Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

TERM-modellen

Redigeret 20 september, 2017, 14:42 i Åben debat om depression
Hej

Jeg skriver til herinde fordi jeg igennem 7 md har fået det værre og værre og nu kan jeg ikke mere. Det er så slemt at jeg er konstant sengeliggende og er helt tåget i min hjerne. min tilstand blev endnu værre for 4 md siden, end det var til at starte med. Jeg kan huske at det startede med stærk feber og efterfølgende er der kommet svimmelhed som gradvis bliver værre uge for uge. Derefter kan jeg mærke at min personlighed ikke er mere som den var før. Jeg føler helt klart at det er noget fysisk som så har gået ind og påvirket mig psykisk

Jeg vælger nu at søge efter en ny psykiater, problemet er dog imidlertid at jeg har gået til en psykiater før som har benyttet sig af TERM-modellen. Personligt er jeg ikke tilhænger af denne model eller de læger som benytter sig af den, da jeg ikke er interesseret i at gå til en læge der bruger diagnosen funktionel lidelse på mig.

Derfor ville jeg høre ad om der var nogen herinde som kunne anbefale en dygtig psykiater i Kbh området der ikke var tilhænger af denne model.

Ville dog også høre om hvad det er man skal passe på med hvis man får diagnosen funktionel lidelse og om det er bare en billig løsning for psykiaterne at mønte på patienten hvis de ikke kan finde en årsag

Mvh
Rover699

Kommentarer

 • Indstillinger
  Har du ikke været hos din læge og fortalt hvordan du har det. Jeg kender ingen psykiatere, men jeg har da prøvet at føle mig omtåget "ikke at være mig selv" ligget i sengen, ja været helt rundt på gulvet.
  Det viste sig, da endelig en læge tog mig alvorlig, at jeg manglede kalium og flere forskellige salte. Det blev undersøgt ved en blodprøve.
  Du giver ikke mange oplysninger.
 • Indstillinger
  Hej Rover

  Jeg undrer mig over det behandlingsforløb, du har været igennem. Du skriver, at din sygdom begyndte med høj feber og efterhånden også svimmelhed. Du skriver også, at du mener, at du fejler noget fysisk.

  Alligevel beder du om hjælp til at finde en psykiater.

  Jeg kender desværre heller ikke nogen psykiater i Københavnsområdet.

  Du spørger, hvad man skal passe på med, hvis man får diagnosen funktionel lidelse.

  Det værste er selvfølgelig, at en eventuel fysisk sygdom ikke bliver behandlet. Desuden forholder det sig sådan, at den behandling, man får for funktionelle lidelser, normalt er kognitiv terapi og antidepressiv medicin. Hvis man ikke har en depression, kan man blive dårligere af at få antidepressiv medicin.

  Får du antidepressiv medicin? Hvis du gør, kan det være årsagen til din omtågede tilstand.

  Den form for kognitiv terapi, som TERM-modellen bruger, er en meget ubehagelig form for manipulation, der går efter devisen: Hvis lægen kan overtale patienten til at tro, at hun intet fejler, så går det over. Jeg har selv oplevet, at min tidligere praktiserende læge talte nedladende til mig, efter at hun havde været på TERM-kursus. Jeg skyndte mig at skifte læge, for det var så ubehageligt, at jeg ikke kunne holde det ud.

  Akkurat ligesom Persille synes jeg, at det er vigtigt, at du kommer til din egen læge. Det er vigtigt, at du får taget blodprøver til undersøgelse af bl.a. mangeltilstande, stofskiftesygdomme og væsketal. Hvis man f.eks. mangler mineralet kalium, kan man godt blive omtåget.

  En psykiater – ligegyldig hvor dygtig han er – kan altså ikke afhjælpe kaliummangel, hvis det skulle være det, der er problemet.

  Vi har i flere omgange diskuteret TERM-modellen og diagnosen funktionelle lidelser her på Netdoktor. Og ja, jeg vil mene, at funktionelle lidelser er en slags skraldespandsdignose, der skal hjælpe lægerne til at undgå at henvise patienter til undersøgelser, med henblik på at spare penge.

  Men der er ingen tvivl om, at de læger, der er foregangsmænd inden for den såkaldte forskning i funktionel lidelse, faktisk tror på det, de siger. Problemet er, at deres teorier bliver præsenteret som noget nyt og epokegørende, og selve TERM-modellen med dens råd til lægen om at være ”stoisk” og intet foretage sig er meget farlig, fordi den usikre og uerfarne læge bliver tilskyndet til at lade være med at behandle de syge.

  Her er et link til en af vores debattråde om funktionel lidelse:

  http://www.netdoktor.dk/interactive/dis ... &sk=t&sd=a

  Mange hilsner og god bedring

  Kameliadamen
 • Indstillinger
  Redigeret 12 februar, 2016, 13:23
  Hej

  Tak fordi i begge to tager sig tid til at svare mig og beklager jeg først svarer så sent. Jeg har netop været hos min læge idag og der blev vi enige om at der skal tages en omfattende blodprøve. Det er en helt ny læge jeg har fået mig og han er mere lyttende og går med til at give mig henvisninger. Jeg har desværre takket ja til at komme på liaison klinikken som som går under funktionelle lidelser. Men jeg tager den hjælp jeg kan få. Jeg har tidligere været til mr skanning, EEG undersøgelse og andre div. Ting. Men man har såvidt intet kunne finde. Dette gør frustrationen samt afmagten til at være helt håbløs. Og samtidig kæmper jeg med sygevæsnet om at det er noget fysisk jeg fejler og ikke psykisk. Min svimmelhed er blevet værre og Søvnproblemerne massive. Det er som om at der er ingen der lytter.

  Ja. Jeg får antidepressiver i form af mirtazapin men jeg føler ikke at det hjælper. Især ikke på søvnløsheden. Jeg har det så skidt som jeg overhovedet kan have det og det hele kører rundt for mig. Men vil også lige sige at jeg har et kort i baghånden. Jeg har fundet frem til en privat psykiater som skal se min medicin igennem. Og så har aftalt en ny tid hos en ny neurolog. Jeg vil absolut ikke finde mig i at blive skubbet i et hjørne af lægerne og blive glemt. De siger at det er sygdomsangst, hvilket er en billig måde at sige på at de ikke ved hvad jeg fejler. Det tærer helt vildt på en og familien og jeg har snart ikke flere kræfter tilbage.

  Mine symptomer r således:
  - Svimmelhed/ør i hovedet så jeg er konstant sengeliggende
  - angst
  - urolige ben
  - mavesmerter / kramper i maven
  - søvnproblemer / får voldsomme spjæt inden jeg skal sove og som gør at jeg ikke kan falde i søvn igen

  Samt en masse div. Andre ting

  Glemte lige at nævne at jeg også har været til udredning på en søvnklinik som lavede en masse undersøgelser. Jeg venter på et svar fra dem. Så alt i alt har jeg været mange steder men ikke nogen har indtilvidere kunne finde ud af hvad jeg fejler


  Bh
  Cengiz
 • Indstillinger
  Hej. Jeg vil rigtig gerne høre hvordan det går med dig?
  Har du fået det bedre og fandt man frem til hvad der var galt med dig?

  Jeg har selv døjet med svimmelhed i mange år og ved at rigtig meget svimmelhed kan stamme fra ørerne, så hvis du aldrig har været ved ørelægen, kunne det måske være et forsøg værd?

  Håber du har fået det bedre.
Log in eller Registrér for at kommentere.