Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Råd om psykologhjælp

Redigeret 24 juli, 2009, 06:26 i Åben debat for kvinder
Jeg har valgt at oprette et nyt tråd for at høre jeres mening og erfaring med det at gå til psykolog.

På grund af nogle private årsager, som blandt andet et dårligt fungerende ægteskab som har påvirket mig psykisk, har jeg valgt at gå til psykolog med mine frustrationer og problemer.

Jeg startede hos min første psykolog, hvor jeg gik hos hende 5 gange , men det var ikke nogen succes. Jeg var ret skuffet. Jeg følte ikke at jeg havde fået noget ud af de timer jeg havde brugt hos hende, men jeg fik aldrig talt med hende om det, for det var jo første gang, så jeg vidste ikke rigtig hvordan det med at gå til psykolog egentlig fungerede, andet end at jeg gerne vil hjælpes.

Jeg prøvet med en ny efter et stykke tid, men jeg synes stadigvæk ikke at jeg var blevet hjulpet, og sådan har jef flaket rundt mellem 5 forskellige psykologer indtil videre. Nu skal det siges, at jeg har ikke nogen problemer med at fortælle eller sætte ord på min livskrise eller følelser, det er ikke svært for mig at tale eller fortæl om mine problemer, og mit behov var ikke at nogen skulle lytte til mig, men mere det at blive hjulpet via nogle værktøjer m.m.

Det jeg oplever med hensyn til de psykolog jeg har været hos er, at jeg synes nogen af dem ikke virker kompetente nok, andre er ikke så meget på banen med hensyn til at perspektivere min situationen, de lytter mere end at de kommer med redskaber og værktøjer til hvordan jeg skal takle min situation. Jeg synes ikke, at mine psykolog besøg har givet mig ret meget udover at det har kostet mig en bondegard. Jeg har talt med andre og har hørt dem sige, at de har været glad og har fået en hel del ud af at gå til psykolog med deres problemer, at det har hjulpet dem til at komme videre i livet, men det er ikke tilfældet.

Mine psykolog timer har forløbet sig således, at jeg har startet med at fortælle om mig selv, mit problem og mine forventinger samt hvorfor jeg opsøger en psykolog. Psykologen lytter og kommer med en masse spørgsmål, og jeg besvare dem efterhånden som de kommer, og sådan har det fungeret over flere gange og inden jeg har set mig om så har jeg allerede brugt mine timer og været hos en psykolog 5 til 8 gange.

Den smule værktøjer eller råd de så er kommet med, har ikke virket særlig overbevisende på mig. Kemie mellem psykologerne og mig har været fin, men de har ikke virket kompetente nok.

Hvad er jeres erfaring, mening, vurdering? er det virklige rigtigt at man skal prøve mange psykolog før man føler at man bliver hjulpet.

Kommentarer

  • Indstillinger
    At gå til psykolog og få noget ud af det, kræver at man kan hengive sig i en proces.
    Psykologen kan ikke give dig "værktøjer", hvis han/hun fornemmer du har noget dybereliggende der skal frem i lyset.
    Så egentlig skal du være glad for, at du har mødt dygtige psykologer, der ikke fortæller dig hvad du skal eller kan gøre.
    Det tyder også på, at det er virkelig dygtige og kompetente psykologer, når de undlader at komme med en analyse af dig og dine problemer.
    Du har ikke behov for at nogen lytter til dig - jamen det er en psykologs arbejdsredskab.
    Den fornemste opgave for en psykolog er at lytte, både med og uden ord. De skal ikke komme med løsninger for dit liv. Dine løsninger skal tilvejebringes gennem samtalen, hvor du selv kommer frem til, hvad der er det rigtige for dig.
  • Indstillinger
    Hej Tanya

    Du skriver, at du har prøvet flere forskellige psykologer, men at du ikke synes, at du får nok ud af det. Du synes ikke, at disse psykologer er kompetente nok.

    Jeg har også i tidens løb gået hos en del forskellige psykologer. Min erfaring er også, at mange af dem ikke er dygtige nok. Det er ikke nok, at psykologen har fine eksamenspapirer fra universitetet. Der skal mere til (selv om det er en god ide at sikre sig, at psykologen virkelig har en eksamen og er godkendt som psykoterapeut af psykologforeningen).

    De er bedst, hvis en psykolog anvender en bestemt metode eller terapiform, som passer til det problem, man har. Det kan f.eks. være kognitiv adfærdsterapi eller kropsorienteret psykoterapi m.m. Kognitiv adfærdsterapi er nok den retning, der arbejder mest målrettet, og hvor man taler om at give klienterne ”værktøjer” og ”redskaber” eller strategier, der kan løse problemerne. Jeg har ikke selv haft gode erfaringer med kognitiv adfærdsterapi, men jeg ved, at der er mange, der taler positivt om det.

    Jeg har haft gavn og glæde af kropsorienteret psykoterapi hos en meget dygtig psykolog. Terapien gik mest ud på, at jeg skulle lære at mærke mine følelser og give udtryk for dem, samt lære at leve mere i overensstemmelse med mine følelser og behov, i stedet for at indrette mig efter andre menneskers behov.

    Du skriver, at du har talt med andre, som har berettet, at de har haft stor nytte af at gå hos en psykolog. Det er også min overbevisning, at det er bedst at vælge en psykolog, som andre har haft glæde af at gå hos. Men du må også tænke på, at jeres problemer måske ikke er de samme, og at en psykolog kan være dygtig til én form for problemer og mindre dygtig til andre problemer.

    Til at begynde med vidste jeg slet ikke, hvad jeg skulle lægge vægt på, når jeg valgte psykolog. Derfor kom jeg også ud i den situation, at jeg måtte konstatere, at jeg havde brugt 75.000 kr. uden at blive hjulpet, og det eneste gode, der kom ud af det, var, at psykologen fik råd til et nyt tag på sit hus!

    Derefter begyndte jeg at læse om de forskellige terapi-retninger og fandt ud af, at kropsorienteret psykoterapi var det rigtige for mig. Jeg begyndte at søge på http://www.google.dk under ”kropsorienteret psykoterapi”. Det var på den måde, at jeg fandt frem til en god psykologs hjemmeside og kontaktede hende. Jeg var meget tilfreds med behandlingen, som har hjulpet mig meget.

    Når du efterspørger ”værktøjer” er det nok snarere kognitiv adfærdsterapi, som du muligvis vil have gavn af. Det dur ikke at gå og betale en hel masse penge uden at få noget ordentlig hjælp. Jeg vil anbefale dig at læse om de forskellige terapiformer, herunder kognitiv adfærdsterapi, og derefter lede efter en god psykolog, der arbejder efter nogle principper, som er velegnede for dig. De fleste psykologer har gode hjemmesider, hvor man kan læse om deres arbejdsmetoder.

    Held og lykke

    Kamelia
Log in eller Registrér for at kommentere.