Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Tidlig Alzheimers

Redigeret 29 august, 2014, 14:24 i Alzheimers
Hejsa allesammen.
Ville bare lige høre om det overhovedet er muligt at få Alzheimers, når man stadig er "ung"? Altså jeg har hørt om Early-Onset Alzheimer der normalt rammer personer fra 50 - 65 år, da normal Alzheimer jo først rammer omkring de 65 år. Derfor tænkte jeg på, om det overhovedet var muligt at få Alzheimer før de 50... Omkring 30 års alderen?

Kommentarer

 • Indstillinger
  Jeg mener at huske fra en dokumentar om Alzheimerfor flere år siden, at den yngste den pågældende tyske specialist havde hørt om, var 18.

  Min egen farmor havde det også før 50-årsalderen. Heldigvis fik hun ikke givet sygdommen videre til sine børn. Der er 50 % risiko.
 • Indstillinger
  Her er et link. som du muligvis kan bruge:
  http://www.mayoclinic.org/diseases-cond ... t-20048356

  Hvis du har mistanke om begyndende Alzheimers, så kunne jeg foreslå dig få foretaget en test for kronisk tungmetalforgiftning hos en speciallæge med supplerende uddannelse i emnet, idet symptomerne ved Alzheimers Demens ligner / er synonyme med symptomerne ved tungmetalforgiftning.

  På nuværende tidspunkt kender man ikke årsagen / årsagerne til Alzheimers Demens, men mange miljøgifte er / har været under mistanke.

  Man kan læse, at Alzheimers Demens forekommer hos visse familier, men der er også flere arveegenskaber, som er koblet til øget følsomheden overfor belastning med tungmetaller.
 • Indstillinger
  Bare lige for en god ordens skyld, så er Early-Onset Alzheimer og "almindelig" Alzheimer ikke det samme. Almindelig Alzheimer er diffust kendetegnet ved start af demens hos personer over 65 år. Early-Onset Alzheimer er Alzheimer hos personer fra 50 år eller yngre. Præcis som Gungner skriver.

  Almindelig Alzheimer kender man ganske rigtigt ikke helt årsagen til, som Brugernavn så rigtigt skriver. Early-Onset Alzheimer er i modsætning til den almindelige form dominant arvelig. Dvs. hvis man arver et defekt gen fra en af forældrene, får man sygdommen, og der er 50% risiko for at arve den hvis en forælder er syg.

  Der er flere mutationer der kan give Early-Onset Alzheimer, mange unikke for den pågældende familie. Bla. giver nogle mutationer amyloid-aflejringer (populært sagt snask inde i nervecellerne, hvilken får nervecellen til at dø), men andre gør ikke.

  Meget ihærdige kan læse videre her ;-)

  http://brain.oxfordjournals.org/content ... 2.full.pdf
  http://www.nature.com/ng/journal/v38/n1/abs/ng1718.html
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19897004
 • Indstillinger
  Her er et par artikler om mulig sammenhæng mellem arveanlægget APOE4 og Alzheimers Demens.
  Der er flere andre arveegenskaber end APOE4, som koder for øget følsomhed for belastning med tungmetaller.
  Dr. Joachim Mutter, Tyskland beskriver 10-12 arveegenskaber i en endnu ikke publiceret artikel.
  Prof. Boyd Haley, USA beskriver mere dybtgående, hvorfor personer med APOE4 er mere følsomme for belastning med tungmetaller.

  Alzheimer disease: mercury as pathogenetic factor and apolipoprotein E as a moderator.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15580166

  Apolipoprotein E genotyping as a potential biomarker for mercury neurotoxicity.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12897404
 • Indstillinger
  Gungner spørger specifikt til early-onset Alzheimer, som jo er en arvelig sygdom der kører i visse familier.

  Flere tilfælde af demens hos familiemedlemmer før 65 år kan give mistanke om at man har arvelig demens som fx early-onset Alzheimer i familien.

  Det man skal gøre, er i så fald at gå til sin læge og blive henvist til genetisk udredning på en klinisk genetisk afdeling på et universitetshospital. Her vil de starte med at lave et skema over syge (i dette tilfælde demente) og raske blodsbeslægtede familiemedlemmer, så mange som muligt, jo flere generationer jo bedre. Hvis det er muligt og tilladelsen gives af den pågældende person, kan journaler fra familiemedlemmer inddrages.

  Det kan dog være en god ide at tale med sin familie først, idet resultaterne, negative som positive, kan have stor betydning for hele familien. Særlig fordi der ikke findes en kur for early-onset Alzheimers. Den klinisk genetiske afdeling vil derfor også rådgive om denne problemstilling.

  Man kan blive testet for Alzheimer hos sin egen læge, neuropsykolog, psykiater eller neurolog ved en screeningstest, bla. MMSE-testen. Men der bruges flere. Hvis der er mistanke om demens efter disse screeninger, vil man typisk lave en CT eller MR-scanning af hjernen, evt. suppleret med en PET-scanning der giver et billede af hjernens aktivitet (groft sagt).

  Brugernavn -hvad koster en godkendt test for tungmetalforgiftning? Kan du evt. fortælle lidt om analyserne? Hvad gør man hvis man har tungmetalforgiftning? Er tungmetalforgiftning altid det første man skal tænke på hvis man er syg? Spørger kun af interesse.
 • Indstillinger
  Svar til Asklepios12
  Du kan finde svar på de fleste af dine spørgsmål her:
  www.tungmetal.dk

  Det er ikke min holdning, at tungmetalforgiftning er årsag til "alle" sygdomme / symptomer, men det er min holdning, at ved sygdomme med ukendt ætiologi med symptomer, der er synonyme med symptomer ved tungmetalforgiftning, så bør muligheden udelukkes.
  En tungmetalforgiftning kan ofte behandles med godt resultat.
  Midlerne til behandling af tungmetalforgiftning er tilmed gamle, almen kendte (eller burde være det) og gennemprøvede lægemidler.
 • Indstillinger
  Kan Alzheimer's eller Early-Onset Alzheimer springe en generation over?
  Lad os sige at ens bedstemor har det, men ens forældre har ikke. Er der så stadig en mulighed for at det har "sprunget en generation over"?
 • Indstillinger
  Som sagt er Alzheimer og early-onset Alzheimer ikke samme sygdom.

  Early-onset Alzheimer er en såkaldt dominant arvelig sygdom. Det skyldes en gendefekt fra enten far eller mor. Hvis ens far eller mor har early-onset Alzheimer, har hvert barn altså 50% risiko for at have arvet det defekte gen.

  Det betyder så også, at ingen af dine forældre har early-onset Alzheimer-genet, så kan de heller ikke give det videre til dig. Altså ikke noget med at springe generationer over.

  Det kan være en god ide at blive gentestet hvis det er noget du tænker meget over at du er i tvivl. For nogle gange så vil det defekte gen af forskellige årsager ikke skinne så stærkt igennem, dvs. at den pågældende gensygdom kan være mildere fordi man fra den raske forælder har arvet DNA der regulerer det syge gen anderledes. -det kaldes nedsat penetrans. Om der er forskellig penetrans afhænger af den pågældende gendefekt.

  Men er begge dine forældre i 60'erne og knivskarpe på øverste etage, så ville jeg altså tage det helt roligt. -Og gør det også, da jeg har en bedstemor der døde af early-onset Alzheimer mens hendes barn -min forælder -stadig er frisk.

  Almindelig Alzheimer kender man som sagt ikke årsagen til, og her er arvegangen også meget mere rodet -såkaldt ikke-Mendelsk arvegang.

  Husk, at Alzheimer ikke kun handler om ikke at kunne huske. Faktisk er de første tegn at man har problemer med at finde vej, fx at man pludselig ikke kan huske vejen hjem fra arbejde selvom man kører turen hver dag.

  Men andre tilstande, fx stress og depression, giver ofte nøjagtig de samme symptomer -og er langt langt mere hyppige årsager.

  Hvorfor tror du, at du skulle have Alzheimers demens, og specielt early-onset Alzheimer?
 • Indstillinger
  Det er heller ikke noget jeg mistænker at jeg har, jeg var sådan set bare nysgerrig om de to kunne ramme "unge" mennesker.
Log in eller Registrér for at kommentere.