Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hypermobil - Hvordan ungår jeg smerte i fremtiden?

Redigeret 30 september, 2011, 04:10 i Hypermobilitet
Jeg er en 16 årig pige, som i min hverdag er meget aktiv, jeg rider og arbejder i stald vær dag og er hårde aktiv 6-7 timer dagligt.
Jeg har hypermobile led, forskellige steder i kroppen. Og har som mindre 10 års alderen trænet det. Dog forbød min mor mig det.
Jeg havde på det tidspunkt let ved at vrikke om og kunne ikke løbe så forfærdeligt langt tid før mine ankler begyndte at gøre ondt. Jeg kunne heller ikke hoppe så meget på trampolin, da mine led bégyndte at gøre ondt når jeg hoppede.
Jeg holdt mine led i ro i nogle år da, og begyndte at træne muskler da jeg fik at vide at det skulle gøre mine led stærkere.

Nu kan jeg hoppe på trampolin længe uden at få ondt, men dog skal jeg passe på hvordan jeg hopper.
Jeg knækker dog meget mine led og kan knække stort set alle led i kroppen, og kan gøre det ubevist.
Jeg er dog begyndt at få nakke problemmer s: Jeg knækker meget min nakke ubevist, og kan få det ubehageligt hvis jeg ikke gør når jeg får "behov" for det. Jeg får hurtigt ondt i den.
Jeg har trænet min muskulatur meget op og laver dagligt styrke øvelse.

Men er bange for at få smerter eller slidgigt i fremtiden.

Min mormor er hypermobil og har slidgigt i begge håndled. Og vil jeg det job jeg gerne vil kan jeg ikke risikere slidgigt.

Men hvordan undgår jeg det, må høre om i har nogle gode råd :)

Kommentarer

 • Indstillinger
  Hårdt fysisk arbejde 6-7 timer og dagen er ikke sundt - og slet ikke for en pige/dreng under udvikling.

  Jeg kan forstå, du har fået god støtte i at træne din muskulatur op, og jeg formoder, det er noget, du gør under kyndig vejledning?

  Når du nu har hypermobile led, så er det afsindigt vigtigt, at du netop får trænet musklerne op på korrekt vis, hvorfor jeg vil foreslå, at du kommer under faglig træning hos en fysioterapeut, der er specialiseret i den slags.

  Det er fint at være fysisk aktiv, men hvis ikke kroppen får ro til at restituere sig, så kan du altså få store problemer frem over.

  Du er 16 år - det her skal du ikke klare alene, og jeg kan forstå din mor er opmærksom på det. Du bør - sammen med din mor - tale med lægen og der få en henvisning til en fysioterapeut med træningsfaciliteter, der kan lære dig de helt korrekte øvelser, der passer til dig, og du bør da nok også gå der jævnligt frem over, så der hele tiden holdes øje med, om du får overtrænet.

  Og - de mange timers hårdt fysisk arbejde hver dag, bør der skæres ganske gevaldigt ned på, hvis du vil bevare dit helbred.
Log in eller Registrér for at kommentere.