Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Sundhed

Hej! Vi er to piger på 14 år.
Vi er i gang med et projekt om sundhed, og vi har rigtig meget brug for jeres hjælp! vi har nogle spørgsmål som vi gerne vil have en masse svar på, bare kom med jeres mening vi kan bruge alt, så endelig skriv hvad i tænker når i ser de her spørgsmå:-)

- Hvad er et sundt liv?
- Hvorfor er der så mange, der lever usundt og har en dårlig livsstil?
- Hvordan får man et sundt og godt liv?
- Hvordan kan man hjælpe mennesker, der lider og ikke har det godt med sig selv?

p.s hvis nogen af jer har en historie, om noget inde for sundhed, så kom endelig med den!

på forhånd tak! :-)

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej…

    Det er nogle store spørgsmål, I stiller :-) Jeg vil godt prøve at komme med mine svar på dem.

    1) For at have et sundt liv må man have nogle sunde livsvilkår, så man har en god livskvalitet. Når der er balance og rimelig overensstemmelse mellem krop, sind og sjæl, har man det godt med sig selv og så vil man som regel også have det godt med sine omgivelser. Det kræver, at hvis man har eller har haft store problemer i sit liv, så må de først løses.
    Det er klart, at dette svar ikke kun handler om fysisk sundhed men også på mental og psykisk sundhed - for det hele hænger sammen.

    2) Der kan være flere grunde til, at så mange lever usundt og har en dårlig livsstil. Det kan handle om, at samfundet stiller meget høje krav til os og der er hele tiden så meget at leve op til og som vi 'bør', 'skal' og 'er nødt til'. Det giver stress og så kan det være svært at få overskud og energi til at sørge ordentligt for sig selv. Det kan være, at man er vokset op i en familie, der lever usundt og derfor er blevet vant til det – det kan være meget svært at bryde sådanne mønstre. Eller det kan handle om dårlig økonomi (det er desværre dyrere at leve sundt). Vigtigst, tror jeg, at det er, at mennesker der er vokset op i familier med mange skænderier, alkoholisme, vold, misbrug etc., som voksne kan have det psykisk dårligt og derfor ikke har energi og overskud til at passe på sig selv. En sådan opvækst kan også føre til et behov for at berolige nervesystemet med usund mad, alkohol, tobak m.v.
    Jeg tror, at rigtigt mange mennesker er alt for meget i deres hoveder - vi tænker os til alting og glemmer at lytte til vores følelser, for de er ofte smertefulde, svære eller upraktiske. Men lytter man ikke til sine følelser og handler i overensstemmelse med sine følselser, så giver det problemer, som man prøver at undgå at mærke ved f.eks. at drikke og spise usundt og ligge på sofaen i stedet for at komme ud.

    3) For at få et sundt og godt liv må man først kigge nærmere på, hvorfor man ikke har det. Problemets løsning afhænger af, hvad problemet er. Hvis det f.eks. handler om, at man ikke har penge nok til at kunne leve sundt, må løsningen være en anden end, hvis årsagen er psykiske problemer. Det handler altså om at tage udgangspunkt i det enkelte menneske og derfor er der ikke nogen lette løsninger. Vi ved jo alle sammen godt, hvad der er sundt og hvad vi 'bør' gøre. Spørgsmålet er så, hvorfor den enkelte ikke gør det.

    4) Det giver også lidt af svaret på det sidste spørgsmål: Hvordan man kan hjælpe mennesker der lider og ikke har det godt med sig selv? Det kommer an på, hvad der er årsagen til, at det enkelte menneske ikke har det godt. Derfor må man først lytte og prøve at forstå vedkommende. Man skal ikke fortælle en person, der har det skidt, om alt det vedkommende 'bør' gøre. Man kan stille spørgsmål og tale sammen og lade personen selv finde frem til, hvad der vil være muligt at gøre for at få det bedre. Nogle gange kan den bedste hjælp være, at man støtter personen i at søge hjælp hos en professionel behandler - eller hvis det er børn og unge så søge hjælp hos en voksen. Hjælp udefra af én der ikke er personligt involveret er ofte nødvendig.
    Rent personligt kan man hjælpe andre ved at være et omsorgsfuldt, godt og kærligt menneske, der viser respekt for andre og interesserer sig for andre. Det handler selvfølgeligt om at give andre selvværd og selvtillid i stedet for at pille andre ned og få dem til at få det dårligt. Det vi gør godt for andre, gør vi også godt for os selv og det vi gør skidt for andre, gør vi også skidt for os selv.

    Jeg håber, at I kan bruge disse svar.

    Hilsen Helene
  • Indstillinger
    Tusind tusind tak Helene!!
    Det er i hvert fald noget vi kan bruge! det er rigtig sødt af dig og vi er rigtig glade! tak skal du have! :-)
Log in eller Registrér for at kommentere.