Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Tag en test for kemikalie-overfølsomhed.

Redigeret 14 marts, 2011, 15:08 i Allergi
Test dig selv for kemikalie-overfølsomhed ved at svare på følgende spørgsmål:

1) Er du mere følsom overfor lugte end andre mennesker ?
2) Tåler du ikke alkohol særligt godt ?
3) Generes du af parfumer og stærke rengøringsmidler ?
4) Bliver du dårlig (dårligere) i visse butikker ?
5) Tåler du ikke flere slags medicin ?
6) Har du det ikke godt i bytrafik ?

Jeg blev dybt chokeret over at have svaret ja på alle spørgsmål.

Mon der kan være en sammenhang mellem forskellige sygdomme og kemikalie-overfølsomhed ?
Hvad siger din test ?

Kommentarer

  • Indstillinger
    Jeg tror rigtigt mange mennesker vil kunne svare ja til en del af spørgsmålene - ikke mindst allergikere indenfor forskellige grupper.

    Jeg stiller mig dog stærkt tvivlsom overfor, om man kan selv-diagnostisere sig på denne måde. Mange sygdomme og almindelig utilpashed (f.eks. stress) vil kunne give symptomer som dem her. Skal vi ikke lade lade læger/fagfolk stille diagnoser, og konsultere dem, når vi oplever forandringer i vores helbred.
  • Indstillinger
    Kære Pia Larsen.

    Der er skam en diagnose for ovennævnte emne, den hedder Duft og Kemikalieoverfølsomhed.Det er et mareridt at leve med den sygdom.

    På Hamlet arbejder Danmarks førende ekspert indenfor den sygdom, MCS, han hedder Søren Vesterhauge, før var han ansat på Rigshospitalet.

    Vi var alle før, normalt velfungerende mennesker, fra alle samfundslag, som pludselig blev ramt af den grusomme og invaliderende lidelse, som gør, at mange er socialt isoleret i eget hjem. Jeg havde aldrig drømt om, at mit liv skulle slå så voldsom en koldbøtte som det er, at få MCS.

    I 2006 blev etableret et Videnscenter for Duft og Kemikalieoverfølsomhed. De har mange gode resultater.

    Forening for de syge se evt. www.mcs-danmark.dk

    og www.mcsvidencenter.dk
  • Indstillinger
    Jeg stiller slet ikke spørgsmålstegn ved begrebet kemikalie- eller duftallergi :-). Jeg synes bare, at den liste, som er nævnt, ikke kan stå alene... Kan man svare ja til de spørgsmål, skal man - efter min mening - gå til læge og få en udredning. Det kunne jo være, at der lå noget andet bag symptomerne.

    Jeg er helt klar over at denne type allergi kan være invaliderende og har store konsekvenser både for den enkelte og samfundet! Jeg er selv multiallergiker med milde symptomer på visse duftstoffer.

    hilsen
    Pia
  • Indstillinger
    Jeg har lige taget testen og tror da, at det er det jeg hár, nemlig MCS.

    Igennem flere år er jeg blevet mere og mere sensitiv, både hvad angår dufte, parfume, kemikalier og medicin og nu også madvarer.

    De sidste 2 uger har jeg ikke kunnet tåle at være i nærheden af folk der bruger parfume, eller andre duftstoffer.

    Jeg slår ud i ansigt og på halsen med store røde plamager, tungen og slimhinderne i munden hæver og det føles som om jeg har spist chili og jeg hoster, bliver mega svimmel og træt.

    Jeg har fået taget blodprøver, for at se om jeg har B 12 mangel, men der er intet galt, og intet der tyder på allergi, selvom jeg pludselig ikke kan tåle at spise mandler, gulerødder, æbler og meget andet.

    For ca 35 år siden fik jeg konstateret latex allergi, og flere andre ting, men har ikke haft nævneværdige problemer før nu.

    I forvejen har jeg astma og birkepollenallergi!

    Er der andre der har det ligesom jeg og, hvad kan der gøres ved det?

    Mvh Likeu2
  • Indstillinger
    Hej

    Hmmm, hvilke undersøgelser viser at det ikke tyder på allergi?

    Du har allergi overfor visse kendte ting i forvejen og også astma. Det lyder som om din allergi er i akut forværring - måske er nye allergier kommet tid. Og ja, øget følsomhed overfor kemikalier og duftstoffer kan også være en faktor - enten i sig selv eller fordi du er i "galopperende forværring".

    Du skal lige vide at birk og latex hænger sammen. Der er krydsreaktioner mellem de to og også over til nødder og mandler. Nogle med disse allergier reagerer også på frugt og grønt - heriblandt æbler og gulerødder.

    Mit bedste råd til dig er at blive henvist til et allergiambulatorium så du kan blive ordenligt udredt. Ikke til en lungespecialist - men til et allergiambulatorium. Det blev jeg selv for nogle år siden, hvor mine allergier gik helt amok i alt muligt. Vi fandt synderen - som var latex - og da jeg fik ryddet ud i det, fik jeg styr på mange af de andre allergier, som "faldt ned i normalt leje".

    Så hvis du har en ny allergi igang, som du ikke kender og derfor ikke tager hensyn til, så kan du opleve, at det hele eskalerer vildt, og du har ikke mange chancer for selv at finde ud af hvad der foregår. Der skal fagpersoner til. Måske kan du også kigge på dit liv og se om der er kommet noget nyt ind i dit liv? Husdyr? Er du flyttet? Nye møbler? Nyt vaskepulver, cremer mv? Hvad som helst...

    Held og lykke med det!
  • Indstillinger
    Har nogen af jer erfaringer med allergiambulatorium? Er der nogle som i jeres erfaring er bedre end andre til udrede mulige årsager til allergi forværring? Håber virkerlig nogle sidder med et svar!
  • Indstillinger
    Faktisk vil jeg gerne spørge om det er en bestemt kemikalie(r) det handler om eller er det generelt? En veninde véd jeg har alle de nævnte gener og jeg selv er sart overfor alt fra ajax og afkalkningsmidler til f. eks. terpentin. Jeg troede det kunne hænge sammen med at være blevet bedøvet med æter?
    Til Likeu vil jeg sige at jeg andetsteds har henvist til /anbefalet en helt ny hjemmeside om fødevareoverfølsomhed, der kan du sikkert finde lidt hjælp til at komme på sporet af noget. Helle8
Log in eller Registrér for at kommentere.