Hjem Muskler, led og knogler Diskusprolaps

Ventetider????

Redigeret 6 februar, 2009, 01:13 i Diskusprolaps
Jeg er opereret 2 gange for prolaps. Første gang i 2003 og anden gang i 2006.

Mellem de to operationer, blev mine smerter slemme igen, og jeg kom til ny scanning hvor der blev konstateret modicforandringer. Disse kombineret med en reprolaps og efterfølgende ny operation gjorde, at jeg blev indstillet til pension i 2007, da jeg er totalt uarbejdsdygtig.

Jeg har været på smertecenter, men da jeg tåler medicin meget dårligt, kunne de ikke gøre meget for mig. Er således holdt med metadon, som hjalp mig et lille halvt år.

Nu har jeg desværre fået det meget meget dårligt igen. Kan knap gå, smerter ned gennem ballen og ud i benet, nedsat kraft i benet - kort sagt alle symptomer på en ny prolaps.

Mit spørgsmål er nu hvordan er jeg stillet? Jeg ved at det frie sygehusvalg er ophævet indtil sommeren 2009 pga strejken sidste år. Sidst blev jeg opereret på privathospital iflg retten til frit sygehusvalg.

Jeg kender jo turen. Først til lægen - så henvises til rygcenter (bor i by med rygcenter) - dernæst scanning, og i tilfælde af prolaps henvisning til sygehus til forundersøgelse (i mit tilfælde OUH) som til min store rædsel har 75!!! ja det er rigtigt, 75 ugers ventetid på en forundersøgelse!

Sidst var der 9 måneders ventetid på en forundersøgelse. Derfor fik jeg frit sygehusvalg.

Er der nogen som står i lignende situation? Er der noget at gøre? Det lyder som et mareridt at skulle ligge i 1½ år - i bedste fald et halvt år indttil det igen bliver tilladt med frit sygehusvalg.
«1

Kommentarer

 • Hej Eva.

  Har lige læst dit indlæg, og er ked af at høre hvad du er igennem.

  Jeg har som sagt også ligget med 2 diskusprolapser siden juni 2008, har været til 2 scanninger og været til undersøgelse på køge syghus, og hver gang man skal undersøges og have svar, går det flere uger op til mdr.

  Nu er jeg videre sendt til rigshospitalet, og de kan først se mig midt i maj mdr.
  så ja vente tiderne er så fustrende.

  Men det du kan prøve er at ringe til den patientvejleder der er i den region du høre til, så kan han/hun evt. hjælpe dig videre, det kan ikke være rigtig
  at man skal vente så længe :o(

  Du har måske en pensionordning, hvor du evt. er dækket ind under en sygeforsikring !

  Selv om det frie syghus valg rigtig nok ophævet indtil sommer, men de kan i nogle tilfælde stadig henvise til det private, hvis de har en aftale om den operation form der skal laves.

  Jeg ønsker dig alt det bedste :O)

  Hilsen Skytte36

  I
 • Hej Skytte

  Mange tak for dit indlæg. Det du foreslår vil jeg prøve. Vel at mærke HVIS min læge overhovedet vil sende mig videre i systemet. Jeg skal til læge en af dagene - afhængig af hvornår der er tid.

  Mit lægehus har en hjemmeside hvor man kan maile til sin læge, og få svar. Da jeg skrev sidst, at jeg havde det meget dårligt, skrev han, at så måte jeg jo bare begynde på Metadonen igen. Det er jo det jeg ikke kan tåle, og det løser jo intet!

  Hvordan lever du med dine prolapser? Har du en rimelig hverdag, eller hvordan? Jeg synes det er meget svært at fungere, når man hverken kan sidde,stå eller gå mere end max 30 min ad gangen.

  Et bad kan tage en time, med pauser hvor jeg sidder lidt osv, og bagefter har jeg mange smerter.

  Da jeg som sagt har prøvet det to gange før, er symptomerne desværre alt alt for tydelige til at jeg tør nære håb om at det IKKE er en prolaps igen.

  Mit ben knækker sammen under mig pga svaghed. I forvejen er jeg for 3½ måned siden opereret i knæet for en stor menisk. Så alt i alt er det sørme svært at se sig ud af det hele.

  m.v.h Eva
 • Hej

  Dårligt nyt. Har været hos lægen, og der er desværre risiko for at jeg har en prolaps for 3.gang.

  Er henvist til Rygcenter Fyn for 4. gang på 6 år. Mellem 1. og 2. prolaps fik jeg smerter igen. Blev scannet og fik konstateret modic-forandringer. Se nedenståenden links.

  http://forum.rygforeningen.dk/artikler/ ... arlig-ryg/

  http://dagenssundhed.dk/index.php/Rygge ... yggen.html

  Dette bevirker at jeg ikke kan træne en evt. prolaps væk, og jeg har fået afslag på at medvirke i det forsøg med antibiotika pga at der ikke kunne oretages knoglebiopsi uden at skade nerven uopretteligt.

  Jeg tåler nok heller ikke en tredie operation, så jeg er desperat og ulykkelig.

  Hvordan er erfaringerne med kunstige skiver i dag? Jeg blev nægtet denne mulighed ved 2. operation, da erfaringsgrundlaget simpelthen ikke var stort nok til at de turde gøre det.

  Specialisten på rygcenteret sagde, at man endnu ikke vidste hvor mange år den holdt, og at det derfor var for risikabelt når jeg ikke var ældre (42 år i 2005).

  Jeg tåler stort set ikke smertestillende medicin Kun pamol/panodil og mikrosmå doser metadon/morfin) så min hverdag var i forvejen svær nok.

  Vil nu prøve at styrke mine knogler med hybenpulver, samt mit immumforsvar. Hvis nogen har erfaringer med hvad som helst, hører jeg gerne om det.

  Eva
 • Hej Eva.

  Har lige læst din besked, og er meget ked af at høre hvor skidt det går dig !!!

  Jeg er lidt paf over din læge, bare skriver du skal begynde på metadonen igen, uden du har været der oppe hos ham !, og som du også selv sige er det jo ikke en holdbar løsning, han skal da sende dig videre i systemet !!!!!

  Det er da vigtig du kommer ind til en ryg kirug, så finder de jo ud af om du kan tåle en operation mere :o(

  Jeg har som sagt haft dem siden juni 2008, i starten kunne jeg heler ikke gå, stå, eller tage tøj på, det så hårdt.

  Jeg har det skidt om natten og om morgen, så skal jeg lige kravle forsigtig ud af sengen, når jeg har siddet ned så har jeg meget svært ved at komme op og rette mig ud, det er som om min ryg låser sig fast !! Jeg har også ondt i mine hofter og i underlivet !!

  Men når jeg tager mine piller om morgen, efter et par timer har jeg det ok.

  jeg skal have proteser sat ind, og ja de har ingen erfaring med hvor længe de holder, men har lavet dem i mange år, og har rigtig gode erfaringer med dem, der hvor jeg skal have det lavet, siger de at dem der for det lavet har det rigtig godt bagefter, så det må jeg tro på :O)

  Jeg skal til undersøgels den 21 januar, så håber jeg at blive lidt kloger på det hele.

  Du skal videre til en rygkirug, så kan han jo fortælle om de kan hjælpe dig
  det er ikke rimligt du skal gå og have det sådan, og det er bare så hårdt, man kan godt føle sig meget alene :O(

  Pøj-pøj

  Hilsen skytte36
 • Hej Eva.

  Jeg glemte at spørge dig, om du vil fortælle om de 2 operationer du har fået lavet, hvad er der blevet gjort, har du fået sat noget ind ??

  Har man meget ondt efter operationen ?  Hilsen skytten36
 • Sådan DER!!!!.. ARRRGH... hele min historie pist borte.. og ikke første gang.

  Må lave en kladde først et andet sted og kopiere den over i skriv indlæg...kan ikke kopiere selve indlægget når det er skrevet. Det går først galt når jeg sender..så er det pist væk.... suk.

  Kære skytte.

  Historien kommer i morgen... orker ikke mere i dag.
 • Hej Eva.

  Det er helt ok, det vil jeg glæde mig til :o)

  Jeg har også måtte skrive flere gange også nu, hver gang man skal sende det, så forsvinder det bare Øv-Øv,

  Hilsen Skytten :-)
 • Hej Skytte

  Her kommer så min historie. Jeg skriver den lidt i telegramstil, da det ellers vil tage meget lang tid.

  Siden jeg var helt ung, har jeg periodevis haft ondt i ryggen, og fra 1995 –2003 har haft mange lændehold (hekseskud)

  Forår 2003 forløfter jeg mig på en sten og har meget ondt. Lægebesøg 3 gange – han tilbyder mig kodipar og blokader...dem afslår jeg. Tilsidst kan jeg ikke gå, stå eller sidde mere end 10 min.

  Juli får jeg ny læge, og han henviser straks til rygcenter.
  Aug. Undersøgelse –scanning bestilles
  Sept. Scannes
  Okt. besked om prolaps venstre side L5/S1 – bliver henvist til ryghold og hjemmeøvelser – ingen effekt- kan slet ikke lave øvelserne.
  Dec. Indstilles til operation

  Jan. 2004 opereret på OUH. Der var naturligvis smerter da jeg vågnede, men blev fint smertedækket og fik en udsøgt behandling. Om aftenen SKULLE jeg ud af sengen. Det var ikke sjovt, men det gik stille og roligt. De fleste bensmerter var væk. Det var mest såret der sved og trak.

  Næste dag kom fys.og jeg kom stille og rolig i gang med små øvelser.
  Dag 4 blev arrangeret privat liggende transport, da denne SKULLE foregå liggende. Den næste måned øvelser derhjemme og daglige fremskridt. Efter 2-3 måneder genoptræning på OUH.

  Maj 04- Juli jobtræning kontor – gradvis op i timer. Fik tiltagende smerter. ......> okt. udarbejdes arbejdsvurderingsjournal, hvori kommunens lægekonsulent udtaler.. Eva er overvægtig og har psykiske problemer..det vil hjælpe hvis hun taber sig.

  Okt. henvise påny til rygcenter – scannes-
  Nov. oplyses at der er fundet modicforandringer og arvæv, og disse kan ikke kureres. Kan ikke tilbydes eksperimentiel behandling.

  2005......> der udfærdiges speciallægerklæring, arrangeres rundbordssamtale med sagsbehandler, speciallæge, jobkonslulent osv (jeg er forlængst røget ud af min revalidering pga sygdom – var i gang med kontoruddannelse da prolapsen kom)

  Maj – Juli ny jobtræning. Kan ikke klare 15 time /pr uge.

  Resten af året sker der intet- er parkeret på kontanthjælp. Rykker og rykker.

  Jan. 2006 tvinges jeg på livsstilsændringskursus med motion, sund madlavning. Første gymnastiktime sker der noget i ryggen. Starter forfra med rygcenter.

  Reprolaps samme sted som sidst.. stor. Pga lang ventetid på OUH kommer jeg på privathospital og bliver op. Marts. Havde fra jan til marts meget stærke smerter. Fik depotmorfin, akutmorfin og dolol.

  Den operation er der ikke noget godt at sige om. Blev ikke smertedækket, da de sagde jeg havde fået ”hestedosis”.... det ville de ikke give. Fysioterapeuten havde ikke hørt om modicforandringer, så hun mente jeg lige kunne stå op et par timer efter opvågning. Skreg af smerte og havde det
  frygteligt. Dag 2 sendt hjem med liggende transport- måtte bo hos en ven nogle dage da jeg ikke kunne klare trapperne til min lejlighed på 1. sal.

  Genoptræning forløb som første gang i offentligt regi. Smerterne i benet aftog,men godt blev det aldrig.

  Sommer - Efterår 2006 Konstante smerter-delvis nervesmerter i benet. Kommer på afklarungsforløb på Reva Fyn, som jeg ikke han gennemføre. Får bevilget psykologtimer. Mit held er at psykologen er ansat på smeretcenteret på OUH. Hun får mig gennem en vurdering, som anbefaler pension. Bliver skrevet op til forløb på smertecenter.

  Juli 2007 overgår til pension.

  2008 påbegyndes forløb på smertecenter- der eksperimenteres med div piller, antidepressiver – intet hjælper. Min mave er ødelagt af stærke piller.

  Forår 08 ødelægger menisk i knæ – pga stejken opereres først efterår 08.

  Sommer 08 sidste forsøg på smertecenter med metadon. Hjælper i 4-5 mdr, men kan så ikke tåle det mere. Ophører 26 dec. Har meget uro ned i benene, men vænner mig langsomt til det. Kan dog ikke sove, så en nat en uge senere vender jeg mig mange gange hele natten. Da jeg vågner har jeg stærke smerter ned i benet igen. Er nu henvist til rygcenter for 4 gang.

  DET HER ER MIN HISTORIE- IKKE DIN – HUSK DET! SÅDAN GÅR DET IKKE ALLE ANDRE.

  Held og lykke.

  M.v.h Eva
 • Hej Eva.

  Tak for dit svar, jeg må da godt nok sige, det er en hel del du har været igennem, og det er utroligt du stadig står op, og har kræfter til det. :o)

  Det vil sige at man kommer ud af sengen et par timer efter ??
  er det alle der skal køres hjem liggende ??, dine operationer har de været inde og fjerne noget el. hved du noget om det ??

  Jeg er bare så bange for at få lavet den operation !!! så har bare behov for at høre om det, og hvordan de gør.

  Jeg fik også at vide, en gang jeg var til undersøgelse, at jeg også var lidt overvægtig, så jeg ville også have godt af at tabe mig lidt, det er sku ikke det man lige har brug for at høre ,når man har så ondt !

  Har du ondt hele dagen, kan ikke huske om jeg har spurgt dig om det !

  Jeg går hele tiden og siger til mig selv, har jeg ondt nok til at få lavet den operation !!

  jeg har jo en gang imellem nogle gode dage, hvor jeg godt kan undvære mine stærke piller ( morfin).

  Nu går jeg jo hjemme på fuld tid, og kan så godt mærke jeg ikke belaster min ryg, som når jeg er i gang og på arbejde, jeg kørte meget når jeg skulle på job, og hver gang jeg sidder en del ned så kan jeg ikke rette mig ud, så går jeg i 45 grader, er så træt af det !!!

  sådan som jeg har forstået det, så er der mangel på væske i mine prolapser, så det er ikke noget jeg kan træne væk, så jeg kommer ikke uden om det, med mindre jeg skal leve med det resten af tiden, jeg er "kun " 36 år og syntes det er tidligt at gå med så mange ryg problemer

  er spændt på at høre, når du har været på rygcenteret igen, og høre hvad de kan tilbyde dig !

  Mange Hilsner

  Skytte 36
 • Hej skytte- igen...*S*
  For at være ærlig... jeg kan nærmest ikke en sk.. Jeg kan være oppe ca 30 min ad gangen, sidde ret op i max 5, og gå, stå i de der ca 20-30 min.

  I dag var jeg oppe med skrald, samlede lidt fyrværkeriaffald op med min gribetang, og så køre ½ km i bil. Kan dårlig komme ind og ud. Var i Jysk i to min. og i Lidl i 15-20 min. Luftede hunden i 5 min. Bar varer ind (er alene mens min søn er i skole og min kælreste bor ikke her)- måtte gå 4 gange med varerne.... og reslutatet er at jeg knap kan røre mig og bare har vildt ondt .

  Må tage en ro-i-hovedet pille for at sove. Det er ikke sovepiller men en slags beroligende.

  Jeg fik først gang skåret den prolaps ud som var gledet ud og sad og trykkede på iskiasnerven. Det var et ar på ca de der 8-10 cm, og naturligvis gør det ondt bagefter. Men så vidt jeg har læst mig til, er isættelse af kunstige skiver ikke nær så slemt, da det foregår forfra gennem enten et lille snit på langs eller på tværs i maven. Der kan man sidde op på vej hjem efter et par dage.

  Ja også ved alm. operation, skal man op samme dag. Det er noget med at forhindre blodpropper og gu ved hvad. Og for at komme i gang hurtigst muligt med genoptræningen. Det er da bestemt ikke sjovt, men med smertestillende går det. Det gør ondt at vende sig i sengen, og ondt at komme op, men som jeg skrev.. mest sårsmerter.

  Anden gang fik jeg skåret/suget den der reprolaps væk. Jeg spurgte dumt hvordan det kunne være, at der stadig kunne komme prolaps samme sted, men det kan der, da de kun skærer det væk som er udenfor. De har jo en funktion de der skiver. Fik også at vide på scanningsbillederne allerede første gang at diskien ovenover var flad (sort på billederne- dvs der ikke er rigtig noget vædske i.) Det er det du fejler kan jeg forstå.

  Ved anden operation fik jeg også skrabet arvæv væk, (de kunne ikke komme til) men det kommer jo desværre igen. Nogen får lavet det der hedder en spinal stenose. Det vil sige at kanalen den store nerve skal glide i (rygmarvskanalen) er forsnævret, og derfor skal udblokkes. Jeg fik også hakket lidt knogle af.

  Om du skal få det gjort????? Det kan kun du mærke. Du er sikkert blevet informeret, eller bliver om de ricici der er ved operation. Jeg syntes ikke jeg havde noget valg. Det var bestemt IKKE til at leve MED prolapsen. At det så ikke lige blev godt bagefter for mit vedkommende, er jo trist, men det har også noget at gøre med at jeg er opvokset på landet og havde meget tungt arbejde som barn og ung, og at mine led er lidt hybermobile.

  Der indes da heldigvis masser af succeshistorier om prolapsoperationer og andre rygoperationer.

  Nogen kan trods alm. prolapsoperation gå med det samme, og har ikke videre smerter, så det er jo meget individuelt.

  Hvis der er andet jeg kan hjælpe med, så siger du bare til.

  m.v.h Eva
Log in eller Registrér for at kommentere.