Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Er det en psykisk lidelse?

Redigeret 16 april, 2012, 01:18 i Irriteret tyktarm
Hej allesammen,

Jeg har fulgt meget med herinde, siden jeg for to år siden (da jeg var 16 år) fik konstateret irritabel tyktarm. Min læge er overbevidst om, at jeg har fået lidelsen pga. 2 omgange salmonella forgiftninger. Første gang jeg opdagede der var noget helt galt med min mave, var til en fest, hvor jeg nærmest gassede folk. Siden da har jeg prøvet at være mere bevidst om mine toiletbesøg, mine spisevaner og begyndt at dyrke motion flere gange i ugen plus jeg indtager HUSK hver dag. Det har hjulpet en smule, men jeg oplever stadig at jeg lukker ildelugtende luft ud når jeg prøver at være social. Der er ikke tale om en "ups-prut" men konstante luftafgange jeg ikke selv kan styre.

Nu er jeg ved at være så påvirket af det, at jeg sjældent går i byen og undlader at deltage til sociale events. Det har ødelagt 2 år af min ungdom hvor jeg ellers burde have festet og hygget mig med vennerne.

Efter at have læst flere debatterne herinde om folk som har diarre flere gange i døgnet og som også er plaget meget af det, er jeg begyndt at overvejer om en del af denne lidelse er psykisk? Jeg har f.eks. meget sjældnere luftafgange når jeg er til familie komsammen end til ungdomsfester.

Er der nogle andre som har erfaringer med det samme? Og er der nogle som har nogle gode råd til hvordan man kan gøre livet lettere med den her åndsvage lidelse?

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Kath

    Jeg kan godt se, at det er mærkeligt, at du især udsender ildelugtende prutter, når du er til fest! Men jeg synes ikke, at man derudfra kan konkludere, at dit problem er psykisk.

    Jeg kan forstå på dig, at du har haft salmonella to gange, og at din læge mener, at det er årsagen til dit problem. Det lyder sandsynligt.

    Hvordan blev de salmonella-bakterier behandlet? Blev de ikke behandlet med antibiotika? Og hvad er der siden blevet gjort for at genoprette en sund tarmflora? Det er jo ikke nok at spise HUSK.

    Sagen er jo, at der i en normal, velfungerende tarm er en masse gavnlige bakterier, som sørger for at holde tarmen sund. Antibiotika kan ikke skelne mellem salmonella-bakterier og dine egne gavnlige bakterier, men slår det hele ihjel!

    Derfor er man efter en antibiotika-kur nødt til at gøre noget for at få en sund tarmflora igen. Der vil ganske vist hurtigt indfinde sig nogle bakterier, men det kan sagtens være nogle, som skaber ildelugtende prutter, f.eks. de såkaldte clostridier, altså igen nogle uønskede bakterier.

    Det gælder derfor om at udkonkurrere disse uønskede bakterier ved at spise gavnlige mælkesyrebakterier. Hvor du får dem fra? Der er flere muligheder. Det enkleste er at spise yoghurt. Der findes et surmælksprodukt, der hedder ABC-kultur. Det er Naturmælk, der laver det, og det indeholder hele tre forskellige gavnlige mælkesyrebakterie-kulturer. Derudover har Arla lavet nogle små beholdere med såkaldt probiotika. Man kan også i helsekostforretninger købe enten et produkt, der hedder Vita Biosa eller andre mælkesyrebakterier.

    Jeg finder lige et par henvisninger:

    http://patienthaandbogen.dk/mave-og-tar ... 11578.html

    http://arla.dk/Sundhed/Arla-Cultura/Akt ... es-effekt/

    http://www.naturmaelk.dk/ABC-Kultur.aspx?ID=2118

    http://arla.dk/Produkter/Brands/Cultura ... barblabar/

    http://www.biosa.dk/Produkter/Krop%20og ... ersigt.htm

    Mange hilsner

    Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.