Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

Pærer og belysning som modarbejder depression?

Redigeret 17 september, 2017, 07:25 i Åben debat om depression
Kære Netdoktor

Jeg har læst denne artikel http://www.netdoktor.dk/brevkasser/arkiv/200110.htm om at den rigtige belysning kan modarbejde og påvirke depression positivt og har derefter søgt på nettet og har i andre forums og artikler læst at belysning og specielt LED som kan justere belysningen på skulle gøre en forskel.

Er der nogen har erfaring med det og i så fald, hvilken led pære/lamper bruger i og hvor kan det købes ?

Kommentarer

  • Hej

    Har ikke selv nogen erfaring med depression eller lysterapi. Dit sidste link var interessant. Her er et par stykker mere.


    http://dansklysterapi.dk/lysterapi.htm

    http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/v ... depression
  • Hej Pisken

    Jeg har i mange år haft tendens til depression. Der har været flere forskellige årsager: stressende livsvilkår, mangeltilstande (voldsom jernmangel og sikkert også D-vitaminmangel, men det blev aldrig målt, så jeg ved ikke med bestemthed, hvor stor rolle D-vitaminmangel har spillet). Desuden har det manglende lys i vintertiden også betydet meget for depressionernes opståen.

    Jeg har for over tyve år siden afprøvet lysterapi. Dengang var lysterapi-lamper frygteligt dyre. Sådan en lampe kostede flere tusind kroner. Jeg lejede en lysterapi-lampe i tre måneder, for jeg syntes, at det var vigtigt at vide, om det fungerede, inden jeg investerede alle de penge.

    Jeg kunne ikke lide virkningen. Jeg mærkede tydeligt, at der var tale om et kunstigt lys, der slet ikke kommer i nærheden af rigtigt naturligt lys fra solen. Så derfor holdt jeg op med at bruge lampen.

    Men det er jo bare mine erfaringer. Min egen læge sidder hver morgen i vintertiden med en lysterapi-lampe på sit skrivebord, og hun er tilfreds med virkningen.

    Inden man investerer i en lysterapi-lampe, synes jeg, at det er vigtigt, at man har været ved læge og er blevet undersøgt. Hvis der er andre grunde til det problem, man har, end mangel på lys, er det vigtigt at få det klarlagt.

    Det er jo især i den mørke tid, at danskerne mangler D-vitamin, fordi der dannes D-vitamin, når solen skinner på huden. Når solen næsten ikke skinner i vintertiden, kan man jo nemt komme til at fejltolke et eventuelt depressionsproblem og tro, at problemet skyldes mangel på lys, hvor det i virkeligheden skyldes mangel på D-vitamin, og D-vitamin kan man jo nemt og billigt tage tilskud af.

    Så derfor er det vigtigt at blive undersøgt af en læge.

    Det ser ud til, at den type lampe, som jeg brugte dengang, ikke længere eksisterer på markedet. Men jeg kan sige, at man skal sikre sig, at det er en lampe, der er EGNET til lysterapi.

    Personligt sørger jeg for at komme ud hver eneste dag. For mit vedkommende er naturligt solskin som sagt bedst, og lige i disse dage er der jo masser af naturligt solskin.

    Derudover rejser jeg ned til Sydens sol, så ofte jeg kan. Jeg rejser gerne i januar, hvor jeg synes, at der er virkelig trist her i Danmark ;-(

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Jeg har brugt en lampe fra Philips i henved 20 år nu. Den hedder "Bright Light" og kostede dengang ca. 2000 kr. Den er tilsyneladende ikke på produktregisteret længere, men Philips har nogle andre - se http://www.philips.dk/c-m-pe/lysterapi/ ... gi_med_lys. Jeg spiser min morgenmad og læser morgenavisen foran den. Det er nemligt vigtigt at få lyset om morgenen, da man ellers forstyrrer døgnrytmen. Jeg er glad for den, ellers brugte jeg den ikke.

    Jeg har også en anden lampe fra Beurer, http://www.wupti.com/produkter/husholdn ... 0201190000, men den er for lille. Lampen skal helst fylde hele synsfeltet. Af samme grund tror jeg ikke så meget på det med at skrue dagslyspærer i sin kontorlampe.

    Og ja, det er rigtigt, at lyset kan virke lidt unaturligt, men så er det heller ikke værre.

    Et sted i et amerikansk blad har jeg engang set den skandinaviske vinter beskrevet som "en kollektiv depression": Vi er alle påvirket i højere eller lavere grad af manglen på lys i vinterhalvåret. Et sted har jeg læst at 25% af studerende i Tromsø (Nordnorge) er ramt af vinterdepressioner, hvor tallet kun er 4% i Sydeuropa. Og dermed vil jeg blot sige, at det er helt naturligt, at vores sindstemning ændrer sig om vinteren. Det er den skæbne vore forfædre har valgt til os ved at bosætte sig så langt mod nord.

    Lysterapi gør det lettere at komme igennem vinteren. Ingen tvivl om det. Men om det er nok, kan du kun vurdere ved selv at prøve. Det skader ihvertfald ikke. Det er da også klogt at blive checket for D-vitaminmangel. Men som Kameliadamen fortæller, så er der en sammenhæng mellem lysmængden og kroppens evne til selv at producere D-vitamin. Hvorfor ikke sætte ind ved roden i stedet for ved symptomet?
  • Hej Havodder og alle andre interesserede

    Havodder, du skriver:

    ”Men som Kameliadamen fortæller, så er der en sammenhæng mellem lysmængden og kroppens evne til selv at producere D-vitamin. Hvorfor ikke sætte ind ved roden i stedet for ved symptomet?”

    Da man nemt kan komme til at rode disse ting sammen, så vil jeg gerne kommentere dette lidt nærmere:

    Der er to måder, hvorpå NATULIGT sollys kan påvirke os positivt:

    1. Når vi får sollys ind gennem øjnene (nethinden), reguleres mængden af hormonet melatonin. Melatonin dannes i organismen, når der er mørkt, og hormonet fremkalder søvnighed. Sollys bremser dannelsen af melatonin og kan dermed virke positivt ind på humør og energi-niveau.

    2. Når solen skinner på den bare hud, dannes der D-vitamin i kroppen. Men D-vitamin kan jo også fås gennem kosten (især fisk), eller man kan tage tilskud af D-vitamin i form af piller.

    Hvilken af de to mekanismer er det så, man forsøger at efterligne ved lysterapi?

    Svar: det er virkning nr. 1.

    Man tager jo ikke alt tøjet af, når man bruger en lysterapi-lampe, men sidder blot med ansigtet vendt mod lampen, så lampens lys rammer øjnene.

    Og selv om man faktisk tog alt sit tøj af og sad splitternøgen foran lampen, så er en lysterapi-lampe, der giver 10.000 lux, kun en svag afglans af stærkt sollys. Poul Videbech skriver, at 10.000 lux svarer til solens lys ved solopgang og solnedgang. Så jeg tror ikke på, at en lysterapi-lampe vil hjælpe på D-vitaminniveauet.

    http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhe ... ene-i-dag/

    Konklusion: Hvis man mangler D-vitamin, er det bedst at tage tilskud. Hvis man ikke har nogen mangeltilstande, men alligevel er ramt af vinterdepression, så kan det være en god ide at afprøve en lysterapi-lampe.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Jeg har haft en lignende udfordring med ikke at kunne bevare koncentrationen når jeg sad foran computeren og efter at have læst meget om beslysning, pærer osv har jeg fundet ud af at belysningen betyder UTROLIG meget. Lysdoktoren forklarer meget om emnet og vigtigheden af de rette LED pærer.

    Jeg har efterfølgende billigt skiftet samtlige LED pærer til spots via https://mrperfect.dk/5-led-paerer-led-spots og jeg har nu den rette belsyning og jeg kan nu arbejde mere fokuseret uden at føle denne ekstreme og ubehagelige træthed.
  • Hej!
    Jeg har også læst https://www.netdoktor.dk/brevkasser/arkiv/200110.htm artiklen i tidernes morgen.
    Det hjalp mig videre og har den dag idag ikke problemer med depressionen.
    Lyset er ret vigtigt og har utroligt meget at sige for mig..!
    Tidligere investerede jeg i en dæmpet fjerlampe ( https://www.bynordico.dk/products/eos-l ... 8877528583 ) der var rigtig god for mig.
    Og kan virkelig anbefales, med et dæmpet lys!
  • Hej PeterG94

    Det er da en smuk fjerlampe du linker til....men jeg tvivler lidt på at dæmpet belysning fra en almindelig pære i sig selv kan fjerne en depression. :-)
Log in eller Registrér for at kommentere.