Hjem Smerte Åben debat om smerter

Smerter i led i overgangsalderen

Redigeret 12 marts, 2018, 03:02 i Åben debat om smerter
Hej

Jeg har valgt at skrive dette indlæg, fordi jeg har haft meget svært ved at finde beskrivelser på nettet af det problem, som jeg har døjet med det sidste halvandet år. Jeg er nu 54 år gammel og i august i 2016 fik jeg meget pludseligt utrolig ondt i mine hofter. Jeg tror, smerten minder om gigtsmerter. Jeg fik svært ved at gå langt, og jeg kunne ikke løfte mine ben særligt højt.

Jeg er så heldig, at jeg aldrig plejer at fejle noget, så jeg tænkte, at det nok snart ville gå over, og gjorde ikke rigtig noget ved det i begyndelsen. Men i de næste par måneder bredte det sig ned i mine knæ og som tiden gik, gjorde det også meget ondt i ryggen, i skuldre og i min nakke. Det blev virkelig forfærdeligt.

I oktober gik jeg til lægen, hun tænkte gigt – og jeg fik en henvisning til reumatologisk afd. Det var fint for mig, selv om jeg hele tiden havde en følelse af, at det kunne være noget med min overgangsalder. Da jeg bragte det op, sagde min læge, at så ondt kunne smerter i leddene i overgangsalderen ikke gøre. Men hun undrede sig godt nok over, at mine led ikke var røde og varme, fordi mit betændelsestal (CRP) var for højt. Jeg skulle tage d-vitamin og træne. Begge dele gjorde jeg, og jeg tog også selv lidt flere vitaminer.

Ingen gigtforandringer i knoglerne, men fuldstændig forfærdelig ondt – så ondt at jeg i oktober og flere måneder frem havde store problemer med at vende mig i sengen, jeg kunne ikke få kroppen med rundt. Jeg sov på et plasticlagen, som gjorde det lettere. Men jeg vågnede, hver gang jeg vendte mig. Min livskvalitet faldt kraftigt, og det blev sværere for mig at passe mit job. Jeg havde ondt altid, havde problemer med at gå op af trapper, at komme ind og ud af bilen, rejse mig fra en sofa. Det blev svært at tage mit tøj på, jeg kunne ikke løfte skuldrene, og jeg kunne ikke bøje mig – det har været virkelig forfærdeligt.

Jeg spiste masser af smertestillende både almindeligt og gigtmedicin. Jeg græd og skreg i afmagt over pludseligt at være i en så frygtelig situation. Og da det ikke kunne ses, om det var gigt, kunne ingen lige som hjælpe mig.

Så i 1 ½ år spiste jeg bare smertestillende og var trist og stille, mistede min indre glæde og meget af min lyst til livet. Lige efter jul i 2017 begyndte mine smerter at aftage og det er bare gået fremad siden. Jeg spiser stadig lidt smertestillende (ca. 2 panodiler om dagen) og jeg kan mærke, at mine led er ømme og stive. MEN det er fantastisk, at jeg mærker stor fremgang, og slet slet ikke har de samme smerter som tidligere.

Jeg tror stadig, at det er min overgangsalder. Jeg ved det jo ikke, men jeg har læst mange udenlandske sider, hvor der fortælles om skrækkelige ledsmerter i overgangsalderen.

Hvis der nu sidder en derude og googler for at finde ud af, hvorfor knogler og led pludselig gør ondt, når overgangsalderen rammer. Så kan det være overgangsalder, og selv om det hele føles forfærdeligt, så kan det også gå over igen.

Med håb om alt det bedste.

Alice

Kommentarer

 • Hej Alice

  Det lyder godt, at du har fået det godt igen. Men det var da forfærdeligt, at du skulle igennem så mange trængsler.

  Det, du beskriver, lyder som D-vitaminmangel!

  Her er der en fortegnelse over mulige symptomer ved mangel på D-vitamin:

  • Følelse af ”svaghed” – muskeltræthed.
  • Smerter og nedsat kraft i musklerne – spec. lår, læg, skuldre og nakke.
  • Almen træthed.
  • Smerter i knoglerne.
  • Prikkende, stikkende, sovende, snurrende eller brændende fornemmelser i fødder og hænder.
  • Krampetendens i arme og ben.
  • Uoverkommelighedsfølelse
  • Depression
  • Ledsmerter.
  • Bredsporet og vraltende gang
  • Besvær med at rejse sig fra siddende til stående stilling samt at gå på trapper.

  Ovenstående lister stammer fra en hjemmeside, der tilhører to praktiserende læger:

  http://www.cure4you.dk/749/D-vitamin.pdf

  Du vil sikkert indvende, at dine problemer ikke kan skyldes D-vitaminmangel, for lægen ordinerede jo tilskud. Men ved alvorlig mangel, som dine symptomer tyder på, skal der virkelig en stor dosis til, og ofte er der problemer med, at organismen ikke vil optage tilskuddet. Det vil jeg tro, er granden til, at det varede så længe, før du blev rask.

  Efter min mening er det virkelig forfærdeligt, at så mange tror, at sygdom, der opstår i en vis alder hos kvinder ”bare” er overgangsalderproblemer. Selv hvis det skulle være tilfældet, at bestemte sygdomme i højere grad rammer kvinder i en vis alder, så må man da gøre noget for at opspore årsagen til sygdommen og kurere den!

  Jeg er selv en af de kvinder, der af lægen i sin tid blev affejet med, at mine alvorlige sygdomsproblemer ”bare” var overgangsalderproblemer. Og det endda selv om lægen ved hjælp af blodprøver havde konstateret, at jeg endnu IKKE var i overgangsalderen!

  For mit vedkommende var problemet, at jeg havde alvorlig jernmangel og central søvnapnø. Men det fandt jeg først ud af efter flere år, da jobbet for længst var røget, og der desuden var tilstødt flere komplikationer, i form af hjerteproblemer.

  Mange hilsner

  Kameliadamen
 • Hej jeg hedder Jens 65 år. Kan forstå dette sker for piger / damer i overgangsalder. Som skrevet er jeg 65 og fik samme smertebeskrivelse som overståede, kan jeg som mand også mangle A— Vitamin så det kan give samme smertebilled, spiser mange smertestillende tabletter fo at få dagligdagen til at hænge sammen. Er blevet testet for gigt med negativt resultat.
  MVh. Jens

 • @jens sagde:
  Hej jeg hedder Jens 65 år. Kan forstå dette sker for piger / damer i overgangsalder. Som skrevet er jeg 65 og fik samme smertebeskrivelse som overståede, kan jeg som mand også mangle A— Vitamin så det kan give samme smertebilled, spiser mange smertestillende tabletter fo at få dagligdagen til at hænge sammen. Er blevet testet for gigt med negativt resultat.
  MVh. Jens

  Har haft det sådan ca 1 år

 • Hej Jens

  Min mening er, at det skal opklares, hvad årsagen til sygdom er, og sygdom skal behandles – og det gælder, uanset om man er mand eller kvinde og uanset alder!

  Ingen burde blive opgivet af sundhedssystemet og overladt til at sejle deres egen sø – blot med en bemærkning om, at de har det forkerte køn eller den forkerte alder!

  Du skriver, Jens, at du har samme symptombillede som beskrives i det første indlæg i denne debattråd, og at du har haft disse symptomer i et år nu.

  Du er blevet undersøgt for gigt. Men er du slet ikke blevet undersøgt for andre ting? Er der ikke blevet taget blodprøver til undersøgelse for f.eks. mangeltilstande?

  Hvad mener lægen, at du fejler? Har han/hun fundet endnu en - ikke almindelig kendt - skraldespandsdiagnose?

  Du spørger, om du kan mangle A-vitamin. Det kan ingen vide noget om. Hvorfor lige A-vitamin?

  Her er oplysninger om A-vitamin:

  http://sund-forskning.dk/artikler/vitamin-0/

  https://www.netdoktor.dk/vitaminer/vitamina.htm

  Mange hilsner

  Kameliadamen

 • Hejsa. Nu er det naturligvis ved at være noget tid siden at det var aktuelt, men jeg er lidt i samme båd og mangler svar. Jeg har kigget lidt rundt på nettet, og jeg fandt en webshop, der sælger vitaminer og kosttilskud, men det er lidt en jungle for mig. Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal kigge efter.

  Her er siden jeg fandt: https://www.camette.dk/kosttilskud/vitaminer-mineraler.html

 • Hej Alice. Rigtig mange får disse smerter når du kommer i overgangsalderen. Min stedmor har selv haft det, og vi havde glæde af forskellige förflyttningsteknikker, det bruges normalt til folk med mange smerter da det er metoder hvordan man kan bevæge sig og flytte sig og formindske smerten. Normalt får man hjælp til det, men der er meget godt indhold på nettet hvoraf man kan se hvordan man skal bevæge sig for at smerterne formindskes i forskellige stillinger.

 • Dejligt at jeg Ikke er alene jeg har samme symptomer som den første der skrev,og er nu sendt til gigtspecialist,hvis det kan lade sig gøre i corona alderen,jeg spiser allerede d og kalk samt magnesium, men har nok ikke gjort det dagligt. Er glad for at finde ud af at det kan være i forbindelse med overgangsalderen, jeg er 50,7 måneder og gik i overgang kort efter min fødselsdag,Tak for den gave!!.bror l... fik smerterne for ca 1-2 måneder siden,startede i kæbe,hofter og en finger,så håndled,og nu vandre det rundt i alle led på skift.hjælp

 • Hej Marina

  Det tyder umiddelbart på gigt. Hvis symptomerne forværres ved fugt og kulde kan det homøopatiske remedie Dr Reckeweg R11 måske hjælpe dig. Det kan ialtfald ikke skade og kan tages sammen med andene medicin.

  "Tiltagende smerter /gigtsmerter i muskler, led og ligamenter- gigtsmerter , som forværres ved temperatur-svingninger (fugt og kulde)."
  Citat fra nedenstående site

  http://naturligmedicin.com/dr-reckeweg-r11-muskelinfiltrationer/

  Ovenstående remedie virker mod alle former for gigt men især rygsøjlen og de store led.

  Ved reumatiske smerter i håndled, skuldre, nakke vil man typisk kombinere med Dr Reckeweg R46
  http://naturligmedicin.com/dr-reckeweg-r46-gigt/

  Dråberne kan fås i online helsekostbutikker eller Matas

Log in eller Registrér for at kommentere.