Hjem Sport, motion og ernæring Vitaminer og mineraler

Højdevækst og kost

Redigeret 30 september, 2013, 08:10 i Vitaminer og mineraler
Ved man hvad der i kosten spiller en rolle for hvor høj du bliver.
Jeg tænker I vil sige proteinrig kost, som animalsk protein.
Men hvad nu hvis du er vegetar. Vil du kunne opnå samme højde på en vegansk kost der udelukker animalsk protein, som du kan på en almindelig animalsk kost.

Ved man hvordan kostsammensætningen var i 1800 tallet, hvor mange af vores bindingsværkshuse stammer fra, og hvor det er tydeligt at loftshøjde og døre er lavet til væsentlig mindre mennesker end i dag.
Jeg tænker den har bestået af væsentlig mindre kød, men alligevel mælk og æg som er vigtige proteinkilder.

Er der nogen der kender til forskningsresultater inden for området.

Selv er jeg en mand der som dreng i 7. klasse var den mindste i klassen og 2 år siden var jeg den højeste. Jeg er den yngste i en søskendeflok på 4 drenge, men den højeste og væsentlig højere end både min far og mor. Så http://www.netdoktor.dk/boern/fakta/dre ... ttabel.htm holder slet ikke på mig.

Kommentarer

  • Vi kan ikke alle sammen følge standardkurverne.

    Hvad du spiser kan godt have indflydelse på din højde (primært i de meget tidlige år) det handler dog mest om at kroppen skal have adgang til de ressourcer som den skal bruge for at vokse (hvilket ikke normalt er et problem i Danmark). Du spiser formentlig det samme som dine søskende og hvis de har en normal højde så er risikoen for at det har noget at gøre med fødevare virkelig meget lille.

    Jeg gætter på at du er en 13-14 år ud fra at du går i 7. klasse. Der skulle være plads til at vokse endnu.

    Jeg har ikke nær læst det hele, men der er formentlig nogle fornuftige anbefalinger og tanker om det at leve som vegetar du kan læse her.
    http://www.vegetarforening.dk/node/130
  • Mit spørgsmål går ikke på mig selv ... jeg er 57 år ;-)

    Jeg har en god ven der har en pige på 14 og de lever som veganer, altså kost uden animalsk protein. Dog er æg og gedeost ok.
    Det er med andre ord ikke en normal dansk kost.
  • Ahhh, det var mig der ikke læste det ordentligt/misforstod jeg beklager.

    Der er ret stor forskel på vegetar og veganer. Begge kan sagtens få hvad de har behov for, men som veganer kræver det en del større bevisthed om hvad man spiser.

    Det lyder som om hun er vegetar som du skriver i første spørgsmål og ikke veganer som du skriver i din 2. post.

    Du behøver ikke gå tilbage til 1800 tallet for at se eksempler på at børn er påvirket også mht. deres højde pga. kost. Der er eksempler i verdens kriseområder.
    http://www.unicef.org/media/files/nutri ... t_2013.pdf

    Det kan især for en veganer være rigtigt fornuftigt at spise vitaminpiller, da det kan være meget vanskeligt at få især nok jern/D-vitamin/B12.

    Det værende sagt så er der en undersøgelse her der bygger på hvis du er vegetar:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16277803

    Jeg har fuld adgang til artiklen og hvis du har nogle specifikke spørgsmål til den vil jeg gerne se om jeg kan besvare dem. Jeg vil ikke poste et link til den fulde artikel da jeg respekterer at de vil have penge for adgangen.
Log in eller Registrér for at kommentere.