Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hvad skal jeg gøre?

Redigeret 13 marts, 2010, 14:44 i Bulimi
Hej jeg er 19 år og har haft bulimi, - har den vel stadig.
Jeg startede da jeg var 16, for første gang at stikke en finger op i halsen på mig da jeg synes jeg var alt for overvægtig og klam. Ved at stikke fingeren i halsen fjerner den en del af den skyldfølelse jeg har ved at spise for meget. I starten var det bare 4-5 gange om ugen, men efterhånden blev det nærmest hver dag. I takt med at man tabte sig og kom nærmere en "Ideel" vægt faldt antallet af anfaldene. Her mener jeg har været god og kontrolleret mig selv, da jeg de sidste halv anden år ikke har kastet så meget op som tidligere. Jeg tror her i år har jeg ikke kastet mere end 10 gange, og det er jo næsten normalt for mange andre unge. De gør det fordi de er fulde, jeg gør det fordi jeg har en skamfølelse over mig. Jeg er ved at have styr på sygdommen, men ved den hurtigt kan vende tilbage. Jeg er nu fortvivlet over min spiserør og mine tænder.

Mine tænder er blevet slidt af alt den mavesyre, og man kan se mørke mærker på indersiden af fortænderne (hedder vidst slidt emalje).
Men det som jeg er aller mest bange for er min spiserør. Har læst andre steder på nettet at følgende kan forekomme:spiserørs-katar, spiserørs forsnævring og spiserørsbrok. Jeg er bange for at jeg har en eller flere af disse skader. Da de kan være alvorlige. F.eks. hvis jeg prøver at bøvse/gylpe, så kommer der en "luftigt" lyd ud, som om der er gået hul i et eller andet.

Jeg håber at i kan komme med lidt rådgivning og hjælp til mine problemer (slidt emalje også spiserørs problemerne)

Mvh.

Den fortvivlede

Kommentarer

  • Indstillinger
    du må få hjælp hos tandlægen med dine tænder ----og så må du til en hals spicialist ---og få undersøgt din hals --men hvad med din psykke har du fået gjordt noget ved den ---for der er jo en grund til du har bulmi---du vil sikkert have brug for noget terapi

    en hals læge kan man gå til uden at gå til din læge først --og det er over sygesikring----tandlæge skal du selv betale ---men du kan måske gå til din læge og få henvisning til en psykolog--for ellers er det dyrt----lad os høre fra dig --hvad der sker
  • Indstillinger
    Hej Solo.

    Jeg tror ikke jeg har brug for en psykolog mere, da jeg stort set er stoppet og brækker mig meget sjældent. Da jeg har opfattet at jeg "VAR" syg og derfor bekæmpede mine indre tanker. Nu når jeg tænker tilbage er det mest mine tænder (de er ikke så skadet). Men jeg frygter lidt for mine spiserørs problemer, ved ikke om det er en Hals læge jeg skal opsøge eller min egen læge.


    Mvh. Fortvivlede
  • Indstillinger
    Du kan få en recept på noget specialtandpasta hos din tandlæge.
    Jeg kastede op konstant i ni måneder ved alle fire graviditeter. Jeg har også refluks, det skader også tænderne.
    Refluks skyldes et spiserørsbrok, som behandles med Nexium, og du kan købe noget der hedder Gaviscon i håndkøb. De sidste tabletter skal tygges, og så lægger de et låg på maveindholdet, så det bliver i maven.
    Tandpastaen heler emaljen.
  • Indstillinger
    Tak for indlægget Linette.

    Det er dejligt at høre man kan få special tandpasta. Findes det kun som receptkøb?

    Ved du om det er farligt at have "spiserørsbrok" eller om det heler automatisk over tid?



    Til sidst ønsker jeg dig og alle de andre brugere herinde en rigtig godt nytår, og må det beste komme i 2010.



    Mvh.
    Den fortvivlede :)
  • Indstillinger
    Prøv at gå ind under "sygdomme" find spiserørskatar. Her kan du læse om hvilke behandlingsmuligheder der er.
    Jeg klarer mig fint med Nexium, og undlader at fylde min mave for meget.
    Så vil jeg ønske dig et godt nytår.
    Hilsen Linette.
  • Indstillinger
    Jeg står selv i lidt samme situation som dig.
    Jeg har været anoretiker, men hovedsagelig bulimiker i 8 år.
    Jeg har fra jeg var 21-24 kastet op HVER dag, nogen gange helt om til 30 gange om dagen.
    Jeg er lige som dig, rigtig godt på vej ud af min spiseforstyrrelse nu..
    Det sidste års tid har jeg måske kastet op en gang i ugen, somme tider sjældnere. Hvilket er stort når man har gjort det så ofte som jeg har.
    Jeg bøvler dog med konstant kvalme, som melder sig ca. 2 timer efter jeg har indtaget mad. Værst er det når jeg har spise aftensmad, af en eller anden grund. Spiser jeg kl. 18, så kan jeg være sikker på at jeg kl 20 har en ordentlig gang kvalme. Det er absolut ikke sjovt, når man er kommet over at finde det "underholdende og givende" at kaste op.
    Nu kaster jeg kun op grundet mine kvalme problemer, og dem er jeg SÅ træt af.
    Ud over kvalme, så bøvler jeg med sure opstød og oppustethed. Jeg bøvser konstant, og det er rigtig ubehageligt. I 3 måneder har jeg fået tabeletter mod mavesyre i spiserøret ved min læge. Han kender til mit sygdoms forløb, og mente det kunne skyldes jeg har for meget syre i maven, når nu jeg tidligere har kastet så meget op. Mit råd til dig er derfor, at kontakt dig læge, smid kortene på bordet for ham, og så vil han sikkert også have du prøver med mave syre tabeletter/brus tabeletter mod spiserøret.
    Jeg har fået to forskellige slags. Både piller og brus tabeleter. Når jeg fik det, så syntes det at hjælpe mig en lille smule. Dog ikke nok. Og når jeg var færdig med min pakke, så kom symptomerne straks igen.
    Jeg er derfor blevet henvist til sygehuset, hvor jeg skal ha foretaget en gastroskopi undersøgelse (kiggert ned i spiserøret og mave sækken).
    Den skulle gerne vise, om mit spiserør har taget skade, af de mange opkast.
    For som min læge siger: Det dur ik at blive ved på syre piller hvis det ik hjælper i længden, og hvis skaden er større end man tror. Det skal undersøges!
    Så måske du sku gå samme vej som mig via lægen:
    Først på syre tabeletter, og hjælper det ik, så få din læge til at sende en henvisning til et sygehus, så du kan få foretaget en gastroskopi undersøgelse, så de kan se om dit spiserør har taget skade af nogen art.
    For kaster man så meget op, så kan der nemt gå hul på spise røret, den klap der sidder for enden af det kan være beskadiget, så syre konstant ryger op og ned.. Og er det tilfældet, så skal det behandles!

    Det er ihvertfald et bud fra mig, som sidder i lidt samme situation som dig.
    Jeg venter spændt på hvad undersøgelsen kommer til at vise for mig ihvertfald. Jeg har tid d. 5. februar til det, og så håber jeg at jeg bliver klogere på mine forpulede symptomer.

    Håber du kan bruge mit råd, og mine erfaringer til noget.
  • Indstillinger
    Hej kunne godt tænkte mig at spørge hvordan din undersøgelse gik og hvad du har fået svar på hvis jeg må? Lyder næsten ligesom mig da du beskrev at du har haft anoreksi og bulimi i 8 år og jeg har næsten som dig og begyndte sidste år i efteråret at få problemer med halsbrand og problemer med spiserøret men jeg lider os af hoste og hæshed og ville høre om du el andre herinde har prøvet det? Er kommet i behandling med omeprazol og venter på at komme til en gastrokopi undersøgelse, men har meget angst og ocd og lidt af det i fem år og kan ikke lide jeg har det skidt med spiserøret og tror det værste nu er os sur på mig selv over gjordt det så mange år men kan ikke tåle at kaste op så får jeg ondt så rigtig ked og fortvivlet.. Gerne høre fra nogen og specielt hvad svar solsikke har fået kh connie29..
  • Indstillinger
    Jeg er selv symptonfri bulimiker....
    Men jeg vil gerne lige gøre opmærksom på en vigtig ting der ikke er berørt her....

    I første indlæg siger du, at "nu har du kontrol" og "jeg kaster op fordi jeg har skamfølelse"

    MAN ER IKKE RASK BARE FORDI MAN HAR ""KONTROL"" OVER SINE OPKASTNINGER!!!

    Opkastninger og overspisninger er SYMPTOMER (ligesom en virus kan give røde knopper.... virusen er spiseforstyrrelsen og knopperne er opkast/cutting//anoreksi osv)

    Så det er rigtig dejligt for jer der skriver I er symptom fri det er en rigtig vigtig del af det at blive rask...

    Men man skal lære at elske sig selv!! for den MAN ER! (og det er svært)
    Endnu vigtigere skal man lære at have tillid og stole på at ANDRE ELSKER DIG og vil dig det allerbedste!!

    Man skal komme skamfølelsen til liv og få opbygget et rigtigt selvværd!!!

    Det her skriver jeg ikke for at være nedværdigende eller noget, men for en der nu har brugt næsten tre år på at blive symptomfri og stadig er igang med at få styr på hvem jeg er, hvorfor jeg blev syg, og i det hele taget lære at elske mig selv, så ved jeg bare at det at være symptomfri er ikke det samme som at man er et lykketligt menneske... Ikke så lykkeligt som man kan være og har ret til at være og som omverdenen også gerne ser man er.

    Jeg håber at nogen har fået mod på at arbejde med det indre kaos... jeg er selv tilknyttet center for spiseforstyrrelse i Risskov i Århus.. hvis noget vil høre om hvordan det er, generelle råd, eller noget så sig endelig til...

    og alt held og lykke til jer allesammen!

    PS mht tandemalje og spiserør.. jeg har også selv været nervøs men jeg har fået tjekket og jeg havde ingen problemer, og jeg har kastet RIGTIG meget op, så ved man kan undgå at skulle ha skiftet det hele.


    Det var min smøre, håber nogen kan bruge et ord eller to til noget...
Log in eller Registrér for at kommentere.