Hjem Lever, nyrer og urinveje Nyresygdomme

Hvor meget må man drikke...

Redigeret 24 maj, 2010, 05:39 i Nyresygdomme
af alkool, når man kun har én nyre?
Jeg har fået fjernet den ene nyre og jeg har ikke kunnet få nogen svar fra sygehuset om hvor meget man må drikke alkool, når man kun har en nyre tilbage.
Og hvad med medicin (hovedpinetabletter o.l.).
Jeg har bare fået at vide, at jeg skulle leve som før... men de ved ikke hvordan jeg levede før...
Så hvad må man???
Hilsen.
«1

Kommentarer

 • Hej Jeanette2.
  Hvis din nyre er sund og rask, kan du leve som alle ander med 2 nyrer. Jeg regner med at du kender dine nyretal. Er du til kontrol hos egen læge eller tilknyttet sygehuset? Du skriver ikke om årsagen til at du nu kun har en nyre.
  Det kan selvfølgelig også hà stor betydning for hvorledes man kan tåle det man har lyst til. Blev du ikke i forbindelsen med operationen spurgt om dine alkoholvaner? Hvis man får blodtryksmedicin, tåler man ikke alkohol så godt. Man bliver hurtigere påvirket. 1/2 øl eller et glas vin er nok til at jeg føler mig påvirket. Min nyrefunktion, på den nyre jeg har tilbage, er desværre ikke så god, men jeg håber, at det ikke vil gå alt for hurtigt "ned af bakke". Jeg prøver at leve sundt og passe på mit helbred. Du skal ikke holde dig tilbage for at spørge lægerne, hvis der er noget du ønsker at vide.
 • Som før skrevet har jeg årg 54, kun en nyre tilbage, den er heller ikke helt perfekt, for jeg udskiller en lille smule proteiner. Og så kunne jeg godt lide at spørge dig, hvordan du passer på dig selv, har du fået at vide om hvor meget du helst skal drikke og om der er nogle fødevarer du skal holde dig fra. Man bliver jo "lidt øm" om den nyre man har tilbage. Jeg prøver også at leve sundt, men jeg må da indrømme jeg synder af og til, især med søde sager. Jeg synes bare ikke lægerne fortæller om man kan gøre noget bestemt for at ha det godt så længe som muligt.
  KH
 • Dette er lige en test, efter at hà skrevet flere gange hvor det ikke lykkedes p.g.a.fejl på siden.
 • Efter en del forgæves forsøg de sidste dage, håber jeg at det lykkes denne gang.

  Spørgsmålet , som sikkert drejer sig om vand m.m. er, hvor meget må/skal man drikke? Det afhænger af hvor god nyrefunktion man har. Man skal drikke ca. 2 l. gerne vand om dagen. Urinens farve er en god indikator. Hvis man drikker tilstrækkeligt, er urinen lys. Om morgenen er den selvfølgelig mere koncentreret. Hvis nyrefunktionen er meget nedsat, er det en begrænset mængde man må drikke.
  Årsagen til at nyren er fjernet har selvfølgelig også betydning for hvorledes man fremover skal "passe"den nyre man har tilbage.

  Du skriver at der er proteini urinen. Jeg formoder at du er kontroleret for sukkersyge og din s.creatinin og blodtryk er ok. Ellers vil jeg foreslå at det bliver ren rutine når du er til kontrol på sygehuset eller hos egen læge.

  Med hensyn til maden kan det være, at man skal begrænse indtagelse af fødevarer med proteinindhold. Men kun hvis nyrefunktionen er meget nedsat.
  Det er også meget vigtigt at få D3 vitamin.

  Det er dejligt at læse at du har det godt. Jeg tror ikke du behøver at sætte begrænsningere, hvis du føler dig godt tilpas. Lev livet og nyd det. Hvis du har lyst til lidt sødt og det giver dig glæde, så mener jeg ikke du behøver at hà dårlig samvittighed over det. Selvfølgelig, alt med måde.

  Lad ikke andre bestemme hvad du kan/ikke kan, men det har du sikkert styr på.
  Lyt til din krops signaler og kontakt sygehuset eller egen læge hvis du er blevet opmærksom på forandringer. Gå ikke og vent til du måske har en tid om flere mdr. Det tager mange af ens recurser at gå med uafklarede spørgsmål og smerter.

  M.v.h.
 • Hej Ingrid

  Mange tak for dit brugbare svar. Jeg går hos specialist hver tredje måned, med min ene nyre. Sidst var prøverne så fine at hvis de er det næste gang, skal jeg ikke komme mere.

  Ellers er jeg til kontrol og skanning en gang om året, men det er på et andet hospital.

  Det er rigtig som du skriver at man skal hellere kontakte lægen, hvis man mærker noget. Men somme tider er man også nød til at slå koldt vand i blodet, og se om det ikke forsvinder af sig selv alle de symptomer der kan komme. Og dem er der jo mange af, når man er nærvøs for at blive syg igen.

  Men heldigvis er jeg for det meste optimistisk, og nyder livet, og passer mit job, og store familie. Man lærer at være glad for alle små lyspunkter og småting efter sådan en omgang.

  Men jeg har bare brug for at vende det med ligestillede en gang imellem.

  Så endnu engang tak for svaret.

  Kh årg 54
 • Hej Annika1.

  Selv tak. Jeg har ligesom du også behov for at udveksle spørgsmål og erfaring med andre som har været igennem et hårdt behandlingsforløb. Det er rigtig godt med sådan en debatside. Ellers kan man godt føle sig som "Palle alene i verden" en gang imellem. Det er dog lidt underligt at på den gade jeg bor, er vi tre der har en nyre, af tre forskellige årsager. Min far og en søster var også på listen. Så jeg har haft det tæt på i flere år.

  Det lyder som om du bliver fulgt godt op efter din operation. Det er dejligt at høre. Og som vi alle ved, findes der ikke kun dårlige, men også seriøse og dygtige læger i vores sundhedsvæsen.

  Du/I har ret i den manglende information fra mang lægerne. Jeg har heller ikke fået ret meget info. I mit lange behandlingsforløb, har jeg købt og lånt fagbøger om nyresygdomme/behandling. Man kan også finde meget på nettet - printe det ud og bruge det som opslagsbog.
  Det ville i mit tilfælde hà betydet meget, hvis man havde informeret om behandling og mulige komplikationer. Så var jeg uden tvivl blevet skånet for utroligt meget.

  I mit næste indslag vil der komme et lille resume om årsagen til at jeg nu kun har en nyre.

  M.v.h.
 • Hej Igen

  Ja det er dejligt at vi kan "mødes" her på siden. Det var da utroligt at du kender så mange der kun har en nyre tilbage. Her er det lige omvendt, jeg kender ingen, men har selvfølgelig hørt om mange.

  Jeg har også fundet meget oplysning om emnet på nettet, og der er meget der kan bruges, men dejligt at udveksle erfaringer med andre.

  Jeg glæder mig til at høre mere fra dig, og håber du har det godt nu efter din hårde omgang.

  Hilsen Annika
 • Hej Annika + andre.

  Jeg vil dele mit indlæg op i et par afsnit, da det efter flere gange ikke er lykkedes at komme igennem. Er det mon kun mig det volder problemer?

  Afsnit 1.
  Som lovet vil jeg fortælle om årsagen til, at jeg kun har en nyre.

  Jeg mistede den ene nyre p.g.a. lægesjusk/-fejl.
  Patientforsikringen har anerkendt det som patientskade.

  Jeg havde 2 raske nyrer, med en lille nyresten i den ene. Jeg var glad for at det kun var en sten, og ikke en tumor. Nyrestenen skulle bare ud, og så kunne jeg komme i fulde omdrejninger igen.

  Men deri tog jeg desværre fejl. Behandlingsforløbet strakte sig over 1 1/2 år.
  Stenknuser 4 gange, med endnu flere smerter end før.
  5 store operationer, i løbet af 11 mdr.
  Urosepsis (blodforgiftning) flere gange.
  Indlagt 7 gange, de 3 gange akut.
  Dette er bare hovedtrækkene.

  Efter nyren var fjernet sagde overlægen at den nyre der er tilbage ikke fejlede noget, og at jeg ikke skulle komme til kontrol. Jeg var afsluttet.
  Han mente at jeg burde kunne starte på arbejde efter 6 - 7 uger.

  Jeg var blevet fyret i det lange sygeforløb.
  Min sagsbehandler, sådan en får man nemlig også, var meget forstående. Han havde fulgt mig gennem hele forløbet. Efter flere mdr. skulle jeg i arb.-
  prøve 10 timer om ugen.

  Jeg havde det stadig meget dårligt - smerter og en voldsom træthed. Jeg havde hele tiden en fornemmelse af, at min nyre ikke var i orden.
  For at få vished om der var hold i min mistanke, betalte jeg selv en MR-scanning på en privat klinik.
  Undersøgelsen gav mig desværre ret.

  Afsnit 2 følger.
 • Afsit 2.

  Scanningen vste en stor udposning på nyrebækkenet.

  Jeg fik kopi af sygehusjournalen i forløbet, og senere også af nøntgenbeskrivelserne. Midt i forløbet kan man i røntgenbeskrivelserne se, at der er opstået forstørrelse af nyrebækkenet på begge nyrer. Jeg tror det er de voldsomme infektioner der har været årsagen til dette.

  Det overlægen havde sagt om den nyre jeg har tilbage, var altså ikke sandt.
  Det var mere reglen end undtagelse at der skete fejl og forglemmelser i behandlingen.

  Da de fjernede min nyre kunne de ikke medtage mere end 3 1/2 cm. af urinlederen. Den var blevet skudt igennem med lase i den første operation.
  Der var massiv adhæsion = sammenvoksninger mellem organ-overfladerne der normalt glider forbi hinanden. Det var også medvirkene til at operationen blev temmelig besværlig.
  Risikoen for tarmslyng er også forhøjet når der er så meget sammevoksning.
  Jeg kan f. eks. ikke tåle for grov kost - som man jo helst skal spise.

  Afsnit 3 følger.
 • Afsnit 3.

  Jeg er nu tilknyttet et andet sygehus. De kan kun holde kontrol med min nyrefunktion. Den store udposning på nyrebækkenet tør de ikke gøre noget ved.

  Nyrefunktionen er moderat nedsat. Tallene har desværre gået den forkerte vej hver gang der er lavet nye prøver/undersøgelser.
  Blodtrykket er forhøjet og bliver behandlet med 2 slags medicin.
  Respirationen er nedsat i den ene lungelap (jeg har aldrig røget).

  Min tilknytning til arb.livet ophørte p.g.a. fejlbehandling. Hvis man havde brugt en anden operationsmetode, ville jeg højest sansynligt have haft to velfungerende nyrer i dag.

  Afsnit 4 følger.
Log in eller Registrér for at kommentere.