Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Mangel i blodprøven??

Redigeret 22 juni, 2011, 04:43 i Forstyrrelser i stofskiftet
Nogen der ved hvorfor lægen (ved blodprøve) kun tester noget der hedder TSH:p og T4;frit ved stofskiftetest? Burde der ikke også testes T3 og evt TRAK?
Kan man være sikker på at der ikke er stofskifteproblemer kun med ovenstående?

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej,

    Din egen læge tester ikke (nødvendigvis) for andet, men ud fra tsh og frit t4 kan han/hun se om du skal videre i systemet. Så ja, de tal er nok til at se om du er stofskiftesyg, men ikke nok til at stille den præcise diagnose. Hospitalerne tjekker så for antistoffer. TRAK, Anti-tpo osv., som er med til at definere præcis hvilken type stofskiftesygdom du har.

    Held og lykke
  • Indstillinger
    Tak for svar. Er det muligt at have fx graves syndrom selvom de to nævnte prøver ikke viser noget unormalt?
  • Indstillinger
    Hej igen,

    Nej, du kan ikke have diagnosen uden at dit stofskifte er målt til at være for højt, som det jo er ved graves. Det kan dog være godt at bede om en ekstra måling, der kan bekræfte den første, hvis du er i tvivl og du mener, du har symptomer.

    Hvad er dine symptomer? Hvis dit symptom er struma, altså en forstørret skjoldbruskirtel, kan man godt have det, uden at stofskiftet er påvirket, selvom det normalt vil være forhøjet og i nogle tilfælde for lavt.

    Men i forhold til hvordan en autoimmun sygdom opstår, er det egentlig et meget godt spørgsmål du stiller, for man ved jo i reglen ikke ret meget om hvordan autoimmune sygdomme opstår.
    Man ved til gengæld at mange går rundt med antistoffer i blodet mod f.eks. skjoldbruskirtlen, uden at disse antistoffer altså har påvirket kirtlen. Man kan altså godt have for høje antistoffer uden at have en kirtelsygdom. Når man screener normalbefolkningen vil man finde ret mange, som har antistoffer uden sygdom. Jeg har da tit tænkt på, at disse personer må have langt højere risiko for at udvikle kirtelsygdommen senere i livet.
    Jeg ved også at man forsker i om en del af de symptomer, som en person med en diagnostiseret autoimmun stofskiftesygdom har, rent faktisk stammer fra antistofferne.
    Det helt store og ubelyste spørgsmål er jo så om folk som "kun" har antistoffer uden også at have skæve tsh og t4-tal (dvs. uden kirtlen er syg) også kan have symptomer. Men det er der altså ingen der ved noget om endnu.

    Jeg vil mene, at du vil kunne bede om at få målt antistoffer, hvis du mener, du har symptomer på begyndende stofskiftesygdom. Men det er nok noget der skal insisteres lidt på.

    Kh. karmacure
Log in eller Registrér for at kommentere.