra gennemssnitstal, der gjorde at jeg var for velfungerende til fortsat at være i behandling.
  • Indstillinger
    Hej igen og tak for jeres svar.
    Ja din historie lyder meget som min. Og lige så invaliderende. Mine målinger er også både-og... Hos egen læge udfra mine gamle målinger og historie, hos andre læger både-og..
    Nu er der gået lidt tid siden jeg var hos Arnved og jeg blev testet med provokationstest methacholin med inhalation af et middel som skal vise hvor meget...eller hvor lidt astma man har...hvor meget der skal til for at provokere et astma anfald.
    Indimellem skal man så måle peakflow.
    Testen blev gennemført uden den mindste lille tvivl fra personalets side, om at jeg IKKE havde astma. Der var ikke engang et lille minus i tallene.
    Jeg skulle være obs på at jeg ville mærke en lille stramning i brystet, og denne stramning var længe undervejs. Jeg må sige, at den smule jeg oplevede, mindede slet ikke om noget jeg havde prøvet før i de mange år med "astma / ? ". Det fortalte mig selvfølgelig, at så var det jo nok ikke astma.
    Min priktest var, som altid negativ. Intet...
    Jeg blev afsluttet fra Arnved uden at skulle på+ nogen form for medicin.Som han sagde, jeg var sund og rask, men havde angst og et unaturligt forhold til symptomer fra hals/luftrør..
    Det var så læge nr ??? i rækken, de seneste år, som afviser astma....og andre lungelidelser.
    Så er vi tilbage ved rekluks og spiserørs diagnosen som er stillet udfra symptom beskrivelse alene.

    Siden Arnved har jeg alligevel haft daglige gener, nogengange meget slemme, klatten i halsen mellem strube og mellemgulv som får mig til at rømme konstant.... tiltagende tørhed i halsen, med tør og mørk ikke-produktiv hoste til følge, på trods af slimklat følelsen.... hæshed...eller "kriller på stemmebåndet" som skal rømmes væk...og store mavegener som føle af den konstante hosten og rømmen..
    Min egen læge har dog indvilliget i at give mig rhinocort igen pga løbenæsen som generer svælget ved at løbe bagud og ned i halsen. Det har hjulpet, ligesom det gjore før i tiden. Men kun på næsen.
    Han mener stadig at jeg selv vedligeholder en hoste/rømmetrang og derved holder en ond cirkel igang....og mener måske endda at det kan være "tics"...
    Men idag, sidder jeg så igen igen, og har det ok, og pludselig sidder slimklatten i luftrører igen...fast, og det tager lang tid at tvinge den op...Panik igen.... og nu har jeg kunne mærke den en time..
    Hvad mener i om alt dette ??
  • Indstillinger
    NB jeg ikke har fåt astma medicin i 2 år nu, og har stadig fine tal på lungefunktionen...
  • Indstillinger
    Forresten Sune, jeg kom lige i tanker om noget..som du ikke må hænge mig op på dog, men jeg har hørt, at hvis man ikke har astma, men tager en masse medicin, så får man faktisk samme problemer og gener, som havde man reelt astma...og yderligere: Har du refluks, så kan astma medicin forværre symptomerne...og endda i nogle tilfælde starte generne...
    Som sagt, det er ikke viden jeg kan dokumentere, men måske du kan tage det op med din læge. Skriv gerne om hans reaktion på det bagefter.
  • Indstillinger
    Hej Pjevs.

    jeg har skrevet til dig før om dette.

    Jeg vil kraftigt opfordre dig til, at tale med din læge om du har refluks. Du kan få en super god medicin: "Nexium" som vil hjælpe dig. Med de symptomer du beskriver vil jeg tro du har refluks.

    det kan også give astma lignende symptomer.

    Du kan læse om det ved at søge på Google. Søg efter: "Refluks" søg også: "Refluks syrepåvirkning af lungerne"

    Gør nu noget ved det, ikk?
  • Indstillinger
    Hejsa.

    Mht. refluks kan det afgøres meget simpelt (dog ubehageligt). Få foretaget en kikkertundersøgelse i hals og mave.
    Jeg har astma, men kunne ikke finde ud af hvorfor jeg uprovokeret (uden at løbe osv) fik massiv åndenød og prustede som en elefant.
    Jeg følte heller ikke jeg døjede specielt slemt med refluks e.lign.
    Jeg fik at vide jeg havde sår og sårdannelser i mit spiserør og at det var det der gav mig disse "ekstra" og meget ubehagelige astmasymptomer. Det er diagnosen "refluks". Spiste nexium" i en måned og har det meget bedre nu. har stadig astma men ikke de massive problemer når man havde bukket sig forover, løftet tungt osv som tidligere.
    MEN FÅ FORETAGET EN KIKKERTUNDERSØGELSE.
  • Indstillinger
    Med hensyn til kikkertundersøgelse, så er det ikke altid at det kan ses ved en kikkert om der er Refluks. Det kan læses på nettet.

    De oplyste på Hvidovre Hospital at Refluks ikke altid kan ses ved en kikkertundersøgelse (gastroskopi)De har den største afd. i landet for den slags. De er meget specialiserede på det område. Ofte er symptomerne på Refluks nok, så får man Nexium ved egen læge og så er det som reglen nok.

    Hvidovre Hospital laver en 24 timers PH måling for at se efter syre, men det er kun i meget slemme tilfælde har jeg forstået. Den 24 timers måling er IKKE slem, jeg har prøvet det 2 gange.
  • Indstillinger
    Hej med jer...
    Mange tak for de seneste svar. I skal vide, at det tit er jeres svar herinde som giver mod til at komme videre :-)
    Det er jo en lang historie jeg har bag mig med disse problemer, og refluks diagnosen er kun et par år gammel.
    Tingene / symptomerne har skiftet lidt karakter gennem årene, men efter at have læst de mange henvisninger til info om refluks...mere dybdegående, kan jeg sagtens se at det nok er det som er problemet. Jeg har ydermere været i mailkontakt med Carsten vagn Jørgensen som er radiolæge, samt at mit sidste besøg ved John Arnved satte ting på plads...
    Altså OK, jeg har ikke astma, men refluks. Og set i lyset af de mange år, symptombilledet mm gør at jeg mistænker at jeg må være et af de svære kronoske tilfælde...
    Nu har jeg haft daglige slemme gener i langt ver en måned konstant. Har søgt læge nogle gange akut, som lytter og siger, "intet galt" med lungerne..
    Jeg var i sommers på sygehus og skulle have foretaget gastroskopi. Min læge havde allerede forudset at jeg ikke ville kunne gennemføre, og det fik han ret i. På trods af lokalbedøvelse og beroligende middel, kunne jeg ikke kapere da slangen nåede ned i halsen og jeg måtte hive den ud. Efter et par mislykkede forsøg opgav lægen...og jeg.
    Min egen læger mener at det er unødvendigt med folk i min alder ( unge kalder han det...:-) ) at lave gastroskopi hvis ikke man mistænker mere alvorlige ting, som cancer og det gør han ikke.. At symptombilledet er nok,og at det man vil kunne finde via kikkerten alligevel ville kræve det samme medicin / behandling... Nexium.
    Jeg har før fået nexium i perioder og nogle gange følt at det hjalp. I denne omgang får jeg det billigere, men identiske mærke lanzoprasol 30 mg 2 x dgl...og det hjæper slet ikke en disse nu efter 2 uger.
    Jeg hoster tørt og irriteret, rømmer og rømmer da også, trods tør hoste, stadig små klatter op ind imellem. Jeg har daglig disse symptomer. Hæshed...hmm eller rettere følelsen af små "skruptusser" på stemmebåndet konstant. Dvs at når jeg bare har talt i et øjeblik, skal jeg rømme eller hoste... Meget irriterende og trættende..
    Jeg har bedt lægen om flere undersøgelser, gastroskopi i fuld bedøvelse mm, endda yderligere røngtenaf lunger, elvom jeg har fået det jævnligt gennem årene...men nej, han mener at nexium er sagen og at resten ..hosten og rømmen..er noget jeg selv holder i skak. En uvane, en tics... Men det mener jeg ikke. Jeg skal virklig hoste, og der er virkelig gener til grund for det...klatter, tør plet, hæshed, smerter i mellemgulvet.
    En følelse af "kronisk forkølelse", vågner hver nat med et stoppet næsebor i en af siderne, smt svien i halsen...og næste morgen er jeg "forkølet"
    Jeg føler virkelig at der er et problem, mere end at det er noget "jeg selv gør" pga angst, og at angsten fremprovokerer generne ved refluksen... (Det er kun de astmalignende symptomer jeg er bange for... )

    Undslyld at det blev langt igen. Men idag er der igen en af de dage hvor jeg føler at alt er omsonst, fordi jeg ikke kan stå op en eneste dag uden at have disse gener...
    Er nu stoppet med cola light og sodavand generelt og kunstigt sukker som jeg har indtaget gennem mange år, for at se om det hjælper. Prøver at nøjes med en sodavand en gang om ugen.
    Hmmm flere ide´er til hvad man kan gøre herfra ?
    Ville dælmer gerne til Hvidovre og checkes. Jeg føler / tror selv at jeg har sår i spiserøret....Hvis det er muligt at føle det selv...
Log in eller Registrér for at kommentere.