Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Ekstrasystoler ved motion

Redigeret 22 juli, 2013, 04:32 i Hjerteproblemer
Kære alle!
Jeg er en fyr på 26, som gennem hele livet har dyrket en masse sport og motion. Ugentligt løber jeg 4 x 10 km., og min fysiske form er rigtig god - hvilepulsen ligger omkring 40 s/m.

Imidlertid lider jeg af ekstrasystoler, som i nogle perioder kan forekomme 50-100 gange dagligt og i andre blot 1-5 gange. For nogle uger siden fik jeg et anfald af galloperende hjerte efter en løbetur, hvilket jeg ikke har oplevet i 5 år siden en skitur til Frankrig. Samtidig skal det siges, at jeg også er begyndt at mærke til ekstrasystoler under mine ugentlige løb, hvilket jeg ikke er helt tryg ved.

For nogle år tilbage blev jeg undersøgt (er det EKG det hedder?), da jeg var nervøs for min hjerterytme, men undersøgelsen viste intet unormalt. For nylig fik jeg desuden taget en blodprøve, som blot viste, at jeg var sund og rask.

Mit spørgsmål er, om nogen herinde er bekendte med eventuelle faldgruber/risici ved at have ekstrasystoler under motion? Efter mit seneste anfald af galloperende hjerte har jeg spekuleret en del i alvoren ved min - til tider - uregelmæssige hjerterytme.

Det skal måske siges, at jeg har haft mine op og nedture med angst, og jeg er i tvivl om, hvorvidt ekstrasystoler under løb kan udløses ved tankernes kraft.

Venligst
Studerende1

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hejsa,
    Jeg har haft ekstrasystoler i snart 5 år.. Sjovt nok de samme 5 år jeg har kæmpet med angst. Begge dele er jeg dog efterhånden ved at have styr på. Har også fået lavet ekg og blodprøver der viste at jeg var sund og rask. Kender godt til at de kommer under motion, og jeg tror også på at sindet kan gøre det værre. Hvis man har oplevet systoler under en løbetur bliver man jo bange, og naturligt nok vil man være bange for de kommer næste gang man løber. Og hvis man først tænker på det, ja så skal de nok komme. Min læge siger man skal lære at tænke på noget andet, selv om det er sværer end bare lige. Jeg er selv begyndt at få massage og kranio sekral teapi, og efter min krop er kommet mere i balance og blevet mere afslappet, er de stort set væk.. Men begynder jeg at blive anspændt, kommer de igen. Håber det hjælper dig lidt!
  • Indstillinger
    Hej Studerende og Heidi

    I skriver begge, at I er blevet grundigt undersøgt og har fået foretaget blodprøver, og at I er sunde og raske. Alligevel har I ekstrasystoler.

    Nu ved jeg ikke, hvad det er for blodprøver, I har fået foretaget. Men jeg ved, at uregelmæssigt hjerteslag kan skyldes mangel på vigtige næringsstoffer, og at lægerne ikke altid tænker på dette. Som det fremgår af nedenstående links, er det ved ekstrasystoler især mangel på magnesium, calcium, D-vitamin, kalium og sunde fedtstoffer, der kan være årsagen. Det er muligt at undersøge for i hvert fald D-vitaminmangel, men ikke for mangel på sunde fedtstoffer og magnesiummangel.

    http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/Ekstrasystoler.asp

    http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/i ... =8/menu=2/

    I nævner begge to angst. Men hvad er i den forbindelse hønen og hvad er ægget? Jeg kan da godt forstå, at man bliver bange, når hjertet slår forkert! Og frygten for, at det opstår igen, gør én anspændt, og når man er stresset og anspændt, forbruger man flere næringsstoffer, især magnesium. Hjertet er jo en muskel, der skal præstere meget, og jeg finder det indlysende, at hjertet behøver endnu flere næringsstoffer, når man dyrker hård motion.

    Du fortæller, Heidi, at din læge har sagt, at du må lære at tænke på noget andet.

    Selv gik jeg i årevis, ikke med ekstrasystoler, men med uroligt og uregelmæssigt hjerteslag, og indimellem var jeg også forpustet. Jeg fik taget blodprøver og blev grundigt undersøgt, også hos en hjertespecialist, og jeg fik at vide, at jeg intet fejlede.

    Jeg lærte derfor at abstrahere fra det, altså tænke på noget andet, som du skriver, Heidi. Men efter nogle år blev jeg alvorligt syg (træthed og svimmelhed). Min læge mente, at det var psykisk og sagde, at han ikke kunne hjælpe mig.

    Det viste sig at være jernmangel. Et ganske banalt problem, men med alvorlige konsekvenser.

    Hvis jeg var jer, ville jeg prøve at spise flere af de nævnte næringsstoffer. Jeg vil anbefale jer at spise flere fisk, nødder og kerner, sunde spiseolier som olivenolie og rapsolie og grønsager. Og husk, at sodavand, især cola, indeholder stoffer, der ødelægger calcium fra fødevarerne. Drik hellere vand, hvis I ikke allerede gør det i forvejen. Tag gerne kosttilskud.

    For mig er der intet mystisk i, at denne lille hårdtarbejdende muskel - hjertet – har brug for en masse næringsstoffer for at kunne klare sit arbejde – og endnu flere næringsstoffer, når man motionerer meget, og måske også er lidt anspændt og stresset.

    For mig er der heller ikke noget mystisk i, at man bliver bange, når hjertet ikke slår rigtigt. Hjertet er et meget vitalt organ.

    Men måske kunne bevidstheden om, at I gør noget godt for hjertet – altså sørger for alle de gode næringsstoffer – standse den onde cirkel.

    Mange hilsner

    Kameliadamen

    P.S. Jeg har desværre ikke noget svar på det spørgsmål, du stiller, Studerende. Normalt siger man, at ekstrasystoler er ganske ufarlige. Men om der kan være problemer ved hård motion, ved jeg ikke.
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen1,

    Jeg er helt enig med dig, mht kost, vitaminer, urter, næringsstoffer m.v. Personligt lever jeg et meget sundt liv på det område, så lige mht det er der bestemt ikke en finger at sætte.. Jeg går meget op i hvad jeg putter i munden, hvad det indeholder m.v. Hvis man sætter sig lidt ind i sund kost finder man jo ud af at man kan forhindre mange sygdomme ad den vej.. Naturen er jo slet ikke så dum endda. Forresten er hvidtjørn også godt for hjerterytneforstyrrelser. Jeg tror lige så meget det handler om at få en balance i kroppen, og hvis man mærker rigtig godt efter i sig selv, ved man ofte selv hvor man skal sætte ind. Det er selvfølgelig vigtig at man bliver undersøgt og får lægens ord for at det ikke er farligt, ellers vil man blive ved med at tænke på det.
  • Indstillinger
    Hej Heidi

    Det lyder godt. Men det er ikke altid nemt at vide, hvad der er sundt. Mange kosteksperter anbefaler fedtfattig kost, og det er ikke nogen god ide. Både hjertet og nervesystemet har brug for de sunde fedtstoffer, men jeg kan forstå på dig, at du har fuldstændig styr på den slags.

    Jeg forsøgte mig også med hvidtjørn-te, men det hjalp mig jo ikke, når det var jernmangel, der var problemet.

    Det, jeg egentlig gerne vil sige, og som andre muligvis opfatter som problematisk i forbindelse med hjerteproblemer, er, at egenomsorg er vigtig. Og egenomsorg kan jo også være at gøre noget godt for hjertet på andre måder, f.eks. massage, som du selv er inde på, eller beroligende og afbalancerende øvelser som meditation, tai chi, og hvad det nu alt sammen hedder.

    Her bagefter min alvorlige sygdom, har jeg tit tænkt, at jeg skulle have lyttet MERE til min krop. Lægerne anbefalede, at jeg skulle lytte mindre til min krop, og det råd fulgte jeg. Jeg ville jo ikke være pivet. Jeg kunne se, at lægerne blev irriterede, når jeg kom med mine hjerteproblemer. Men at tænke på noget andet, løste jo ikke problemet, i modsætning til, hvad min læge mente.

    Noget af det, der efter min erfaring kan sætte gang i angst, er, hvis man føler sig sat ud af spillet eller på en eller anden måde berøvet hovedrollen eller indflydelsen i sit eget liv. Her er det, at egenomsorgen måske kan give én hovedrollen igen, hvis man siger til sig selv: ”Nu skal jeg sørge for, at mit stærke, trofaste hjerte får så gode betingelser som muligt”, og derefter prøver at mærke efter og finde ud af, hvad det er, hjertet kan tænkes at have brug for.

    Nå, det var bare mit bud.

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej

    De fleste har ekstra systoler, nogle mærker dem mere end andre og nogle har flere end andre!. Det almindelige er at fænomenet øges med alderen, at det oftest er ganske "normalt" og at der er en klar sammenhæng med "stress", såvel fysisk som psykisk.

    Fik du i sin tid lavet en såkaldt ”arbejds EKG”, eller en alm. ”i hvile EKG?” - som sportsmand vil det være en god ide at få lavet en test under belastning, det vil være betryggende for dig at vide at dit hjerte opføre sig helt normalt, også med puls 200!

    Som aktiv sportsudøver er det en god ide at styrke dit hjerte med magnesium kosttilskud, det er veldokumenteret at magnesium er meget vigtigt for hjertet, ikke mindst når du træner som du gør.

    Og så skriver du at dit hjerte "galopere", mit råd vil være at du finder ud af om det galopere i Sinus rytme, eller om det er egentlige arytmi anfald du har (det man kalder Atrieflimren/flagren). Hvis du med galop mener at det bumler uden fast rytme, vil det efter min mening være en god ide at tage på skadestuen og få lavet et EKG mens du oplever "hjertegaloppen", når anfaldet er overstået og dit hjerte atter slå normalt, er det umuligt for nogen at se hvad det var dit hjerte gjorde.

    Hvis det er små anfald af atrieflimmer du har, skal du vide at HVIS man er disponeret for flimmer/flagren, er der undersøgelser der viser at længervarende sportsudøvelse som cykling, svømning, orienteringsløb, skiløb osv, kan være medvirkende til at arytmien udløses tidligere i livet, end det ellers ville være sket uden den intensive kredsløbstræning. (Atrieflimmren ses sjældent hos mennesker under 50 år, hos mennesker over 70, lider ca. 5% af sygdommen)

    Det er endnu kun få og små undersøgelser der ligger til grund for dette synspunkt, men det er påfaldende at der ses en væsentlig overrepræsentation af yngre, specielt mandlige atleter, blandt de patienter hvor man ikke kan give nogen forklaring for deres arytmi. (Anden hjertesygdom, diabetes ol)

    Se mere om en af disse undersøgelser her:
    http://findarticles.com/p/articles/mi_hb4365/is_/ai_n29141926

    Læg mærke til at risikoen ved denne (mindst farlige) form for arytmi, er så lille i forhold til de kredsløbs/helbredsmæssige fordele man opnår ved sportsdyrkelsen, at det vil være helt forkert at fraråde, også mere intensiv sportsdyrkelse.
    Men jeg ville nu undersøge om der er personer i din nære familie som har eller har haft atrieflimmer, og få tjekket om det er små sådanne anfald du har. Hvis det er tilfældet, så ville jeg hvis jeg var dig, blive ved med at løbetræne!, - men nok prøve at holde mig til træningspas på ikke meget over 45 minutter pr. gang og huske at give hjertet/kroppen tilstrækkelig tid til at restituere ordentligt, dvs. højst træning hver anden dag.

    Nå, men det var bare et godt råd fra en tidligere sportsaktiv, som nu på 3 år, holder træningspause, mens lægerne ihærdigt forsøger at få mit i øvrigt sunde hjertes bumlerier (atrieflimren) til at ophøre :-(

    Held og lykke
  • Indstillinger
    Jeg har ligesom mange andre i dette land døjet med forskellige symptomer fra hjertet, og har i årevis i perioder søgt efter svar, mens jeg i andre perioder har levet med det i stilhed. Det har i perioder været angstprovokerende, i andre perioder har jeg fortrængt og igen i andre perioder accepteret så langt jeg kunne. Det er, som jeg også kan læse gælder for mange af Jer noget, der påvirker mit liv forskelligt fra slet ikke, til perioder hvor jeg næsten ikke synes jeg kan fungere (men gør det pr. automatik). FÆLLES i alle perioder er, at jeg dagligt tænker på det - enten fylder det meget eller lidt..... det er faktisk set i retrospekt ufatteligt, at jeg VED jeg har haft kontinuerligt fokus - om end med forskellig intensitet. DAGLIGE tanker om; hvad nu hvis...... bare nu ikke osv.

    Jeg har haft stor glæde af i perioder at læse i forum her, ligesom jeg også i en lang perioder var medlem af den engelske gruppe på FB om emnet. I andre perioder har jeg lukket ned for alle indtryk fra cyber, fordi det påvirkede mig for meget i de perioder hvor jeg var for åben og modtagelig. Jeg har i tillæg til symptomer fra hjertet også angst - igen; hvad kom først - hønen eller ægget?

    Mit indlæg her handler dog mest om, at jeg flere steder er stødt på, at andre end jeg kunne have glæde af en gruppe/forum, hvor vi kunne støtte hinanden. Hvis nogen tager initiativ til dette, er jeg med.

    Mvh Samia 53 år
Log in eller Registrér for at kommentere.