Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Forhøjet CA 125?

Redigeret 16 marts, 2016, 17:23 i Endometriose
Hej Piger

Vil høre om der er nogen af jer piger med endo, der har fået taget en CA 125?
Jeg har været til et et rutinetjek for livmoderhalskræft, alt var ok. Jeg har i næsten 5 mdr. haft konstant smerter i underlivet der også har sat sig i lænd, lår og haleben. De valgte at tage en CA 125, og fandt den noget forhøjet, og har samtidig fundet en lille cyste på højre æggestok. Jeg er naturligvis meget bange for det er kæft, hvilket lægen også antyder, men det kan vel også være endometriose... Jeg kan ikke rigtig se nogen af jer skrive om forhøjet CA 125 og endometriose, men det kan vel godt hænge sammen?
Skal have foretaget en CT- og MR-scanning i morgen.

kh/Bettina
«1

Kommentarer

  • Indstillinger
    hej
    jeg kender ikke noget til det tal du skriver , desværre, men har også haft cyste ved æggestok men det var en blodscyste som blev fjernet. Sagde lægen ikke noget om hvad de så på scdanningen?

    karina
  • Indstillinger
    hej

    Jo hun sagde det var en cyste, men den ikke ret stor. Jeg er for ca 15 år siden blevet syet i æggestokken da en blodåre sprang. Så jeg håbede det var noget arvæv. Men det er mest blodprøven der bekymrer mig. CA 125 er en tumorindikator. Den er forhøjet ved æggestok-kræft. Men jeg har læst at den også kan være forhøjet ved endometriose.

    Bettina
  • Indstillinger
    Hej.

    I forbindelse med min endo operation fik jeg også taget blodprøve for ca 125
    og forstod det sådan at det skulle være med til at afgøre, hvor jeg skulle opereres, altså hvilket sygehus. Hvis det var for højt skulle jeg til Horsens.

    Connie
  • Indstillinger
    Da jeg gik til behandling på Rigshospitalet for ca. 4 år siden tog man under de indledende blodprøver også en prøve man normalt tager for at påvise kræft (men ved ikke om det er CA 125). Jeg fik af vide at jeg ikke skulle være nervøs for at de tog denne, idet man vidste at denne også kunne give udslag ved endometriose.
  • Indstillinger
    Jeg har været til et foredrag med Jens Jørgen Kjer, som er en af specialisterne på Glostrup, og han snakkede netop om denne blodprøve. I et eksempel hvor den var taget på en kvinde, og den var høj og derfor antydede kræft, men ved operation fandtes kun endometriose.
    Så den slår helt sikkert også ud ved endometriose.
  • Indstillinger
    Hej igen

    Tak for jeres svar. Nu er jeg lidt mere rolig. Jeg har i dag fået svar på min CT- og MR-scanning. Der var ikke noget unormalt at finde udover at min højre æggestok er forstørret. Jeg bliver kontaktet af Odense sygehus i morgen vedr. en operation. Jeg fik at vide at operationen skal foregå i Odense p.g.a. "CA 125" prøven. Jeg håber meget de kan finde ud af hvad det er der giver mig de smerter - jeg har max 5-7 smertefrie dage om måneden.

    kh/Bettina
  • Indstillinger
    Hejsa.

    Jeg døjer også med smerter i underlivet, og har gjort det i ca. 1,5 år.
    Jeg har fået fjernet polypper i livmoderen, men døjer desværre stadig med smerter.
    ved en scanning fandt de en forstørret højre æggestok, og en cyste på 4 cm fuld af blod. Jeg har så idag været til mr scanning, hvor de gerne lige ville kigge nærmere på cysten. Da vores historier ligner hinanden ret meget er jeg ret intreseret i din historie.

    Hvad skal du operes for? hvad vil de gøre?

    Hilsen Pia
  • Indstillinger
    Hej Pia

    Jeg har ikke kunnet svare dig før nu da jeg lige er vendt hjem fra sygehuset efter en operation. Jeg har fået foretaget en CT-scanning, MR-scanning og en CT/PET scanningen. De fandt en cyste på ca 4x5 cm som sad i spænd bag min livmoder ind mod tarmene. På pet scannningen gav den lys fra sig som ved canser, men jeg fik at vide at den godt kunne tage fejl. Jeg skulle opereres på Odensen sygehus da de har en fryseteknik som gør at de under operationen kan sende en prøve (via computer) til rigshospitalet som så kan se om det med høj sandsynlighed er canser eller ej. Alt efter svaret ville de fjerne det der var nødvendigt. Jeg må indrømme jeg var meget bange, jeg vidste ikke om jeg ville vågne med hele underlivet ryddet og med stomi. Rigshospitalet og lægerne i Odense havde aldrig set den type cyste så nu må jeg vente endnu 10-12 dage på svar. De tog min livmoder da cysten sad godt fast på den og så tog de den ene æggestok da den også havde en cyste. Cysten havde også sat sig godt fast på tarmen så de rensende den så godt de kunne. Lægen mener der er en mulighed for at det kan være endometriose + en fibrom, men han kunne ikke give mig et endeligt svar.
    Hvis du har nogle specifikke spørgsmål er du velkommen til at skrive igen.

    kh/Bettina
  • Indstillinger
    Hej

    Jeg vil lige slutte min historie af. Jeg har nu fået svar på prøverne på cysten. Det viste sig at være en endometrioseknude med canser - så nu står den på 6 kemo-behandlinger :-( Så til jer piger med smerter, sørg for at blive grundigt undersøgt og få taget nogle blodprøver. Jeg havde gået med smerter i underlivet og i lænden i ca 1/2 år. Det er helt tilfældigt de tager blodprøven (CA125) som så giver anledning til en pet-scanning som så viser tegn på canser. Nu håber jeg bare det er opdaget i et så tidlig stadie så jeg har en god mulighed for at blive helbredt.

    kh/Bettina
  • Indstillinger
    Hej.
    En CA 125 kan vise om det evt kan være kræft.
    Hvis det er kræft skal værdien ligge oppe omkring 125.
    Man siger at ved Endometriose ligger værdien gerne omkring 50.
    Det var i hvertfald hvad den gynækolog/Specialist der undersøgte og opererede mig sagde.
    Jeg blev opereret i November 2008.
    Da havde jeg en cyste på 7 cm på min højre æggestok. Min værdi på CA125 lå da på 48.
    Jeg har desværre nu fået konstateret en ny cyste (3*4 cm) på venstre æggestok og afventer om jeg vil opereres igen.
    Hilsen
    Alice
Log in eller Registrér for at kommentere.