Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Mulig korsbåndsskade??

Redigeret 23 april, 2010, 08:49 i Fod- og knæskader
Hej...

Det hele startede for d. 4. februar, da jeg var til håndboldtræning. Jeg ville lave en finte, men da jeg lander og vil gå til venstre, er det ligesom om foden sidder fast og jeg får et kraftigt vrid i det højre knæ og jeg kan straks mærke den er gal (plejer at være rimelig hårdfør). Da skaden sker hører/føler jeg et kæmpe knæk inde i knæet, efterfulgt af voldsomme smerter + meget hævelse. Jeg kan slet ikke støtte på benet og stopper selvfølgelig træningen og får is på det skadede knæ.

Eftersom jeg slet ikke kan støtte på benet, tager jeg samme aften på skadestuen og her er beskeden at jeg "bare" har forstuvet det indvendige ledbånd og bliver derefter sendt hjem med et par krykker og et støttebind.
Lægen siger at der ikke er tegn på løshed i knæet, men jeg føler ikke at det er så stabilt som før og føler at hvis jeg lægger for meget vægt på det skadede knæ, så knækker det sammen.
Lægen siger desuden at der vil gå 2-3 uger før jeg er på højkant igen. (Jeg bliver hverken scannet eller røngtenfotograferet)

Her 4 uger efter kan jeg nogenlunde gå normalt, men kan hverken strække eller bøjet knæet endnu. Jeg har da heller ikke nogle smerter undtagen, når jeg strækker/bøjer det for meget og når jeg laver en forkert bevægelse. Knæet er dog stadig hævet.

Mit spørgsmål er så: Kan der være yderligere skader end det forstuvede ledbånd eller er jeg bare unødig urolig, især efter at have læst om folk, som oplever et smæld ved en korsbåndsskade??

På forhånd tak for jeres svar..

Simone, 21 år

Kommentarer

 • Indstillinger
  jeg forstår godt du er bekymret ---bliv henvist til en fysioterapout ---jeg kender flere som får ultralyd for knæ skade
 • Indstillinger
  Ikke for at gøre dig bekymret, men kan ikke lade være med at hæfte mig ved at du skriver at du hørte/følte et knæk, da du vred knæet.

  Jeg har selv vredet mit knæ og hørte også et knæk. Knæet hævede helt vildt og jeg var også en tur på skadestuen.
  De var dog ved at sende mig hjem med en Don Joy skinne, da røntgen ikke sagde noget. Heldigvis var der en Ortopæd på skadestuen, som synes jeg havde for ondt til at der ikke kunne være noget mere alvorligt i vejen end "bare" en fortuvning.
  Jeg blev indlagt, fik en MR-scanning samme aften og ganske rigtigt så var der noget galt.
  Jeg havde forstrakt mit forreste korsbånd og rykket 2 knoglestykker af mit underben (hvor korsbånet er hæftet fast) Jeg blev opereret 2 dage efter og igen 4 måneder efter.
  Det er nu snart 3 år siden, kan dog bruge mit knæ, men det bliver aldrig 100% i orden igen. Lyder som en spand skruer, men det fungerer. :)
 • Indstillinger
  Hej allesammen og tak for alle svarerne..

  Jeg var igår inde og få lavet en kikkertundersøgelse og her finder de ud af at det forreste korsbånd er delvist revet over. Det der var revet over blev skåret væk og der er nu ca. 1/3 af korsbåndet tilbage, som holder og er stabilt.

  Mit spørsgmål er så, om man kan spille håndbold med kun 1/3 af korsbåndet og evt. hvor lang tid der går inden det er i orden. Eller skal man have rekonstrueret et nyt?

  Simone
 • Indstillinger
  Det siges jo at man sagtens kan klare sig uden sit forreste korsbånd, hvis bare din knæmuskulatur er stærk nok. det kræver VIRKELIG VIRKELIG HÅRD genoptræning.
  i en fodboldkamp rev jeg mit forreste korsbånd helt over, så valgte at få lavet et nyt, fordi mit knæ var så ustabilt. nu når jeg gik, røg mit knæ nærmest udover mit skinneben. det er tre år siden, og mit højre knæ fungere perfekt, jeg mærker intet til det overhovedet(:
  derimod kom jeg til skade med det forreste korsbånd i højre knæ dec 07, der var det kun delvis revet over. det gik sån nogenlunde, kunne heller ikke lige overskue og skulle igennem en korsbåndsoperation til, næsten lige med det samme. men jeg bliver opereret oktober 09.
  når jeg sidder og tænker tilbage, har jeg fortrudt jeg ikke blev opereret med det samme. for imellemtiden har jeg mistet min inderste menisk, mit bagerste korsbånd er blevet tyndere og slappere, plus jeg har sideløshed i det inderste ledbånd.
  de fleste af tingene er sket, fordi mit forreste korsbånd ikke har været der til at stabilisere, og holde alle de andre ting på plads. så nu går det helt af H til med mit knæ. der er en masse ting jeg ikke kan, og jeg skal holde mit knæ igang hverdag, ellers genere det rigtig meget og jeg bliver meget øm i mit knæ.
  men samtidig skal du også vide at genoptræningen kan godt være en lang og sej vej. og tag nu den tid det skal tage, du må endelig ikke begynde at spille håndbold for tidligt bagefter en operation.
  ex. min bror fik lavet nyt korsbånd da han var 23 år. efter 8 mdr. (alt for tidligt) begyndte han at spille basket igen (prof.) nu er han 32 år og har ikke kunne spille de sidste par år. fordi han startede for tidligt med at spille igen. hans knæ, ankler og akillescener er ødelagte.
  jeg begyndte at sætte hastigheden for hurtigt op, da jeg måtte begynde og løbe igen, så det resulterede i en lille fiberspræning, som jeg stadig mærker til): og det er ca. 3 mdr siden det skete.
  så hvis du vælger at blive opereret, så lad vær med at vente for lang tid. og følg genoptræningen stille og roligt som du skal. så kan du sagtens få et normalt knæ og spille håndbold igen.
  begynd at træne dit knæ allerede nu (hvis du ikke er igang med det), for så bliver det bedre mht operation osv.
  hehe håber ikke du er blevet skræmt.
  du må endelig spørge løs, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
  Mvh.
  Katrine
 • Indstillinger
  Hej Simone - jeg er nysgerrig efter, hvor længe der gik fra din skade og til kikkertoperationen?
  Jeg kom til skade på ski, går med donjoy-skinne og skal til kontrol om en uge. Røntgen viste ingen fraktur, men klinisk (hos læge i frankrig og på skadestuen i DK) blev det vurderet, at korsbåndet er ødelagt. Passer fint med at jeg følte et ordentligt smæld/knæk og efterflg. ikke kunne støtte (Puh, bli'r helt dårlig ved tanken - det er den mgl stabilitet, jeg husker - sjovt nok ikke smerterne)
  Man får meget lidt information på skadestuen, bare besked på at gå med skinnen indtil kontrol efter ca 6 uger... Så jeg har ingen fornemmelse af, om det går som det skal... Kan ikke bøje 90 grader endnu... Kan fint tulle rundt herhjemme uden krykker, men knæet hæver og jeg får smerter, hvis jeg går lidt for langt (selvom jeg så tager krykkerne til støtte!)
  Jeg satser jo på at komme på arbejde igen, når jeg får skinnen af - er det for optimistisk, når jeg skal gå meget på mit job???
  Håber du eller andre kan huske, hvordan det var de første mdr efter skaden - for på nettet kan jeg kun finde inf. om genoptræning efter korsbåndskonstruerende operation - ikke noget om den "efter-akutte" fase.
  Vh Lise H
 • Indstillinger
  Ved ikke om svaret er der, men Sportnetdoc.dk plejer at have svar på det meste. Den plejer jeg at bruge når jeg har fået en skade - og dem har der desværre ikke været så få af...
 • Indstillinger
  Hej Lise..

  Jeg kom til skade d. 4. februar og fik en kikkertoperation d. 9. april, så der gik lidt over 2 måneder, hvilket ikke er så lang tid, men jeg pressede også lægerne lidt for de sagde at jeg "bare" havde forstrukket indvendige ledbånd, men jeg var overbevist om, at der mere galt end bare et forstrukket ledbånd.
  Mht. arbjede kan jeg sige, at jeg ikke er begyndt endnu (arbejder som vikar i en børnehave). Ved ikke, hvor godt det går efter 6 uger med skinne, for jeg fik bare et støttebind på, men for mit vedkommende kunne jeg sagtens gå efter 6 uger, men ikke løbe og jeg synes heller ikke at knæet var blevet helt "normalt" efter skade indtraf. Så det er svært at sige, hvornår man kan begynde at arbejde igen.

  Mvh. Simone
 • Indstillinger
  Hej Katrine og tak for dit svar!

  Først og fremmest er jeg ked af at det ikke går så godt med dit knæ og du må have god bedring. :)

  Jeg kan forstå at det er meget individuelt om man kan dyrke kontaktsport med en korsbåndsskade mht. knæets styrke osv. Men da du delvist overrev dit korsbånd, kunne du så dyrke sport og hvordan besluttede du, om du skulle opereres eller ej? Her tænker jeg på, om lægerne syntes at det var bedst eller?

  Jeg skal til en knæspecialist d. 4. maj, så må vi se, hvad han siger, men håber lidt jeg kan undgå operation.

  Mht. øvelser har jeg kun fået dem jeg skal bruge til genoptræningen af knæet efter kikkertundersøgelsen, men har ikke fået nogle øvelser med henblik på at komme til at dyrke sport igen.

  Mvh. Simone
 • Indstillinger
  Tak for jeres tilbagemeldinger.
  Jeg ved at det forreste korsbånd er røget, men mistænker også meniskskade, da jeg er øm ind i siden af knæet...
  Sportnetdoc.dk beskriver genoptræningen efter kirurgisk indgreb, så det kan jeg desværre ikke bruge...endnu ihvertfald, forhåbentlig aldrig ;-)
  Jeg må væbne mig med tålmodighed, skal til kontrol på onsdag.
  Min chef og kolleger håber selvfølgelig, jeg er klar til at arbejde, når jeg slipper af med skinnen, og det gør jeg da også - men nu får vi se...
  Vh Lise
Log in eller Registrér for at kommentere.