Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Helbredstjek???

lotte123lotte123
Redigeret 4 juni, 2011, 15:15 i Ris og ros til Netdoktor
Jeg ser, at der nu er en "kun for sjov", der hedder: Husker du helbredstjek.

Hvad skal man mon egentlig svare der?

Jo, jeg husker det da, hvis det er noget, jeg skal tænke over, men jeg går ikke til læge, for at få det gjort.

En læge fortalte mig for nogle år siden, at et sådant helbredstjek faktisk kun er falsk tryghed; man får taget prøver på en række ting, men der er også meget, man IKKE tager prøver for.

Det er ganske enkelt alt, alt for dyrt og et voldsomt ressourcespild at undersøge umiddelbart raske mennesker for samtlige sygdomme, hvorfor man kun tager et par gængse prøver, og hvis de er i orden, så sker der ikke mere.

Men - det er ikke ensbetydende med, at man derfor er fuldstændig rask.

Så derfor - jo, jeg TÆNKER på helbredstjek, men jeg går kun til læge, hvis jeg får nogle symptomer på noget, der kan betyde en sygdom.

Er det forkert?

Kommentarer

  • Indstillinger
    Nej, det er ikke forkert. Jeg vil slet ikke svare på det spørgsmål, for det er umuligt.
    Jeg tænker da på det kunne være rart, men går absolut kun til læge, hvis det er strengt nødvendigt.
    Og så håbe på at få hjælp. !!!
    Havde jeg virkelig mange penge ville jeg nok få et helbredstjek af specialister, men det har jeg ikke.

    Min ene søn får det, men det er tilknyttet hans arbejdsplads. Og bliver betalt af arbejdspladsen. Næe, her i landet er der forskel på kong Salomon og Jørgen Hattemager.
  • Indstillinger
    Hej
    Helbredscheck kunne være forebyggende check for evt. arvelige sygdomme ud over hvad der er standard. Det kan være god fornuft for den enkelte.
    Selv går jeg også kun til læge når jeg har nogle symptomer på at noget ikke er som det burde - eller plejer at være. Mvh. Helle8
  • Indstillinger
    Tak for reaktioner.

    Persille. Selv om din søn får undersøgelse via sit arbejde, så er det vel stadig afhængigt af den forsikrings størrelse, hvor meget der bliver undersøgt, og jeg synes da, det er fint, der på visse arbejdspladser er det gode for medarbejderne.

    Helle. Ja, det er det, jeg mener; der bliver undersøgt for nogle få ting - og det er da fint nok, men det giver jo bare folk den falske tryghed - det tror de er fuldstændig raske, hvis disse prøver er i orden; måske endda nogle på det grundlag vil sidde nogle symptomer overhørig, netop fordi man tror sig sikret ved et sådant helbredstjek.

    Derfor mener jeg, man i den grad bør informeres, når man får foretaget et sådant. Man skal have at vide, hvad der bliver undersøgt for - og at der altså stadig er meget, man IKKE bliver undersøgt for.

    Og - ja, det kan da også være, man får den information, jeg tror det bare ikke. Jeg har da hørt flere sige, at de har været til helbredstjek og at det var rart at få at vide, at man var sund og rask, alt var i orden.

    Jeg er som sådan ikke ude på en voldsom debat her, for der findes vel ikke nogen svar på spørgsmålet.

    Jeg undrer mig bare over Netdoktors ind i mellem noget "spøjse" spørgsmål i "Kun for sjov".
  • Indstillinger
    persille1persille1
    Redigeret 4 juni, 2011, 11:36
    Hej lotte123

    Hvordan det fungerer på min søns arbejdsplads ved jeg ikke, men jeg tror 100% på, du har ret. Det er kun nogle ting, der bliver undersøgt. Det kan vel ikke være anderledes. Så skal man jo være multimillionær og engagerer de bedste specialister, der undersøger alt hvad der kan undersøges.

    Det kan aldrig blive andet end et tjek. Men lægen opdagede min søns blodtryk var alt for højt, det var jo meget godt. Han blev på det tidspunkt sendt hjem omgående for at slappe af. Han arbejder altid, som var det hans egen virksomhed.
    Desværre er det sikkert min skyld. Det er lagt i hans opdragelse, som i min.
    Min far sagde altid: Det vigtigste er at have arbejde, så kan lønnen altid komme.
    Noget værre vrøvl, men sådan var tidligere tider.

    Jeg har aldrig regnet med, det gjaldt alt, men bare var et tjek for det mest almindelige. Det bildte jeg mig ind alle var klar over.
    Jeg kunne bestemt ikke drømme om at henvende mig til en praktiserende læge om et helbredstjek og betale for det.
    Som du jo nok har opdaget har jeg ikke den store tillid til praktiserende læger. Dertil har jeg oplevet for meget i mit liv.
    Måske har jeg bare været uheldig, hvem ved.

    Du har helt ret i det med de spøjse spørgsmål. Hvad vil netdoktor med dem.
    Dette spørgsmål kan man bestemt ikke besvare, da ikke korrekt. Men hvis ikke de bruges til noget er det jo også ligegyldigt. Men man har da lov til at undre sig lidt.
  • Indstillinger
    Hej,

    Jeg får ikke slev disse helbredstjek, da jeg alligevel kommer til lægen med jævne mellemrum. I andre forbindelser får jeg målt blodtryk, blodsukker, kolesteroltal, og EKG og andre almindelige ting. Hvert andet år får jeg en gynækologisk undersøgelse fordi jeg tager p-piller. Der er lissom inegn grund til OGSÅ at tage det årlige helbredstjek.

    Min mand derimod - han kommer ALDRIG til lægen. Jeg sender ham til lægen ca. 1 gang årligt, så han lige kan få tjekket de mest almindelige ting.

    Selvfølgelig kan man ikke tjekke for alting, og der er også mange tests de ikke laver. På den måde kan det godt virke som falsk tryghed, men hvis man derimod ikke får denne falske tryghed, så har man slet ingen tryghed overhovedet :)

    Kan et helbredstjek resultere i nogle negative tests - så kan man da i hvert fald tage den derfra, og på den måde måske undgå at det udvikler sig.

    Johanne
  • Indstillinger
    Min mand går aldrig til læge. Han er ryger og hoster. Men han ved godt, hvad han kunne få at vide, og det vil han ikke. Han kan tage til læge, når dødsattesten skal skrives. Han ikke er bange for at dø, siger han.

    Nu varer det ikke længe før jeg FORLANGER at få blodet undersøgt. Men det er kun fordi jeg frygter medicinen gør mig syg. Det har jeg prøvet, fordi lægen ikke ville sørge for undersøgelsen af blodet og det var bestemt ikke rart at blive så syg. Men det er nok også det eneste jeg får lov til at få undersøgt, hvis ikke jeg selv betaler.

    Derfor irriterer spørgsmålet fra netdoktor mig en smule. Nå, men pyt, jeg kan jo lade være med at svare. Det er jo ganske frivilligt.

    Nej, hvis jeg var rig ville jeg have taget en moderne gentest. Se hvad jeg indeholder og hvilke sygdomme jeg kunne være i fare for at få. Se, hvem jeg kunne være i slægt med fra fortiden.
    At få analyseret mine særlige genetiske træk. Det kunne være sjovt.
  • Indstillinger
    Ja, men det ville da være rart, hvis alle var helt og aldeles klar over, at et helbredstjek egentligt bare er nogle få basale ting, der lige bliver kigget på - i stil med at bilen kommer på værksted og bremserne bliver undersøgt, men der kigges ikke efter om et eller flere hjul er ved at falde af.

    Min mor f.eks. fik et såkaldt helbredstjek ved lægen en gang årligt, og hun fortalte mig lykkeligt, at hun var sund og rask. Ja, det skal jeg da lige love for, da hun efter et fald kom på sygehuset med en brækket hofte. Man kunne ikke operere hende, for det var hun simpelt hen alt for syg til. Hun døde en måned senere.

    Bevares - hendes blodtryk var da fint, men forhåbentligt var det så min mor, der var så naiv og tro, at et helbredstjek var ....ja - et helbredstjek og ikke en stikprøvekontrol.

    Sjovt Persille, at du kunne tænke dig en gentest. Det er jeg ikke helt sikker på, jeg har lyst til. Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge til at få at vide, at jeg er disponeret for denne eller hint forfærdelige sygdom, men om jeg udvikler den, er ikke til at sige.

    Men - sådan er vi så forskellige. Man hører jo ofte om at f.eks. helt unge kvinder, der vælger at få bortopereret begge bryster, fordi de ved en sådan test har fået at vide, at de kan risikere at udvikle brystkræft, og ja - det kan da godt være, man på den måde eliminerer en risiko, men hvad så, hvis der sker noget andet?

    Ja, det er et stort emne, og det har jeg bestemt ikke indsigt til at udtale mig om. :-)
  • Indstillinger
    Den test jeg tænker på er lidt mere udvidet end en almindelig test. Den koster mange penge.
    Jeg ville syntes det var fantastisk at få at vide, hvem man havde forbindelse til i fortiden.

    Jeg ville knagme aldrig have fjernet bryster, fordi der var en gen, der gjorde jeg måske kunne få brystkræft. Men jeg ville sørge for at der blev holdt grundigt øje med brystet. Eller hvad jeg nu var disponeret for. Jeg ville ikke være rædselslagen for at vide besked.
    Jeg er for meget optimist.

    Hvad så, hvis der sker noget andet, siger du. Ja, det er der jo ikke noget at gøre ved. Man kan også blive slået ihjel i trafikken. Vi skal alle dø alligevel, hvad enten vi piver eller synger.

    Det helbredstjek man eventuelt kan få hos den praktiserende læge, og det får man kun hvis man betaler, eller laver et lille nummer, kan ikke være meget værd.
    De har overhovedet ikke mulighed for andet end måle blodtrykket og lytte til hjerte og lunger samt tage en blodprøve Men hvad undersøges blodet for. Sikkert ikke så meget. Det kan vist ikke kaldes et helbredstjek.

    Du har da fuldstændig ret i det burde oplyses, at det ikke er meget værd. Kun sådan lidt til husbehov.
Log in eller Registrér for at kommentere.