Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Ubehagelige og meget smertefulde kramper

Redigeret 20 juli, 2015, 13:15 i Åben debat om smerter
Hej alle Netdoktorbrugere

Lige for tiden er jeg meget plaget af kramper. Det har jeg været før, og i bagklogskabens lys ved jeg nu, at disse kramper havde sammenhæng med mangeltilstande, først jernmangel og senere kaliummangel i flere omgange.

Min blodprocent er nu fuldstændig normal, og jeg tager kaliumtilskud (kaleorid), og jeg er meget påpasselig, hvis jeg mærker det mindste tegn på kaliummangel, som hos mig er tørst og hukommelsesproblemer. Dog er det nu et halvt år siden, at jeg har fået tjekket mit kaliumniveau. Men jeg er lidt tilbageholdende med at bede om blodprøver for tjek af kalium. Jeg er overbevist om, at en læge vil mene, at tjek hvert halve år er rigeligt. (Jeg er i blodtryksbehandling, og det er en kendt sag, at blodtryksmedicin kan give kaliummangel). Jeg skal også lige huske at skrive, at det ER kalium, jeg mener. Der er mange, der tror, at jeg taler om kalk, altså calcium, når jeg nævner kalium, for kalium er vistnok ikke så kendt.

Jeg tager også dagligt tilskud af magnesium, som også skulle hjælpe på kramper, især selvfølgelig hvis man faktisk i forvejen mangler magnesium, men det gør jeg nok ikke, eftersom jeg tager dette daglige tilskud og spiser mange grønsager og mandler.

Problemet er, at disse kramper er meget ubehagelige. Normalt går kramper i et ben jo over, når man støtter på benet. Men det gør disse kramper ikke. Kramperne kommer faktisk også andre steder end i lægbenet, som de gjorde før i tiden, f.eks. i fødderne eller i lårene. Jeg kan ikke gøre noget for at standse disse kramper, men de går da heldigvis over af sig selv i løbet af et stykke tid.

Jeg har løseligt læst dette om kramper:

http://patienthaandbogen.dk/akutte-sygd ... 13585.html

(Tænk hvis Internettet med alle de gode oplysninger var opfundet, da jeg havde de første kramper for mange år siden. Sikke mange lidelser, jeg kunne have undgået, og sikke mange penge, jeg kunne have sparet!)

I morgen skal jeg have taget blodprøve hos lægens sygeplejerske. Der er tale om et tjek af min blodpropforebyggende behandling. Jeg har tænkt mig at bede om, at sygeplejersken lige tjekker for andre ting også, især de såkaldte væsketal, altså kalium og natrium.

Og så er det, at jeg gerne vil bede om forslag til, hvad ellers jeg kunne bede om at få tjekket. Det er klart, at det normalt er lægen, der afgør den slags, men lægen er der ikke i morgen tidlig – kun sygeplejersken.

Jeg kan se, at ovenstående link også taler om, at kramper kan være udløst fra hjernen. Og jeg har i forvejen bøvl med centralnervesystemet, som er lidt i udu, fordi det indimellem glemmer at give åndedrætsmusklerne besked om at trække vejret om natten (jeg har central søvnapnø).

Men det beroliger mig lidt, at der i ovenstående link står, at kramper i forbindelse med hjernesygdom ikke giver smerter, og jeg skal love for, at mine kramper giver smerter! Så det er nok ikke udløst fra hjernen.

Jeg håber, at der er nogen, der har forslag til, hvad kramperne skyldes, og hvad jeg kan gøre for at lindre dem.

Jeg ved selvfølgelig godt, at jeg burde bestille en tid på normal vis hos lægen, men mine helbredsproblemer holder lidt i kø for tiden. Jeg orker ikke rigtig flere lægebesøg. Og sygeplejersken skal jo alligevel tage blodprøve i morgen, så hvad skal jeg bede hende om at undersøge foruden kalium og evt. de tal, der har med nyrerne at gøre?

Mange hilsner og på forhånd tak

Kameliadamen
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen.

    Et link til dig om søvnapnø.
    http://articles.mercola.com/sites/artic ... _DNL_art_1

    Er det det rigtige magnesium du tager ?
    Altså ikke magnesiumoxid mod træg mave, idet magnesium fra magnesiumoxid stort set ikke optages i organismen.
  • Indstillinger
    Kære Kameliadamen

    Det undrer mig, at jeg også har fået kramper.
    Det er nu snart et år siden jeg fik undersøgt blodet. De siger, det gør de en gang om året.
    Jeg har fået en henvisning til fysioterapeut og jeg har fået nogle gode øvelser, som jeg gør hver dag. Det kan holde de værste kramper nede.


    Jeg har ikke fortalt noget til min læge om det, jeg fik henvisningen, fordi jeg var faldet og havde problemer med ryggen efter faldet. Jeg taler og siger så lidt som overhovedet muligt til min læge. Jeg har kun talt med lægen en gang på to år.

    Altså det jeg vil spørge dig om, får du Atacand/Amias. Jeg er mistænksom over for alt medicin. ? Jeg må vist tilføje, jeg har også haft en strammende fornemmelse i min ben meget længe. Så jeg er usikker på om det kan være kaliummangel.
    Som en sidegevinst er jeg meget træt, men det siger jeg ikke til nogen.
  • Indstillinger
    Hej Brugernavn

    Tak for linket, hvor central søvnapnø faktisk nævnes. Det er nemlig det problem, at Internettets informationer om søvnapnø normalt kun nævner obstruktiv søvnapnø, ikke central søvnapnø.

    For nogen tid siden læste jeg en eksperts udtalelser. Han skrev, at det var helt bevidst, at der i almindelige beskrivelser kun er oplysninger om obstruktiv søvnapnø, ikke central søvnapnø. Dette skyldtes, skrev han, at eksperterne ikke ønsker at forvirre folk!!!

    Jeg har hørt, at der er mennesker, der tror, at de kan bruge magnesiumoxid, altså de såkaldte Magnesia-piller (som anvendes mod forstoppelse) som magnesium-tilskud! Det er ikke Magnesia, jeg tager.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Nej, jeg får ikke længere Atacand/Amias. Jeg tog Atacand fra ca. 1998 og i mange, mange år. I efteråret 2011 forsøgte jeg en kort overgang med den billige kopimedicin, af typen Losartankalium. I første omgang gik det overhovedet ikke. Problemet var, at blodtrykket var tårnhøjt sidst på natten og først på morgenen. Derfor vendte jeg tilbage til Atacand igen og måtte selvfølgelig selv betale hele beløbet, da jeg ikke kunne få tilskud fra Sygesikringen.

    Det kunne min økonomi ikke holde til i længden, og det var derfor, at jeg fik en henvisning til en hjertespecialist, der skulle forsøge at finde en løsning for mig. Og det var hende, der efter 5 minutters samtale regnede ud, at jeg havde søvnapnø.

    Da der nu var fundet en forklaring på det tårnhøje blodtryk i nat- og morgentimerne, (for det er jo klart, at blodtrykket stiger, når man er ved at blive kvalt), vendte jeg tilbage til denne billige kopi af losartankalium-slagsen, samt Sparkal, som er vanddrivende medicin.

    Siden er mit blodtryk faldet betydeligt, fordi jeg er begyndt at tage 100 mg Q10 dagligt. Jeg så i Patienthåndbogen, at kramper også kan skyldes for lavt blodtryk, men et blodtryk på 125/70 kan vel ikke være årsag til kramper?

    Er dine kramper af den slags, som man kan få til at gå væk, når man støtter på benet?

    For det er egentlig det, at jeg ikke kan gøre noget, der plager mig mest. Indtil nu er krampen gået over efter 5-10 minutter, men disse minutter er meget ubehagelige.

    Ja, der er ikke noget at sige til, at du er mistænksom over for medicin. Jeg bliver mere og mere opmærksom på, at man faktisk mange gange kan mindske bivirkninger fra medicin. Ofte høre man den sætning: ”Der er bivirkninger ved al medicin, og dem må man leve med.”

    Det er min overbevisning, at mange af bivirkningerne skyldes, at medicinen uddriver vigtige vitaminer og mineraler af organismen. Og så kan man jo mindske bivirkningerne ved at tage tilskud.

    Desværre har jeg ikke nogen oplysninger om, hvad Atacand eventuelt uddriver af vigtige stoffer. Men jeg ved jo, at vanddrivende medicin uddriver kalium, natrium, zink, magnesium og Q10. Så derfor sørger jeg for at tage tilskud.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 24 september, 2012, 12:00
    Hej igen

    Nej, mine kramper går ikke væk ved at stå, men til gengæld varer de meget kort. Kun en gang varede krampen i mit lår længe, så længe at jeg mærkede det flere dage efter.
    Jeg er spændt på at få målt mit kaliumtal i næste måned. Mit blodtryk er fint.
    Jeg tror faktisk det er "noget", der bliver drevet ud af kroppen af medicinen, men hvad ?.
    Jeg strækker musklerne ud tre gange om dagen og det hjælper faktisk.
    Benet strakt bagud, et halvt minut til hvert ben. Så bøjning i knæet også et halvt minut til hvert ben. Det er lidt svært at forklare.

    Hvor er det dejligt, der trods alt stadig er læger der ved hvad de har med at gøre. Men der er for mange, der ikke kan finde ud af tingene, men lader stå til. Godt du var heldig at træffe en, der havde viden.


    Mange hilsener.
  • Indstillinger
    Hej Persille

    Jeg prøvede lige at søge på google på Atacand sammen med det engelske ord for mangel, som er ”deficiency”.

    Der kommer faktisk flere forskellige ting frem. Men jeg ved ikke, hvor seriøst det er. Du kan selv prøve at søge. Hvis du synes, det er lidt bøvlet at forstå det engelske, kan du bare få google til at oversætte. Jeg ved godt, at det er en maskinoversættelse, men det må da være en vis hjælp.

    Det er min opfattelse, at man tit får bedre informationer ved at søge på engelsk. Det var sådan, jeg fandt ud af, hvor mange problemer, man kan få af ”iron deficiency”, altså jernmangel.

    At Atacand kan give jernmangel i visse tilfælde er vistnok ret sikkert. Og jernmangel kan give kramper, og nå ja træthed i overvældende grad! Skrev du ikke, at du er meget træt? Læger tænker ikke altid på at tjekke for jern hos kvinder, der ikke længere har menstruation. Jeg havde en nabo på ca. 75, der blev meget syg af jernmangel. Lægen tænkte ikke på at undersøge hende for jernmangel.

    Hvis jeg var dig, ville jeg bede om at blive tjekket for jernmangel.

    Jeg smutter igen, for jeg skal lige prøve at søge på losartankalium sammen med ordet ”deficiency”, inden jeg skal videre med min rengøring. Det er det sædvanlige: jeg orker ikke at støvsuge. Men nu skal det gøres.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Ha ha, jeg ville støvsuge i dag, men gad ikke. I morgen SKAL det gøres.

    Tak for oplysningen, det vil jeg prøve at gøre.
    Jo, jeg er træt og jeg vil sige til sygeplejersken om ikke lige jern kan blive tjekket også.



    De første steder jeg prøver siger: B6 og B12 vitaminmangel og jernmangel. Fysioterapeuten var inde på, jeg måske manglede B vitaminer, fordi jeg går "på vat".
    Hvorfor i alverden ved lægen ingenting om den slags, ja, man undrer sig.

    Noget må man vel kunne forvente at få undersøgt. Jeg er revnende ligeglad med kolesteroltal. Jeg skal ikke have mere af det medicin.
  • Indstillinger
    Hej igen

    Jeg har fået løst mit problem: årsagen til mine ubehagelige og meget smertefulde kramper var tilsyneladende kaliummangel.

    Som jeg skrev, er jeg ellers yderst påpasselig med mit kaliumniveau, men symptomerne viste sig en smule anderledes denne gang: mere som kramper og knap så meget som tørst og hukommelsesproblemer.

    Og jeg fandt ud af, hvordan jeg kunne få de nødvendige blodprøver, uden at få en tid hos lægen. Jeg udsatte blodprøven to dage og udnyttede disse to dage til at skrive en mail til lægen og bede om hjælp for kramperne.

    Og nu har jeg fået svar. Min læge har sørget for at tjekke for mange ting, blandet andet også for magnesium og calcium og noget, der sikkert handler om nyrerne, men jeg skal lige studere det nærmere.

    Det er første gang, jeg har fået undersøgt magnesium-niveauet. Indtil for nylig troede jeg faktisk, at en almindelig praktiserende læge ikke kunne undersøge for magnesium-mangel, men det kan de altså godt.

    Resultatet af blodprøverne er, at de fleste tal er normale eller næsten normale. Kalium er lige lidt for lavt, nemlig 3,4. Det plejer at være sådan, at jeg får ubehagelige symptomer, så snart tallet ryger under grænsen, som er 3,5. Desuden har tallet nok været lidt lavere, eftersom jeg tog et par ekstra kaleorid-piller (kaliumtilskud), da jeg havde de voldsomme kramper forleden dag.

    Min konklusion er følgelig, at årsagen til kramperne var for lavt kalium. Jeg har faktisk også i de seneste dage haft lidt problemer med hukommelsen.

    Men jeg var glad for, at min læge kontrollerede andre ting også. Jeg er holdt op med at tage calcium-tilskud, ud over hvad der er i vitaminpillen (200 mg dagligt), men magnesiumtilskud får jeg i alt 390 mg af dagligt. Hverken mit calcium-tal eller mit magnesium-tal var særlig højt. Calcium var lige lidt for lavt, og magnesium kun lige over grænseværdien. Så jeg skal nok have revideret mine kosttilskud igen, igen ;o)

    Desuden ar P-albumin for lavt. Det ligger på 33, hvor referenceværdien er 36-45.

    Jeg går ud fra, at ingen af disse tal er alarmerende. Min læge har ikke skrevet noget om, at jeg skal ændre på noget. Hun ved, at jeg selv kan ordne kalium-niveauet, når bare jeg har noget at styre efter, og det har jeg nu.

    Jeg ville bare lige fortælle, hvad årsagen til kramperne - efter alt at dømme - var.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Kære alle deltagere i krampediskussionen.
    Har lige læst de sidste bidrag, og kan se at de fleste taler om kramper i benene.
    Det har jeg også oplevet men de største gener har jeg i forbindelse med kramper i ryg- og lårmuskler samt af og til i benene.
    Er der nogen der kender til lignende.
    Får også blodtryksmedicin - tre slags - men også kontrolblodprøver meget ofte, så min læge ville vel have reageret, hvis tallene viste forkerte værdier??????
    VH. tigerness
  • Indstillinger
    Hej Tigerness

    Jeg havde helt glemt denne tråd. Da jeg begyndte tråden i sin tid, var det, fordi jeg begyndte at få kramper i lårene – kramper, som var helt anderledes end dem, jeg tidligere havde oplevet i lægmusklerne. Men kramper i ryggen har jeg aldrig haft.

    Hvis jeg var dig, ville jeg sørge for at få resultaterne af blodprøverne skriftligt. Det er slet ikke noget problem for lægen at sende dig dem via internettet. Så kan du selv følge med i, om der er mangler.

    Lægen skal selvfølgelig sige til, hvis der er noget galt. Men min erfaring er, at lægerne ofte siger god for et resultat, der er en smule for lavt. F.eks. har jeg flere gange oplevet, at lægen har skrevet o.k. ved et kalium-niveau på 3,4, hvor den nederste grænse faktisk er 3,5.

    På sygehusets hjerteafdeling, hvor jeg flere gange har været indlagt med forkert hjerterytme, er det første, de gør at tage blodprøver. Og hvis kalium er 3,4 siger de, at det er for lavt. Det stemmer også med min erfaring, der er, at jeg får symptomer allerede ved et kaliumtal, der ligger på 3,4.

    Hvis du selv kender tallene, kan du bedre reagere.

    Jeg tager nu 3 stk. kaleoridpiller (kaliumtilskud) dagligt, og det er lykkedes mig at få kaliumtallet op på 3,8. Jeg tager også tilskud af kalk og magnesium. Jeg har lidt kramper af og til, men de går hurtigt over.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.