Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme

"Træt skjoldbruskkirtel"??

Hej alle.
Efter at have været på p-piller i 1½ år stoppede jeg først i august. Siden har jeg ikke fået min menstruation, hvilket har bekymret mig meget - selvom jeg dog har læst at dette kan forekomme. For at være sikker på, at der ikke var noget "galt" (graviditet etc.) fik jeg taget blodprøve ved min læge. Svarene på denne var som følger: Alle kønshormoner var "normale" - dvs. de svarede til, hvordan det skulle være før ægløsning havde fundet sted. Derudover sagde han også, at min stofskifte samt min blodprocent var normal. Så langt - så godt.

Han mente dog, at min skjoldbruskkirtel var lidt "træt". Da jeg spurgte hvad, det betød, sagde han, at det handlede om at en af de overordnede hormoner i kroppen var forhøjet. Er der nogen, der har erfaring med dette? Er det noget man kan påvirke igennem kost osv.? Eller hvordan skal jeg forholde mig til det?

Lægen mente ikke det var alarmerende/faretruende men at jeg skulle undersøges "en gang ved lejlighed"..

Så vidt jeg ved hænger stofskiftet sammen med aktiviteten i skjoldbruskkirtlen, men dette var jo normalt. Er der nogen, der kan give mig lidt klarhed over, hvad det kan betyde, at et overordnet hormon produceret af skjoldbruskkirtlen er forhøjet?

Mange hilsner en lidt forvirret pige på 19 år.

Kommentarer

  • Måske er det Tsh, han mener. Hvis skjoldbruskkirtlen er "træt" og ikke selv producerer nok hormon, tager hypofysen over og sender en ordentlig dosis afsted for at banke den igang. Det virker nogle gange, men hvis der er sygdom i skloldbruskirtelen, er denne løsning ikke varig og Tsh vil da atter blive for højt, som tegn på dette. Derfor skal du vente lidt og så få taget en prøve igen. Får du symptomer på for lavt stofskifte, skal du selvfølgelig ikke vente for længe. Hvis du atter får høj Tsh, synes jeg du skal forlange at blive sendt til en endokrinolog. De er specialister i stofskifte(og hormoner), og det er din læge ikke.
    Mvh. Sanne
  • Tusind tak for svar! Det du skriver, giver rigtig god mening - og jeg tror netop, det var det han mente. Det kan godt være lidt svært at forstå, når der bliver talt lægesprog.

    Ok - jeg vil være opmærksom, og ellers se tiden an. - Tak!
  • Hej,
    Jeg er helt enig med den anden bruger, der har svaret på dit spørgsmål. Det er tsh din læge mener. Tsh må ikke være for højt. Allerede et let forhøjet tsh kan give symptomer på lavt stofskifte (det har jeg selv) - også selvom de hormoner din skjoldbruskirtel producerer endnu er ok. Så:
    Det er derfor ikke ok at du skal vente og se tiden an. Desuden er det vigtigt at du får taget en blodprøve for TPOantistoffer. Har du antistoffer i blodet, betyder det, at dit immunforsvar angriber din skjoldbruskirtel, som derfor vil begynde at fungere dårligere. Derfor er det vigtigt med en prøve.
    Ikke alle med forhøjet tsh danner antistoffer, men prøvetagningen er helt normal praksis ved bestemmelse af, hvad der forårsager dit forhøjede tsh. Der er dog blandt læger stor uenighed om, hvornår man skal i behandling for lavt stofskifte. På det hospital jeg er tilknyttet skal tsh ned på ca. 1.
    Må jeg spørge hvor højt dit tsh er?

    Go´ dag!
  • Hej. Jeg har en Tsh-værdi på 7. Men det har været højere. Ved dog ikke hvor højt, for jeg fik piller for det.

    Mit spørgsmål er om skjoldbruskkirtlens producering af hormoner og styring af stofskiftet kan blive påvirket af om man tager p-piller?

    Jeg kunne læse at der også er en forbindelse med skjoldbruskkirlens funktion og imunforsvaret. Kan et forhøjet Tsh-værdi betyde forringet imunforsvar?

    På forhånd tak for hjælpen :-)
  • Hej,

    Det vigtigste er at du får taget de relevante prøver. Der findes flere typer lavt stofskifte. Den mest almindelige er autoimmunt lavt stofskifte, hvor antistoffer fra ens eget immunsystem angriber skjoldbruskkirtlen, så den erstattes med arvæv. Man kan også have det du skriver: En træt skjoldbruskkirtel, hvor det er selve kirtlen der i sig selv ikke "virker", men hvor der ikke er antistoffer. Der findes endnu andre grunde til lavt stofskifte. Det lave stofskifte behandles med samme type medicin, selvom sygdommene er forskellige. Derfor: Hvis du ikke har fået taget en TPO-antistof-prøve, skal det gøres. Så ved du om det er antistoffer eller kirtelproblemer. Der er undersøgelser der har vist, at det er sygdommen med forhøjet TPO-antistof, der giver flest symptomer.
    Mht. p-piller, så er der ingen svar i undersøgelserne jeg har læst, på om de kan medvirke til sygdommene. Men jeg har læst, at man tilgengæld skal være opmærksom på at p-pillerne indvirker på medicinen, når man først har sygdommen. Så der skal man vist lige tale med endokrinologen, som ved noget om det.
    Man har ikke et dårligt immunforsvar fordi man har en stofskiftesygdom. Tværtimod ser det ud til at man, i hvert fald ved den autoimmune variant, har en overvægt af de T-celler der dræber alt hvad der ligner et fremmedlegeme...derfor sygdommen! Og altså en undervægt af de almindelige arbejder-T-celler. Og dem kan man jo ikke bare sådan lige med et snuptag få flere af, da de allerede dannes i fostertilstanden...så derfor kan sygdommen heller ikke helbredes, med mindre man kan genfinde balancen mellem de to slags T-celler.
    En TSH på 7 er alt for høj! Jeg har det selv skidt (symptomer) over 2. Så du skal da stige i medicin...!?

    Kh.
  • Ok - tak.
    Min tsh-værdi var på 18 første gang og er så faldet til 7 efter én mdr. med 50 mg. eltroxin pr. dg. Og jeg skal have en ny blodprøve til maj (2 mdr. efter den anden blodprøve).
Log in eller Registrér for at kommentere.