Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Hvede og mælk...

Redigeret 17 august, 2014, 17:19 i Irriteret tyktarm
Jeg har valgt at skrive herinde, da jeg står i en situation hvor jeg efterhånden er desperat efter at få en afklaring. Gennem de sidste 4-5 år har jeg været i kontakt med sygehuse/speciallæger etc. dog uden at der er kommet en endelig forklaring/sammenhæng mellem mine symptomer. Er blot blevet sendt videre til næste instans…

Som I kan læse nedenfor, har jeg været undersøgt og diagnosticeret af flere forskellige læger/speciallæger/sygehuse/afdelinger med hvert deres speciale. Jeg ved hvor stor en sammenhæng der er i den menneskelige anatomi, og mener selv at der er mere sammenhæng mellem mine forskelligvisende symptomerne end som sådan. (Hvis en mand har ondt i højre ben og i venstre arm, er det jo ikke ens betydende med at det er armen og benet der er noget galt med – det kunne jo være ryggen der var årsagen… :-) )

Men jeg må indrømme at det føltes lidt som at ”hver passer sit” og lægerne ikke tør gå ud over deres egne specialer – og i den forbindelse får de ej heller sammenholdt de forskellige sygdomme/symptomer med de andre specialister. Hvilket efterlader mig med en følelse af, at der er noget der bliver overset – noget som burde være blevet set i sammenhæng med noget andet – og at man derved ville kunne finde en forklaring/diagnose.

Normalt er jeg en aktiv og livsglad pige, som er meget udadvendt. Men de sidste 2-3 år er mine symptomer begyndt at påvirke mig i en sådan grad, at det er begyndt at gå ud over mit sociale liv, mit job, mit overskud og mit humør. Dette da jeg føler jeg skal knokle og konstant banke i bordet for at blive hørt og komme videre i systemet, og derved fylder ”sygdom” en stor del i mit liv, hvilket jeg ikke ønsker. Uvisheden kan drive selv den mest fattede person til vanvid – og jeg må indrømme at jeg snart er ved at være der. Jeg er et meget kontrolleret menneske, og har det bedst når jeg har føling med hvad der sker omkring mig. Men i denne situation, har jeg måtte erkende at det ikke er en mulighed, da sygehusvæsenet desværre ikke fungerer optimalt. Jeg føler mig overset / overhørt og ikke mindst stemplet. Stemplet pga. min ADHD diagnose – dette da mange læger desværre er uvidende om, at det drejer sig om en kemisk mangel i hjernen og ikke en psykisk sygdom… ”Hun ser da rask ud, har et fint job, og nå ja – hun har en ADHD diagnose… Måske det er hovedet der fejler noget…” :-(

Privat bor jeg sammen med min kæreste, har et ikke stressende ”8-16”-job, og træner fitness / yoga / thai-bo flere gange i ugen for at prøve at holde min fysiske form oppe med mit resterende overskud. Jeg er ikke ryger og drikker ikke kaffe. Tidligere var jeg ude med venner ca. hver anden dag, men nu kan jeg ikke overskue mere end max 2 aftaler pr. uge. Ligger på min sofa og ser tv / læser og prøver bare at forsvinde / flygte fra dette maraton-mareridt. Tør ikke håbe på et godt svar fra sidste undersøgelse, da jeg er blevet skuffet SÅ mange gange – men kan ikke overskue fremtidens uvished omkring hvornår jeg så får en afklaring og vished...

Kommentarer

  • Indstillinger
    Redigeret 30 november, 2009, 09:35
    Symptomer / operationer / undersøgelser:

    *) Knuder/cyster i blød ganen/svælget - hvor mandlerne har siddet.
    *) ANA 2+ positivt svar med Plettet kernefarvning (nr. 8) men de kan ikke påvise hvad dette skyldtes. (undersøgt på Endokrinologisk afd. dog uden afklaring)
    *) Lavt kortisol niveau (S-kortisol ca. 140-150 – Synacthentest 327)
    *) ADHD - konstateret i maj 2008 - 90 mg Concerta dagligt (morgen)
    *) Faktor V Leiden - konstateret i foråret 2008 - ikke medicineret (Både søster 25 år, faster og moster har samme mutation - alle får medicin pga. tidligere trombose)
    *) Polypper på stemmebåndet - opereret i 2006 og igen i 2007 - med der er kommet nye samme sted - går til kontrol på Odense Sygehus hvert ½ år, skal formodentlig opereres igen i 2011. Har gået til logopæd i 3 år – så har de rigtige redskaber mht. at tale korrekt.
    *) Celleforandringer i underlivet – løbende fra 2002.
    *) Mandler / polypper fjernet – opereret i 2007.
    *) Maveonde / diarre (ofte 2-10 x dagligt) / oppustet / blandet konsistens (tyndt / grødet / lyst / mørkt flydende / slimet afføring)
    *) Udtalt træthed / manglende overskud – på trods af ADHD samt medicin
    *) Ofte hovedpine
    *) Vægttab – ca. 25-28 kg siden 2005. 2005-2006 ca. 15 kg (før Concerta) 2008 ca. 13 kg (efter Concerta) (dette er uden slankekure el andre ændringer mht. kost/træning)
    *) Hæshed / udtalt tørhed i hals/svælg/næse. Tendens til blodnæse/sår ved aircon (evt. fly/tog)
    *) Synkebesvær / fremmedlegemefornemmelse i halsen (hvilket giver kvalme/ madlede / appetitløshed)
    *) Maveproblemer / kvalme / hovedpine ved indtagelse af mælk og hvede
    *) Ugentlige blister i munden, både på tunge og kinder / Gentagende svamp i munden / Dårlige tænder og mange huller (på trods af brug af receptpligtig tandpasta og god mundhygiejne)
    *) Uforklarlige blå mærker / blodansamlinger – mest arme og ben
    *) Hårtab
    *) Nedsat sexlyst / kønsbehåring / uregelmæssig cyklus
    *) Pludselig uren hud de sidste 6 mdr. - mest på kinder/kæber. (Har ellers aldrig haft en bums i mine første 27 år)
    *) Øget PMS efter endt p-pillebrug for 2-3 år siden. (14 år i alt på p-piller)
    *) Mørke pigmenteringer i ansigtet
    *) Høj hvilepuls – ofte 80-100 pr/min.
    *) Mere irritabel / aggressiv / kort lunte

    Jeg er klar over at Concerta kan give mange bivirkninger, men de fleste af mine symptomer var startet før jeg begyndte at tage Concerta i 2008.

    Mit ønske er blot at få en diagnose – noget håndgribeligt som jeg kan forholde mig til – og derved igen kan se fremad og få mit liv tilbage…
  • Indstillinger
    Redigeret 2 december, 2009, 05:55
    Var i sidste uge til en 24 timers PH og tryk måling i spiserøret og mavesækken. Var i september til undersøgelse i Sønderborg ved en ØNH læge, der endelig tog ansvar og tænkte ud af boksen... Måske havde alle mine hals symptomer noget at gøre med reflux / slap lukkemuskel ved mavesækken. Jeg skal have svar på denne undersøgelse d. 11/12-09. (Var dog under undersøgelsen umulig at måle tryk på øverst i spiserøret, muligvis pga. de mange operationer etc.)

    Bio analytikeren der lagde sonderne på mig, mente at de fleste symptomer muligvis kunne stamme fra tarmproblemer i stedet. Og opfordrede mig til at tage kontakt til min praktiserende læge, men henblik på udredning for irritabel tyktarm, og på samme tid blive henvist til en diætist / kostvejleder. Forud for undersøgelsen har jeg fået foretaget en gastroskopi, som så fin ud, dog gabte min mavemund lidt.
  • Indstillinger
    Hej

    Det er en fin lille overskrift du har :-)

    Hvis jeg må uforpligtende sige hvad jeg mener om det, så vil jeg læse lidt om Candida svampen, især efter din langvarig brug af p-piler og nogle symptomer.
    Men desvære er det ikke noget man snakker så meget om i lægekredsen.
    Radiodoktoren har spændende artikler om tarme på hjemmesiden.
    Måske kan Nordic Clinic hjælpe med noget. De har også noget med ADHD på programmet, men det koster.

    Få din afføring undersøgt hos din egen læge, igennem Serum Institutet, for parasiter og bakterier. En afføringsprøve hver dag i 3 dage. De kan give mange symptomer. De har fundet dem hos mig.

    Din Gastroenteorolog kan sikkert måle din gluten og laktose intollerance.
    Jeg har også spiserørsbrok. Det giver en del ubehagelige symptomer.
    Nikotin (også Nicorette) og kaffe gør det hele meget være - det kan jeg mærke på mig, derfor er jeg hold op med at drikke kaffe - det andet er lidt være at holde op med:-)

    Måske Borrelia/skovflåt bid?

    Har du fået undersøgt dit stofskifte? Hvis det er for højt giver det meget vægttab og tynd mave. Man er helt oppe at køre for til sidst at blive meget træt. Man ryster, sveder. Man spiser og drikker gerne søde ting for at holde sig kørende. Jeg har prøvet det.
    Både for lavt og for højt stofskifte kan give "klump i halsen" fornemmelse.
    Det gør spiserørsbrok også. Når man sover fladt om natten, kan mavesyre komme op i munden og påvirke stemmebånd hæshed), lungerne så man hoster når man prøver at sove og mavesyre kan ødelægge tænderne - ligesom hos gravide.

    Og du er ikke alene. Både mig og mange andre kender det at lægerne kan kun hjælpe en indenfor deres speciale og de samarbejder overhovedet ikke. Man bliver send fra afdeling til afdeling og ender hos en psykiater til sidst.

    Det var hvad jeg kunne finde på.


    Mvh Adam
  • Indstillinger
    Hej Lykke

    Du giver en meget præcis kritik af sundhedssystemet. Selvfølgelig er der en sammenhæng mellem dine mange symptomer, men ingen kan se den, fordi sundhedssystemet er splittet op i specialer. Dine forskellige speciallæger burde sætte sig omkring et bord og tale sammen, indtil sammenhængen er blevet fundet.

    Du skriver, at du bliver overhørt, og at der er nogle i sundhedssystemet, der sikkert tænker, at det hele skyldes, at dit hoved fejler noget. Jeg vil tro, at det er omvendt: Det er problemerne i dit fordøjelsessystem, der har gjort, at du har fået de problemer, der har givet dig diagnosen ADHD.

    Jeg skal lige skynde mig at sige, at der er mange af de problemer, du nævner (f.eks. celleforandringer) som jeg intet kender til. Men for mig at se, kan det hele skyldes, at noget belaster din organisme i voldsom grad, og denne belastning har også påvirket dit immunsystem, således at du er blevet mere modtagelig for sygdom.

    Jeg vil også foreslå, at du læser, hvad radiodoktoren skriver:

    http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/DAMP.asp

    Jeg tænker specielt på fænomenet ”utæt tarm”. Når organismen ikke kan nedbryde f.eks. mælk og gluten ordentligt, skaber det problemer i tarmene, som kan blive utætte, sådan at der løber skadelige stoffer ud i blodet. Disse stoffer kan skade hjernen, nervesystemet og immunsystemet.

    Der er en forsker ved navn Kalle Reichelt, der har forsket i disse ting:

    http://sundkost.wordpress.com/category/ ... -sygdomme/

    Når det nu er konstateret, at du ikke tåler mælk og hvede, vil jeg anbefale dig, at du spiser en kost, der er totalt mælke- og glutenfri. I den forbindelse bør du også kigge på din medicin Concerta. Som du kan se på Lægemiddelstyrelsens produktresume

    http://www.janssen-cilag.dk/content/pro ... s_2008.pdf

    indeholder Concerta laktose, og det må du jo ikke få, når du ikke kan tåle mælk. Som du kan se under Kontraindikationer, er problemet om overfølsomhed over for hjælpestoffer udtrykkeligt nævnt. Jeg synes, at du skal sige til den person, der behandler dig for ADHD, at du ikke tåler mælk, og at du ved, at der er laktose i Concerta. Spørg, hvad han foreslår, at du skal tage i stedet for Concerta.

    NB: Du må ikke bare stoppe med at tage Concerta. Det er, så vidt jeg kan se, et præparat, der skal nedtrappes meget langsomt. Det er vigtigt, at du taler med den behandlende læge om dette.

    Jeg er overbevist om, at du vil få det bedre, når du helt holder op med at få mælk og gluten. Men hvis jeg var dig, ville jeg kontakte en kostvejleder. Der kan du dels få vejledning til, hvordan man laver mælke- og glutenfri kost, og dels kan du få nødvendige råd om vitamin- og mineraltilskud. Jeg er nemlig overbevist om, at du mangler vigtige næringsstoffer, når nu dit mave/tarmsystem har været i uorden så længe. Derfor er det vigtigt, at der bliver kompenseret for dine mangler, indtil dit mave/tarmsystem er kommet i orden. Du kan også se hos Carsten Vagn-Hansen, at det er en god ide at tage tilskud.

    En kostvejleder i dit område kan du finde på

    www.fadk.dk

    Mange hilsner og god bedring

    Kameliadamen

    P.S. Måske skal jeg lige advare dig om, at almindelige læger ikke bryder sig om, hvad Casren Vagn-Hansen skriver, og sikkert også tager afstand fra Reichelts opdagelser. Men det gør jo ikke noget, når bare du bliver rask!
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen,

    Tak for dit indlæg - er virkelig glad for at folk tager sig tid til at læse, tænke over, samt kommenterer på mine skrevne ord... :-)

    Med mine mange symptomer, så er jeg overbevist om at der er en sammenhæng… En sammenhæng mellem NOGLE af symptomerne – men bestemt ikke alle… Så er det bare at finde ud af hvad der er hvad!!

    Mht. mælk og hvede så er det ikke en allergi... Altså ikke noget jeg er født med. Jeg er testet flere gange, dog uden en positiv test. Men min krop fortæller mig dog imidlertid, at jeg ikke kan tåle det - altså en INTOLERANCE – så det er ikke konstateret…!! Jeg har haft problemer med maven længe før jeg begyndte at spise Concerta (for 1½ år siden), så tror ikke at de generer mig – men vil på ingen måde afvise det… Jeg er derudover klar over nedtrapningsperioden mht. methylphenidat produkter – men tak for tanken :-)

    Jeg skal faktisk til zoneterapeut/kostvejleder i dag - og er meget spændt på udfaldet... Føler virkelig jeg har fundet en oprigtig, indlevende og ægte behandler - som gør det fordi hun brænder for det!! Hun er min ”lods” på mit ”skib” hvor jeg er ”kaptajn”. Hun hjælper mig i havn – og vil med tiden lære mig selv at styre dette ”skib” selv… Hun hedder Pia Løbner Jeppesen ved Personalesundhed i Århus. Hører gerne fra andre der har gode erfaringer med hende eller andre kostvejledere/diætister/zoneterapeuter i Århus omegn.

    Du nævner fænomenet ”utæt tarm”, hvilket jeg selv har tænkt på – men hvad kan man gøre ved denne lidelse?? Og ligger det op af lidelsen irriteret tyktarm?? Vil for god orden skyld lige nævne at jeg har haft salmonella 2 gange… (i 1998 + 2001)

    Endnu engang tak for din mening…

    Fortsat god dag :-)

    //Lykke
  • Indstillinger
    Hej Adam,

    Tak for dit indlæg – igen er virkelig beæret over at du tager dig tid til at læse, tænke over, samt kommenterer på mine historie... :-)

    Som nævnt til Kameliadamen, så har jeg haft salmonella 2 gange tidligere år tilbage… (i 1998 + 2001), men har ikke fået undersøgt min afføring siden. Derudover er jeg testet flere gange for gluten og laktose, dog uden en positiv test. Men som sagt så fortæller min krop mig dog imidlertid, at jeg ikke kan tåle det - altså en INTOLERANCE – ikke allergi!! Jeg kan godt spise syrnet mælkeprodukter og andre korntyper end hvede (ex. yoghurt / creme fraishe / ost og spelt / rug / graham etc.). Men hvis jeg får fløde el mælk så er der ballade. Rumlen i maven, kvalme, rysteture ( som ved for meget kaffe), hovedpine/migræne, diarre etc.

    De undersøgelser jeg har fået lavet i spiserøret og maven får jeg svar på d. 11/12 – og er da spændt på udfaldet… Men da jeg er blevet skuffet mange gange før – tør jeg ikke sætte mine forventninger op efter det… Har fået smidt SÅ mange diagnoser i hovedet efterhånden, som de var sikre på – men som desværre også viste sig at være en blindgyde.

    Mht. stofskifte mener de at det er som det skal være. Men jeg har kun fået det testet efter indgift med Concerta, og ved ikke om dette kan påvirke stofskiftet…?? Har aldrig haft den store trang til søde. Har altid været en sukkermås, men ikke haft direkte ”cravings” efter sødt. Dette har dog ændret sig det sidste ½-1 år. Har været på ”sukkerfri” vognen siden i søndags, og det går okay… Men lysten er der stadig. (Kage, chokolade, slik) Jeg er derudover ikke ryger og drikker ikke kaffe – men derimod meget urte og grøn the.

    Det var vist alt for nu!! Og endnu engang tak for din tid…

    Fortsat god dag :-)


    //Lykke
  • Indstillinger
    Hej Lykke

    Jeg kan forstå, at du i dag har været hos en kostvejleder. Jeg håber, at du har fået en god hjælp.

    For at begynde med dit sidste spørgsmål, nemlig hvad man kan gøre ved problemet ”utæt tarm” (hvis det er det, du fejler).

    Sagen er jo, at utæthederne skyldes, at organismen ikke kan nedbryde visse proteiner fra maden ordentligt. Sådan som jeg har forstået det, så er det de kun delvist nedbrudte proteiner, der laver utæthederne, og det er også disse delvist nedbrudte proteiner fra mælk og hvede, der løber ud gennem utæthederne i tarmvæggen og videre ud i blodet og via blodbanen videre til nervesystemet, hjernen og immunforsvaret, hvorved der opstår skader.

    Hvordan helbredes så dette problem? spørger du. Jo, hvis personen ikke længere spiser de proteiner, som organismen ikke kan nedbryde, så er der ingen skadelige stoffer, der kan trænge ud i blodet og lave ulykker på hjerne, nervesystem og immunsystem. Og heldigvis er kroppen selvhelbredende, således at de utætheder, der er, vil lukkes af sig selv, forudsat at kroppen ikke mangler byggesten (vigtige næringsstoffer) at lappe hullerne med. Hvis du kommer til at skære dig på en kniv, vil såret jo også hele af sig selv.

    Men så længe organismen får de proteiner, som den ikke kan nedbryde ordentligt, vil problemet selvfølgelig ikke gå over.

    Nu kan vi jo ikke vide, om du rent faktisk har utæt tarm. Men eftersom at du i forvejen ved, at du ikke tåler mælk og hvede, men tværtimod bliver dårlig af at indtage mælk og hvede, så er der jo alt at vinde og intet at tabe med at gå på en mælke- og hvedefri diæt.

    Kuren mod utæt tarm er at undgå de ting, som du i forvejen ved, at du bliver syg af at spise.

    Og så skriver du, at der ikke er tale om allergi over for mælk og hvede. Nej, det er der vel heller ingen, der har påstået. Hvad angår mælk kan der være flere forskellige ting galt, når en person ikke tåler mælk. Der kan være allergi over for mælk, og det har du altså ikke, og derudover kan der være tale om laktoseintolerance. Så vidt jeg ved, kan begge dele påvises ved lægeundersøgelser. Men der er altså tale om 2 forskellige ting. Men jeg mener også, at der kan være tilfælde, hvor en person ikke kan tåle mælk, men hvor problemet hverken er mælkeallergi eller laktoseintolerance, og hvor man derfor ikke kan få konstateret ved lægeundersøgelser, at man ikke kan tåle mælk.

    Du skriver, at det ikke er blevet konstateret, at du ikke tåler mælk og hvede. Nej, sådan som jeg forstår dig nu, så er det ikke noget, som er blevet konstateret af læger. Men det faktum, at DU har konstateret det, er vigtigt. Det betyder, at du kan gøre noget selv for at blive trask, nemlig lade være med at spise de ting, du ikke tåler.

    Sådan som jeg forstår dig, så er du kun blevet testet for mælkeallergi, ikke for laktoseintolerance. Derfor kan du rent faktisk godt lide af laktoseintolerance, og hvis du gør det, så er det vigtigt, at du helt udelukker laktose fra kosten. Og det indebærer altså, at du kan blive nødt til at udelukke medicinen Concerta, fordi den indeholder laktose. Men det er du selvfølgelig nødt til at tale med den behandlende læge om. Det må være muligt at finde et middel mod ADHD uden laktose.

    Du skriver:

    ”Jeg har haft problemer med maven, længe før jeg begyndte at spise Concerta.” Jeg forstår det sådan, at du mener, at det skulle være et argument for, at laktosen i Concerta ikke skader dig. Men har du spist en fuldstændig laktosefri kost, også før du begyndte på Concerta? Hvis du dengang fik mælkeprodukter, som du jo ikke tåler, så er der ikke noget at sige til, at du havde maveproblemer. Der kan Concerta hverken gøre fra eller til. Men hvis du ønsker at blive dine maveproblemer kvit, så er det vigtigt, at du fuldstændig holder op med at spise de ting, som du ikke tåler, og så mener jeg, at du bør tage i betragtning, at Concerta indeholder mælkeprodukter. Hvis man ønsker at blive rask, må man gennemføre kuren 100%, ikke kun delvis.

    Jeg håber virkelig, at du får en god vejledning af Pia Løbner Jeppesen. Jeg kan se, at hun står på listen over de kostvejledere, som jeg gav dig et link til. Hun er medlem af fadk (Foreningen af Danske kostvejledere), dvs., samme forening, som den kostvejleder, som jeg i sin tid gik hos. Det var hos denne kostvejleder, at jeg første gang hørte om fænomenet ”utæt tarm” og Kalle Reichelt og de banebrydende opdagelser, der kan gøre livet bedre for i hvert fald nogle mennesker med ADHD.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej Lykke.
    Jeg har også svaret dig under øre-næse-hals :)
    Den utætte tarm kan godt hænge sammen med irriteret tyktarm og det faktum at du ikke kan tåle mælk og hvede. Det er normalt for mennesker med disse problemer at netop hvede og mælk kan være hovedsynderen...
    Et andet vigtigt faktum ved den slags maveproblemer , samt også ved det jeg beskriver omkring Rhinitis og alle luftvejsproblemer, som også kan være beslægtet med et sammendrag af dine symptomer, at motion og sund kost er et plus... Hold dig fra meget krydtet mad, spiritus, cola og kaffe i det omfang du kan. Man skal jo leve ;-)
    Skriv til Carsten vang Hansen fra Radiodoktoren. Han tør tænke ud af boksen, ser sammenhæng og sender dig råd og forslag til evt behandling , lindring og forslag til evt undersøgelser.
    Jeg har selv været udsat for at blive stemplet som "en som tror hun har astma..Men det er bare angst" i mange år. Det har betydet at man ikke har set på helheden og at det har fyldt så meget at jeg ikke nævnte mindre væsentlige ting for lægen i mange år. Først langt senere fandt jeg selv ud af at der kunne være en sammenhæng, og selvom min egen læge idag "prøver at hjælpe med bedre tålmodighed" så er det kun stadig under "tålt ophold" når jeg kommer i klinikken. Det sker ikke så tit mere, takket være carsten vang Hansen og et privathospital som jeg selv måtte betale tilsidst og som turde tænke ud af boksen. De havde mit problem til konference med forskellige læger med forskellige specialer. Så skete der noget.
    Så jeg tror at du er på rette vej, når du nu tager fat på evt sammenhæng mellem problemerne. Og skynd dig så at skrive til Carsten. Jeg takker ham for min bedring. Vi har været i kontakt i 2 år. Han svarer med garanti
  • Indstillinger
    Hej Lykke

    Hvordan er det gået med dig - jeg har selv akkurat samme problemer.


    Louise
  • Indstillinger
    Det er mange år siden den her tråd blev startet, men jeg har også samme problem. Har også haft salmonella.

    Gik det jer bedre/fandt I en løsning?
Log in eller Registrér for at kommentere.