Hjem Sport, motion og ernæring Sportsskader

Knæproblem i livgarden

Redigeret 5 april, 2015, 07:38 i Sportsskader
Kære Forum,

Jeg er en dreng på 21, der har nydt godt af at løbe, i omkring 6-7 år (både langt og kort eksplosivt).

Det kan være alt fra 5-15 km - hvad jeg nu lige er i humør til.

Jeg så er startet som rekrut i livgarden. Heraf har jeg erfaret mig, efter nogle march-øvelser, at når jeg bøjer mit ben er der bestemt 'punkt', som får mit knæ/knæskal til at klikke. Der har altid været et lille klik det samme sted, men det er dog betydeligt større, efter den seneste tid.

Jeg gik så selvfølgelig til infirmeriet og fik det undersøgt, blot for at kunne blive fritaget for march-øvelser i 2 dage, og æde 1 ibuprofen pille 3 x dagligt - hurra.
Det har naturligvis intet godt gjort, ej heller forværret.

Der er dog en lille krølle på tingene. Når jeg står foroverbøjet med overkroppen, ca. 30 grader mere, end min "normale" kropshældning, så klikker knæet _ikke_.
Omvendt, hvis jeg læner ryggen længere tilbage, end hvad er naturligt, så bliver klikket større, og kan sagtens høres.

Jeg har søgt mig frem til dette:
http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/smerteriknae.htm
http://www.sportnetdoc.dk/kna/bruskbesk ... knaskallen
Kan dette være et plausibelt bud på, hvad mit problem er?

Jeg har intet smerte følt tidligere, dog kan jeg mærke en svag tendens til prikken i knæet, efter længere tids belastning (gået med rygsæk, trænet, osv).

Er det noget jeg skal få røntgenfotograferet eller undersøgt af civil fysioterapeut?
Pt. går det mig ikke på, men jeg vil gerne gøre hvad der skal til, for at undgå en eventuel skade i fremtiden. Desuden, så regner folk jo med, at jeg passer på den kære dronning, uden at skulle være hæmmet af et knæ :)

Mvh., og tak for din tid!

Kommentarer

 • En fysioterapeut undersøger ikke skader. De behandler skader efter henvisning fra lægen.
  Mon ikke du skal lade en ortopædkirurg kigge på det knæ. Du skal have en henvisning fra din læge.

  Jeg stoler ikke helt på infirmeriet. Min bror fik ondt i ryggen og de mente ikke der var noget galt. Men det var der nu alligevel, han blev senere undersøgt af en specialist.
 • Hej garder!

  Først vil jeg lige adressere persille og rette en misforståelse - fysioterapeuter må gerne diagnosticere og har måtte det i flere år :) Se https://fysio.dk/Fysioterapeuten/Arkiv/ ... 3jcNigmGtM

  Mht. dit problem er det næsten umuligt at sige. Knæet er kroppens største led med mange strukturer både indeni og udenpå. Du skriver at det er dit knæ/knæskal - det kan del meget vel være. Men der er også strukturer indeni knæet, heriblandt meniskerne som kan afgive lyde hvis de f.eks. bliver afklemt eller skubbet på plads under bevægelse. Har du tidligere haft traumatiske oplevelser med knæet?
  Umiddelbart er lyde i knæet ikke noget farligt - og hvis du ikke føler smerter eller videre ubehag, så ville jeg ihvertfald ikke gå på inf. med det igen.

  Hvis du vil videre med sagen så vil jeg netop sige; gå til en fysioterapeut som specialisere sig i knæ og få ham/hende til at kigge på det. Hvis der er brug for en MR scanning eller lign. skal du nok blive sendt videre til en læge.

  God vagt!
  /Kenneth
 • Det undrer mig virkeligt, for jeg har fået det modsatte svar fra en fysioterapeut. !!

  Men det er trods alt billigere at blive henvist, for ellers skal man selv betale hele regningen.
  Men jeg er da glad for at have uret. For jeg er selv blevet hjulpet af en fysioterapeuts viden, hvor lægen gav op. Kan man ikke få en henvisning kan man søge hjælpen alligevel, herligt. Man skal bare finde den rigtige til at give hjælpen.
 • Hej Persille og Kenneth!

  Tak for jeres svar!
  Jeg er nu færdig som garder, og er kommet ud i det civile liv igen.

  Mit knæ er stadig påvirket af nogle smerter i ny og næ.
  Det er en gammel skade, som jeg har erfaret fra badminton, som er frembruset igen på grund af div. bevægelser i millitæret.
  Jeg har genoptaget min gode løbe-vane igen, og jeg kan mærke gener i knæ og hofte. Dette sker dog først efter løbeturen, når kroppen restituerer.
  Er der nogle af jer, der kender en god (sports)fysioterapeut på Sjælland?

  Mht. at dignosticere en skade, så gør det vel ingen forskel, om man går til lægen og bliver henvist, eller gå direkte til en fysioterapeut?
  Jeg kan ikke forestille mig, at man bliver afvist på en fys-klinik, fordi man ikke er blevet henvist af egen læge.
 • Hej Blixenbabs1


  Det skrevne ord er let at misforstå. !!!!

  Sygesikringen dækker en hel del af regningen, såfremt lægen henviser.
  Men har man penge nok er det selvfølgelig intet problem at gå direkte til en fysioterapeut, som vil og kan hjælpe.
  For sygesikringen dækker INTET, hvis ikke der er en henvisning fra lægen.


  Man kan selv bestemme hvilken fysioterapeut man vil bruge. Men hvis man vil have tilskud fra sygesikringen skal man nok lige sikre sig vedkommende er med i ordningen.

  Jeg ved godt jeg skrev du burde lade en ortopædkirurg kigge på knæet, men jeg forestillede mig der var helt andre ting galt.

  Så kan jeg da undre mig over du ikke blev henvist til en fysioterapeut dengang skaden opstod. Det burde da ikke have været et problem for lægen, der så på knæet.
 • Hej garder

  Jeg vil bare høre om du har fået nogen endelig konstatering på hvad det var?

  Jeg står nemlig selv og skal i garden her om 4 dage, og har fået konstateret en rift på højre menisk. Jeg håber dog ikke dette vil give andre problemer end de smerter der af og til kan opstå.

  Mens du var inde som rekrut, var der så nogen som gik og døjede med knæskader, men alligevel kom igennem? Og bliver man overhovedet lukket ind når man kommer på mødedagen med sådan en skade, eller vil man få udsat sin værnepligt?

  Mvh kommende garder....
 • Hej kommende Garder,

  Tillykke med din optagelse i den kongelige livgarde - det er så fed en oplevelse.

  Mht skader med mere, så har kasernen på høvelte et infirmeri, hvor du bliver undersøgt for skader med mere. Hvis disse vurderer, at din tilstand er for dårlig, til at kunne gennemgå en militær uddannelse, så bliver du desværre erklæret uegnet til tjeneste. Dette er på grund af flere årsager, bla at forsvaret ikke vil have risikoen for, at du laver en retssag ud af det.

  Jeg har ikke fået nogen endelig konstatering på mit problem. Der er blevet sagt flere symptomer, men aldrig en konstatering. Mit knæ har det fint. Jeg har stadig småmén, men ikke noget der ikke kan ses bort fra.

  Hvis jeg var dig: Det lyder lidt bizart, men prøv at gå igennem din rekruttid uden at oplyse om dine skader tidligt i forløbet.
  Bare rolig. Din tid som rekrut bliver en af de hårdeste oplevelser i dit liv. Hvis du endelig føler for problemer med din menisk, så skal de selvfølgelig gå til infirmeriet, og forhøre dig. Du finder ud af det, når du først er startet.
  Tag det som det kommer. Gå efter at færdiggøre din militære uddannelse, dog uden at presse skaden på din menisk for meget.
  Held og lykke med det hele!
  Hils oversergenter Wissman.

  En gang Garder, altid Garder lyder mottoet.
  Mvh. Simon.
Log in eller Registrér for at kommentere.