Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Elitesportsudøver - træt og uoplagt?

Redigeret 2 november, 2010, 05:34 i Motion
Hej alle.

Jeg dyrker elitesport omkring de 20-26 timer om ugen. Jeg er svømmer, har 9 pas i vandet, 2 styrketræninger, samt ca 2 timers fitness træning (løb, kondition, styrke uden vægt).

Derudover går jeg i skole fra 8 til 14-15 stykker hver dag, samt arbejde hver mandag i 3 timer.

Da jeg efter en lang ferie er startet op igen (eller det har været 3 måneder siden), har jeg ikke kunne finde det samme overskud. Før var jeg den bedste træningshest! Nu er jeg bare træt og udoplagt.

Andet info om mig:
Kost... er jeg rigtig dårlig til. Spiser ikke rigtigt nok i forhold til det jeg forbrænder (kosten har dog ikke ændret sig efter opstarten).

Søvn... Sover sikkert for lidt, men mine sengetider kan variere fra 10 til 12, og skal normalt op kl. halv 5 om morgenen (har ændret sig drastisk efter ferien, da jeg normalt gik i seng 12 stykker HVER nat, og stod op omkring halv 5).

Jeg har altid kunne mærke træningen dagen efter, og syreren i armene kan mærkes længe efter træning.

Er der nogle der har forslag til hvordan jeg kan komme op i gear igen? Jeg elsker virkelig min sport (når det kører), men er virkelig ved at køre død i det, når jeg som samt er træt og uoplagt :(

På forhånd tak!!

Kommentarer

  • Indstillinger
    Altså... Der er da ikke noget at sige til at du er træt og uoplagt. Forstår ikke rigtig hvad det er du skriver for her, for du ved jo godt hvad det er du gør forkert.

    Du sover 4½-6½ timer pr. nat. Det vil sige, at din krop er i konstant søvnunderskud, hvilket tærer både fysisk og psykisk.

    Du spiser for lidt. (Og jeg gætter på, at du også spiser forkert). Og "KOSTEN HAR DOG IKKE ÆNDRET SIG EFTER OPSTARTEN". Det vil sige, at du ikke tilfører din krop den energi den har brug for. Så er det da klart at den ikke kan præstere!!! Kroppen har ikke energi til det, og den har slet ikke energi til at genopbygges efter hård træning, hvilket blot tærer endnu mere på dig.
    Du har brug for MEGET mere energi såvel som en anderledes sammensætning af kosten når du træner i forhold til den periode du har haft uden træning.

    Du forventer, at du efter tre måneders pause kan klare samme træningsmængde som før. Sådan fungerer det ikke. Du skal genopbygge både konditionen og muskelstyrken.

    Der er overhovedet intet sundt i at gøre som du gør. Tværtimod er du godt igang med at ødelægge din krop.

    Nå, men ændringerne:

    I seng kl. 22 HVER ENESTE DAG.

    Spis masser af kulhydrat, masser af protein og rigeligt med sunde fedtstoffer. Spis et lille måltid med kulhydrat FØR træning, spis kulhydrat og protein efter hvert træningspas og spis desuden tre hovedmåltider om dagen.
    Ud over at skulle have have dækket dit basale kaloriebehov skal du have lige så mange kalorier som du forbrænder ved træningen. Du skal jo ikke tabe dig.

    Skær ned på træningen. Lav et realistisk program som du kan komme i form ved. Skær ned på længden af træningspassene.

    Jeg tror, at du vil have ekstremt stor gavn af at tale med en personlig træner i fitnesscentret. Vedkommende kan hjælpe dig med at lægge et træningsprogram der kan få dig op i din tidligere form og kan lære dig hvordan du skal spise.

    Du kan også kigge på iform.dk, men jeg vil i allerhøjeste grad anbefale dig at bruge det par hundrede kroner det koster at tale med en rådgiver i fitnesscentret.
  • Indstillinger
    Hej Anna og mange tak for det hurtige svar :)

    Ja, jeg ved nok godt hvad det er der skal til, men da jeg ikke rigtigt har tid til andet end træning, skole og lave mad, socialiserer jeg med mine kammerater på computeren om aftenen, og derfor bliver der mindre tid til søvn, da jeg også gerne vil have et "andet" liv.

    At skære ned på træningen er ikke en mulighed, da jeg har træner på, og han har visse krav der skal stilles for at gå på holdet.

    Det eneste jeg undrer mig over er bare at jeg før kunne klare både skole og træning, mens jeg havde overskud, hvor jeg nu ikke har det samme overskud.

    Jeg har diætist på, og jeg har styr på hvad, hvordan og hvornår jeg skal spise - men den psykiske træthed gør bare at jeg ikke finder overskud til det og det derfor kun blir gjort halvt.

    Men hvis jeg så får styr på at få spist ordentligt, ville jeg måske få et større overskud, og derved måske kunne tage mig sammen og finde overskud til at lave madpakke?
  • Indstillinger
    Ork, så har du jo rig mulighed for at få den støtte der skal til for at få tjek på det.

    Med hensyn til maden: Det er jo en ond cirkel!
    Hvis du ikke spiser som du skal har du ikke overskud og får ikke lavet mad hvilket gør at du ikke har overskud...
    Du må lige stramme dig an en periode og tjek på det! :) Det er et godt trick at lave ordentlig mad og så fryse det ned i portioner du kan tage ud af fryseren om morgenen.
    Lav madpakke om aftenen og tal med diætisten om dine problemer med at få spist ordentligt. I kan sikkert få lavet en mere simpel kostplan som gør det mere overskueligt for dig.

    Og så er søvnen altså alfa og omega i det her. Din krop har endnu mere brug for søvn når du træner så meget som du gør - kroppen rekreerer når du sover.
  • Indstillinger
    Tusind tak for svaret! Beklager jeg har været så længe om at svare.

    Efter en hård weekend med sjællandsmesterskaberne har jeg virkelig fået nogle klask som har givet mig motivationen tilbage. Nu skal den bare sidde der med mad og træning!

    Tak for det hele, tror på at det blir bedre nu :)
Log in eller Registrér for at kommentere.