Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Nældefeber! Hjælp søges til kost

Redigeret 4 maj, 2011, 03:42 i Allergi
Hej deruden.
Desværre er jeg oftere og oftere udsat for voldsom nældefeber, hvilket nu giver mig og lægen en tro på, at jeg er overfølsom for fødevare(r).
Jeg har fået et skema af hudlægen hvorpå der står, hvilken fødevarer der frarådes og hvilke man roligt kan spise.
Men hvor er der megen frugt og grønt jeg ikke må spise.. stort set det hele.
Hvordan dælen kan jeg så få en varigeret kost og de vitaminer og mineraler jeg skal have?

Og et andet spørgsmål: skal jeg forsætte med den nye kost resten af livet, eller kun når mit nældefeber er i udbrud?

Kom gerne med jeres egne erfaring herom.

På forhånd tak for svar :)

Kommentarer

  • Indstillinger
    Udslættet kommer når kroppen udsættes for det den er overfølsom over for. Ergo vil du få nældefeber hvis du spiser det du ikke kan tåle; så du skal holde dig fra det du ikke kan tåle hvis du vil undgå nældefeber.

    NÅR du så har fået noget af det du ikke kan tåle og derfor får udslæt, så vil det da naturligvis forsvinde igen ved at du ikke udsætter dig for mere af det du er overfølsom overfor - men summasummarum er, at du får udslættet af at spise det du ikke kan tåle.

    Har du ikke fået lavet en priktest?
  • Indstillinger
    Nej, jeg fik ikke lavet priktesten, da lægen var sikker på, at årsagen fandtes i kosten, og at jeg derfor selv skulle være opmærksom på, hvilke fødevarer jeg reagerer på. Det er jo ret svært, for spiser man fx. en pizza, er der jo et hav af ting som kan være årsagen: er det tomaten, osten, melen osv osv...
  • Indstillinger
    Hmm. Det forstår jeg ikke at han ikke gjorde for en sikkerheds skyld. Det er jo ret så nemt at gøre, og hvis du er heldig kan det give en indikation af hvad det er du ikke kan tåle.

    Hvis man har græspollenallergi, kan man opleve krydsreaktion når man spiser tomat - altså, kroppen kan ikke kende forskel på de to ting og reagerer derfor.

    Det samme gælder mange fødevarer og pollenallergier. Og latexallergi for den sags skyld.

    Se her: http://allergi.astma-allergi.dk/foedeva ... krydderier

    Har du noget høfeber?
    Og er du opmærksom på dit brug af cremer, sæbe og vaskepulver?
    Har du problemer med fordøjelsen?

    Så vidt jeg ved, får man altid problemer med fordøjelsen hvis det er mælkeprodukter ikke tåler (laktoseintolerans) eller "brød" (mel med gluten - glutenallergi / cøliaki).
  • Indstillinger
    Hvis du får nældefeber af at spise en pizza, så synes jeg da, du er langt, for så du jo bare prøve alle tingene til denne pizza hver for sig.

    Du kan spise en bolle bagt af det mel en pizza bliver bagt med. Tomatpureen for sig selv osv. Det burde give en nogenlunde indikation for, om der så er noget, du reagerer på. Da der er mange ting på en pizza, tager det jo sin tid, men nogle af tingene spiser du vel også på andre tider, så noget kan du vel - i hvert fald i første omgang - udelukke?

    I øvrigt skal du også være opmærksom på forarbejdningen. Min datter kan slet ikke tåle rigtigt mange sorter af rå frugt eller grøntsager, men hvis det er tilberedt, er der ingen problemer.

    Hun kan sagtens spise æblegrød, men et frisk æble? Nej. Kogte gulerødder, ja, sagtens, men en rå? Nej. osv osv

    Nældefeber kan også komme af kontakt på huden. Min datter igen: Som lille slog hun ud med nældefeber, hvis hun fik rørt fingrene eller ansigtet med frisk tomat, så hun var godt nok ikke ret stor, da hun helt og aldeles kendte konsekvensen af det, hvorfor hun blev endog meget dygtig til at spise udskårne tomater med en gaffel, og slet ikke ramme forkert en eneste gang, og så fik hun ikke nældefeber, men spiste godt med tomater, bare de ikke kom i berøring med huden, så var der ingen problemer.

    Men - jeg vil da foreslå dig, at du en periode vælger at spise mad, der er opdelt frem for rodet sammen på en pizza eller i en gryde, for ellers finder du da aldrig ud af, hvad du præcist ikke kan tåle - og det kan desværre godt være flere ting.
  • Indstillinger
    Hej
    Det kan være du kan få hjælp på Immunogastros nye hjemmeside, der er alt hvad der er værd at vide om fødevareoverfølsomhed!
    Min veninde som havde nældefeber hævede det sted hun havde været i berøring med fødevaren, eller hvor tøjet sad ind til huden f.eks. ved bæltet. Så vidt jeg husker var det også mest frugt og grønt hun reagerede på.
    Røde frugter og bær har naturligt indhold af histamin, måske kan du spise flået tomat, men vær opmærksom på at kunstigt fremavlede frugter f. eks kiwi kan give reaktioner.
    Hvis du finder ud af at du må holde dig fra frugt og grønt, findes der faktisk gode vitaminpiller eller -pulver som du kan ty til, få evt. hjælp fra en biopat eller lignende. God bedring. Helle8
  • Indstillinger
    Først og fremmest - du er nødt til at tilberede al din mad selv, så ingen færdig-mad på afklarende allergidiæt! Om det er nødvendigt at du selv bager dit brød, kommer lidt an på hvad der står på listen over det, du skal undgå. Hvis der står nødder, mandler, frø (birkes, pinjekerne osv) eller korntyper, så er du nødt til at bage selv.

    Jeg var på histaminfattig diæt for en del år siden og det var virkelig hårdt. Jeg fandt ud af, at det var lettest at lave en positiv liste - dvs en liste over det, jeg gerne måtte spise, og så gik jeg ud fra den. Så bliver det ikke ligeså hårdt, fordi du fokuserer på hvad du kan i stedet for det, du ikke kan.

    Hvor længe skal du være på diæten? Husk at tage en vitaminpille i perioden, hvor diæten kører. For nej, du kan sandsynligvis ikke få alle vitaminer og mineraler. Og hvis den skal køre i længere tid, bør du snakke med en diætist.

    Og så en kæphest: hudlæger er ikke altid specialister i allergi! Du bør henvises til et allergiambulatorium (f.eks. Odense Universitetshospital), hvis der er mistanke om alvorlige allergier!

    Kig også hos astma-allergiforeningen og ring evt. til dem. De er kloge mennesker :-)

    Pøjpøj med det.
    Mange hilsener
    Pia
Log in eller Registrér for at kommentere.