Hjem Familieliv Sengevædere

Våde nætter

Redigeret 30 januar, 2016, 02:25 i Sengevædere
Jeg har en pige på 5½ år. Hun har været tør om natten i mere end to år nu. Engang imellem har hun tisset i sengen, og i meget korte perioder har hun tisset flere gange. Men her på det sidste har hun tisset hver eneste nat i ca. 3-4 uger. Jeg har ikke villet komme ble på, da jeg tror, at det vil ødelægge hendes vilje til at holde igen på vandet. Men det er ved at blive frustrerende nu. Jeg har prøvet at tale med hende om det. Jeg har overvejet, om hun er plaget eller stresset af noget. Men det kan jeg ikke se, at hun er.
Jeg ved simpelten ikke hvordan, jeg skal bryde det dårlige mønster hun er kommet i.

Kommentarer

 • Kære JR

  Øv for dig og din datter.

  Hvis hun ikke har andre symptomer på at noget er galt, fx smerter, er det overvejende sandsynligt at hendes sengevæderi "bare" er almindelig nocturnal eneuresis, som vi alle vokser fra på et eller andet tidspunkt. Helt grundlæggende er man vokset fra almindelig sengevæderi den dag ens krop begynder at vække en, hvis blæren løber fuld i løbet af natten. Forklaringen på at din datter har været tør i to år behøver derfor ikke at være, at hun var vokset fra almindeligt sengevæderi (altså det som alle fødes med), men kan sagtens blot være, at hendes blære (ofte) ikke løb fuld i løbet af natten.

  Rigtig mange nattetørre førskolebørn er grundlæggende sengevædere, hvis blærestørrelse og natligt nedsatte urinproduktion blot tilsammen gør, at deres blærer ikke løber fulde, hvis de husker at tisse af inden de går i seng. Se fx hvor mange nattetørre børn, der tisser i sengen, hvis de kommer til at få to sodavand.

  Så altså: Vokset fra almindelig (den som vi alle fødes med) sengevæderi er man først, når kroppen kan vække en, når blæren løber fuld. Og nattetørre børn betyder ikke nødvendigvis, at de er vokset fra almindelig sengevæderi. Derfor betyder det oftest heller ikke noget, hvis nattetørre børn bliver sengevædere igen.

  Sikke en lang smøre. Det jeg ville sige var bare: Ro på! Det er næppe en dårlig vane, et 'mønster' og det er næppe heller noget farligt (altså hvis ingen andre symptomer). Det betyder sandsynligvis ingenting og hun vokser lige så sandsynligt fra det helt af sig selv.

  Men hvad skal I gøre, mens I venter på at hun vokser fra det?

  Tro mig: Du kan ikke ødelægge hendes vilje til at ligge tør om natten. Alle børn der tisser i sengen med eller uden ble på, ønsker stærkt at det holder op. Belønningssystemer (og det modsatte) virker kun i det omfang hendes vilje er indblandet. Fx hvis I træner med et ringelagen og hun skal kunne klemme sammen i samme øjeblik hun bliver vækket. Men så længe det sker helt uden hendes viljes indblanding (altså i søvne) har hverken belønning eller straf (straf = at sove/vågne i en våd seng) nogen effekt.

  Jeg er personligt af den holdning, at ikke at tilbyde hjælpemidler til børn der tisser i sengen er at straffe børnene for noget, de ikke kan gøre for. Også selvom det ikke er ment som sådan.

  Det er også min personlige holdning at førskolebørn, der tisser i sengen, skal sove med ble, og skolebørn og opefter skal have den hjælp, der passer til dem. Det kunne være medicin, ringeapparater, blæretræning, ble osv. alt efter det enkelte barns symptom, behov og motivation. Men ingen børn skal med fuldt overlæg overlades til bare at tisse og sove/vågne i en våd seng.

  Da jeg antager, at din datter ikke er startet i skolen endnu, skal du altså, hvis du vælger følge mit råd, give hende natble på. Det skal gøres taktfuldt, for der er ingen tvivl om, at hun er meget ked af, at hun tisser i sengen og hun vil føle det som et meget stort nederlag at få en 'babyble' på. Jeg ville købe nogle at de natbukser til større børn, der bl.a. reklameres for her på siden. Jeg ville fortælle hende, at det var natbukser til store piger, der tisser i sengen og vise hende pakken med billeder af store piger udenpå. Jeg ville aldrig nævne ordet ble, og hvis hun på nogen måde selv kom til at omtale hendes nye natbukser som bleer, ville jeg nægte/rette på hende. For i mit hjem ville det hedde: "Natbukser til store piger, der tisser i sengen".

  Jeg går i øvrigt ikke i almindelighed ind for at benægte ligheden mellem bleer og natbukser til store piger, der tisser i sengen. Tværtimod er jeg en stor tilhænger af at kalde en spade for en spade og en ble for en ble. Og bleer er for sengetissere hvad briller er for de, som ser dårligt. Løgn og hemmelighedskræmmerier kan være noget så besværligt. Men ingen regel uden undtagelse. Og en af undtagelserne må træde i kraft, når et nederlag skal afværges for en pige, der ikke har brugt ble i den seneste halvdel af sit liv, men som virkelig har brug for den nu og et lille stykke fremover.

  Kærlig hilsen
  JG
 • Jeg har en dreng på 9 år som stadig bruger ble grundet nattevæderi.
  Han bruger ble og det er helt naturligt for ham at tage den på om aftenen.
  Vi har indarbejdet en fast rutine, således at han ikke indtager væsker efter
  kl 2000. Han får medicin hver eneste aften mod lidelsen, men det er mit indtryk, at det ingen effekt har.
  Ringe apperat har vi også prøvet, men han sover så tungt at han ganske enkelt hører det.
  Umiddelbart virker det som om at han har accepteret at sådan er det bare,
  og at han skal bruge ble, når han skal sove. Men som forælder synes jeg jo
  det er frygteligt synd for ham.
  Han bor hos sin mor og vi samarbejder om dette problem. Jeg er dog af den
  overbevisning at min søns læge ikke rigtigt tager problemet så tungt.
  Så mit spørgsmål går på om vi skal have ham til en specialist, så vi kan få en ordenligt vurdering af, hvor alvorligt det er...
  Kan det opereres er jo det næste spørgsmål, men er det i det hele taget muligt ?
  Selvom det ikke virker som det går ham på, så gør det jo nok inderst inde.
  Min søn og jeg har været på nogle lange flyveture sammen, og her kan vi nok holde tisseriet nede, selv på natflyvninger på op mod 12 timer, men det vender jo tilbage så snart han ligger ned.

  Venlig hilsen
  Ole
 • http://politiken.dk/videnskab/article236047.ece

  Måske dette kunne være interessant at læse. Men det er måske en gammel nyhed.
 • Jo dfor mig er det bestemt en nyhed, men artikler skriver ikke noget
  om hvordan man behandler det.
  Men jeg vil da åprøve at kontakte Skejby
  Venlig hilsen
  Ole
 • kære forældre.

  Jeg har også et barn der nu sover med ble. hun er 7 år
  Det hele startede nov. sidste år da hun havde børneorm, der var havnet det forkerte sted. Af den grund tissede hun i sengen.
  Men nu er der ikke orm, hun er blevet undersøgt (blærescanning) afførringsprøve osv osv. Men hun tisser stadig næsten hver nat i perioder.

  Børnelægen mente jeg skulle give hende ble på og lade hende tisse hver nat hvis det var det hun gjorde.
  Det er næsten 1 år nu siden hun havde børneorm og tisser stadig, dog med ble nu. Hun er tryg med bleen og kan ren faktisk godt lide at have den på.
  Det skal lige siges at hun januar blev udredt og har ADHD. Efter der har hun været en små barnlig og som sagt kan godt lide at have ble på.

  Inderst inde kan jeg se på hende hun er ked af at tisse i bleen, hun skal bade om morgenen. Det er lidt irreterende syntes hun.

  Jeg tænker lidt hun gør det med vilje for at beholde ble på hver nat. men alligevel er hun jo ked af hun gør det og når hun er tør ind imellem bliver hun jo så glad.

  Jeg ved ikke om det med at drikke inden sengetid holder for de dage hun drikker inden sengetid (vi har også prøvet med saft) kan hun vågne op tør. Jeg har prøevt alt efterhånden, historien om prinsessen og kongeriget, homoøpati, falde i søvn med hende, nusser hende hver aften, synger inden sengetid osv osv.

  Børnelægen vil ikke give hende ringapparat, da hun mener det ville være et nederlag for hende hvis hun ikke vågner af det.

  Har i nogen gode råd til hvad jeg kunne gøre? Skal jeg som børnelægen siger bare lade hende bruge ble og lade hende tisse i den hver nat og lade som ingen ting?
 • jeg syntes du skal lade hende beholde bleen på og hvis du mener at hun tisser i den bare for at beholde bleen på kan du jo lave et stjerne system som giver hende en stjerne når bleen er tør men det må du aldrig gøre hvis der bare er er den mindste tvivl på om det er med vilje hun tisser i bleen for det kan knække hende syk hvis hun ikke gør det med vilje
  i mellem tiden kan man købe billige bleer her www.diaper.de
 • Hej jeg hedder Per.
  Det er ikke mit rigtige navn.
  Mit rigtige navn er Nickolaj.
  Jeg har noget bøvl med jeg har altid været tør da jeg gik i seng og stod op igen men nu skal jeg op kl 02:00 næsten hver nat for at tisse og jeg når det næsten aldrig så jeg skal også ned og skifte underbukser hvad gør jeg?
Log in eller Registrér for at kommentere.