Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hvor skal jeg begynde?

Redigeret 28 september, 2010, 16:17 i Endometriose
Hej med jer

Jeg er ny herinde, da jeg i dag har været hos lægen, som mener at jeg måske har endometriose?
Jeg håber at I vil læse mit lidt lange indlæg, og se om I kan hjælpe mig med at svare på mine spørgsmål?

Jeg har siden omkring 14 års alderen (jeg er 29 nu) haft ondt i min mave i 'trekanten', det vil sige mellem ribbenene (håber I forstår). Jeg har været til diverse undersøgelser, bl.a. gastroskopi flere gange, og sygehusene er ved at opgive mig, de kalder det irriteret tyktarm.
Jeg har nu fået den mest fantastisk læge nogensinde. Jeg var hos hende i dag, og hun spurgte mig for første gang i mit liv om jeg havde mere ondt når jeg havde mens. Hmm det vidste jeg egentlig ikke, men jeg har lige haft det og i den tid, har jeg haft vilde smerter igen, så ja måske det hænger sammen, men jeg har dog også ondt til hverdag hvor jeg ikke har mens?

Jeg har en dreng på 3 år (fik ham ved IVF-behandling), og i min graviditet, der havde jeg det ufatteligt godt i forhold til hvad jeg plejer. Det mener min læge måske også er et symptom, fordi når man er gravid stopper alle ens hormoner åbenbart.
Jeg har konstante smerter i maven og det er virkelig uudholdeligt. Det påvirker mit liv rigtig meget, og jeg synes ellers at jeg altid har været en glad kvinde. Jeg har og er stadig rimelig nedslidt, har også haft depression. Jeg er ofte i dårligt humør, har aldrig lyst til sex, ikke fordi at sex gør ondt, men jeg orker ikke pga. mine mavesmerter.
Jeg synes at når I beskriver jeres smerter, så er det ofte i underlivet. Er der nogen der har ondt ligesom mig? Jeg er også konstant træt, og har hård eller tynd mave, næsten aldrig normal.
Hun ved jo ikke om det er det, men synes at det kunne tyde på det, og jeg må indrømme at jeg stor-tudede da hun sagde at det måske var det. Endelig er der måske noget der kan hjælpe mig, nemlig at få fjernet noget af bughulen, så jeg ikke har så ondt, jeg holder ikke til det i længden!
Jeg får brev om indkaldelse til undersøgelse på Herlev inden 3 uger.

Hilsen
Maria

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Maria.

    Først vil jeg lige sige, at jeg er ked af at høre du har det sådan.
    Om du har endo eller ej, har jeg lidt svært ved at sige, men kan jo sagtens være du har 1 stadie.

    Jeg fik konstateret endo for 6 år siden, og blev opereret for 4 år siden.
    Beklageligt hjalp det ikke at blive opereret, da det ikke var muligt for dem at fjerne det hele.

    Jeg har været til undersøgelse for at se om jeg kunne blive opereret igen, men jeg vil få en permanent stomi, og på dette tidspunkt i mit liv er jeg ikke klar til dette, det er jo et personligt valg.

    Jeg får morfin når jeg har mine "ture" som jeg kalder dem, men vil prøve at forklare dig mine smerter, smerterne er dog forskellige hos alle endo patienter, da der er forskellige stadier.

    Fra jeg var 14 og til nu hvor jeg er 27 er smerterne tiltaget i en utrolig grad.

    Omkring 4-5 dage før jeg skal have min mens, begynder mit underliv at spænde, krampe og jeg er klar over at der snart sker noget.
    Når min mens er gået i gang er det et stort smertehelvede.

    Smerterne er meget direkte i underlivet, endetarms området, og op i lænden på mig, dog hovedsagligt i underlivet (Æggestokke og livmoder).

    Grundet kramperne kan jeg stort set ikke komme på toilet og komme af med afføring under hele "turen" da det gør for ondt, og er næsten fysisk umuligt pga. kramperne.

    Jeg kan ikke gå, stå, sidde eller ligge særlig lang tid af gangen, da smerterne overtager kroppen.

    Jeg kan ikke rigtig spise da appetitten forsvinder og der alligevel kommer op igen pga. kramperne. Jeg kaster jævnligt op, og er enkelte gange besvimet. Lægen har forklaret at dette er kroppens egen måde at få en pause på.

    Jeg er konstant træt, også udenfor mine mens perioder.

    Sex gør ondt i de fleste stillinger nu, uanset hvornår på måneden det foregår, der er kun 2 stillinger der kan bruges.

    Ja, det er vist sådan de STORE ting, ville tage lang tid at gå i detaljer. Men håber det kan hjælpe dig lidt, ellers er du velkommen til at skrive og spørge, jeg skal prøve at svare så godt jeg kan.

    Med venlig hilsen
    Tutlik83
  • Indstillinger
    Jeg havde i flere år ondt oppe under ribbene - altså i selve maven. Havde tit diarre og ikke kun i forbindelse med mens. For to år siden fandt en mave specialist ud af, at jeg har fructosemalabsorbtion. Hvilket betyder at jeg ikke tåler frugtsukker og derfor ikke kan tåle frugt, juice osv. Derudover er der en del andre ting såsom maltodextrin, sorbitol og andet jeg ikke tåler.
    Min daværende læge på dengang Glostrup sagde, det var meget naturligt, når jeg har endo. Åbenbart en af side"goderne" ved endometriose.
  • Indstillinger
    Hej Jappeholm.

    Det var meget interresant at læse dit indlæg, jeg har ofte de symptomer du beskriver, men har aldrig tænkt på at det kunne hænge sammen med min endo da det som regel kommer uden for min mens.
    Tak for infoen...
Log in eller Registrér for at kommentere.