Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Fibromyalgi eller kronisk træthedssyndrom?

124

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej Helene

    Hortons hovedpine opstår ikke af psykiske/følelsesmæssige problemer. Så jeg tvivler på at du har haft Hortons hovedpine, men istedet en af de andre hovedpine former. Men det er da godt at du ikke længere har hovedpine. ;-)

    Hilsen Niels
  • Indstillinger
    Nielsh.

    Nu er det her jo et debatforum for lægfolk, hvilket der gøres tydeligt opmærksom på i Netdoktors betingelser.

    Men - du slynger om dig med skråsikre diagnoser, noget som ikke en gang læger eller specialister ville vove at gøre på baggrund af indlæg i et debatforum.

    Er du sød at forklare os andre, hvilken faglig kompetence du har, der kan retfærdiggøre, at du tydeligvis ved mere end de specialister de forskellige debattører har besøgt?

    Jeg afviser ikke, at du har ret - det har jeg nemlig ikke kompetence til - men jeg synes sådan set, det er på tide, du oplyser din faglige baggrund, og på hvilket grundlag, du er i stand til at være så skråsikker i dine diagnoser.

    Jeg har forstået, at din grundholdning - uddannelse, faglige kompetence?? - er, at hvis alle fyldte sig med D-vitaminer, så ville alle være sunde, raske og lykkelige - uden et eneste problem i denne verden, og den holdning må du simpelt hen have en grundig faglig baggrund for at have?

    F.eks. er jeg voldsomt imponeret over, at du med et pennestrøg kan afvise en diagnose hos person, der har lidt af Hortons Hovedpine gennem mange, mange år - og som givet er undersøgt og diagnostiseret af indtil flere specialister gennem årene. Du kan uden videre fortælle, at hun ikke har haft denne sygdom. Sådan!
  • Indstillinger
    Hej Niels

    Ja, jeg vil bare give Lotte ret. Jeg synes det er flot klaret, hvis du kan vide, om Helene havde Hortons Hovedpine eller ej. Må jeg spørge, er du synsk? ;)
  • Indstillinger
    Hej Kameliadamen og Kelle

    Kameliadamen, jeg skrev, at jeg ville vende tilbage med svar, så her kommer det, selvom der er gået noget tid.

    Din vision om et holistisk sundhedsvæsen kan jeg jo selvfølgeligt kun gå ind for. I mit frivillige arbejde i http://www.synlighedsdagen.dk er det også vores vision, at der skal være en bred vifte af muligheder indenfor hele spektret, så den enkelte får den behandling og de muligheder vedkommende har brug for på et givent tidspunkt.

    Selvfølgeligt har du ret i, at sådanne visioner er milevidt fra virkeligheden i det behandlingssystem som Kelle er i kontakt med. Og ja – man er nødt til at forholde sig til virkeligheden. Men ikke desto mindre er det efter min bedste overbevisning engang imellem nødvendigt at tænke ud over rammerne og i alternative baner, fordi behandlingssystemet er utilstrækkeligt. Skal det forandre sig, må der være en viden om, hvad der vil være et bedre alternativ.
    Hvis jeg havde holdt mig til lægernes virkelighed, så havde jeg været død nu! Min virkelighed (at min hovedpine havde noget med min fars død at gøre) blev afvist af hele det etablerede behandlingssystem. På trods af lægernes virkelighed holdt jeg fast i min egen. Jeg fik idéen om, at hypnose ville kunne hjælpe mig – også den idé lå i høj grad udenfor det etablerede systems muligheder. Det tog 4 år, fra jeg fik idéen, til jeg økonomisk fik mulighed for at gøre den til virkelighed. Men havde jeg ikke tænkt ud over det etablerede systems grænser, muligheder og rammer, så havde jeg som sagt været død for mange år siden.

    Hvis der er en anden slags behandling, der vil virke bedre for Kelle, er det jo vigtigt, at hun ved det. Også selvom det ikke er en mulighed indenfor det etablerede system og selvom det ikke er en mulighed lige nu eller måske ikke er noget, hun har lyst til. Men så ved hun det og kan forholde sig til det. Hvis hun føler for det, kan hun arbejde hen imod med tiden at gøre det muligt. Det vigtige er at få øje på de muligheder der rent faktisk er, selvom de ikke er umiddelbart tilgængelige eller aktuelle.

    Udfra det du skriver om TERM-modellen skaber den absolut en opsplitning mellem krop og sind. Man flytter bare fokus fra kroppen til sindet og så er man jo lige vidt. Eller endda dårligere stillet, fordi patienten ikke føler sig hørt og forstået. At påtvinge folk en forståelsesmodel eller en behandling, der ikke føles rigtigt, vil naturligvis aldrig føre til bedring. Skal behandling lykkes må der nødvendigvis tages udgangspunkt i, hvad patienten er åben og motiveret for.

    Du nævner reklamen for kropogsjael.dk. Ondt i ryggen skulle så kunne være psykisk og ved nærmere eftersyn er kuren antidepressiv medicin! Dette eksempel illustrerer meget fint, hvad jeg mener og ikke mener. Jeg går ikke ind for brugen af medicin som symptombehandling men kun som understøttende behandling i de tilfælde, hvor det er en forudsætning for at sætte ind med terapi af en slags.
    Derimod mener jeg bestemt at rygsmerter kan have en psykisk årsag. Men udfra en helt anden betragtning og med en helt anden årsagsfokuseret behandling. Som eksempel kan bruges et uddrag fra bogen 'Kropslig intelligens' af kropsterapeut og socialpsykolog Kristoffer Glavin Kjær. Her forklarer han kort sammenhængen mellem ydre (traumatiske) påvirkninger, psyken og ryglidelsen scorliose - http://www.tabuet.dk/uddrag_kropslig_intelligens.html.

    KH Helene
  • Indstillinger
    Hej Helene

    Jeg er fuldstændig enig med dig, og jeg kan sige det samme: Hvis jeg ikke havde søgt behandling andre steder end i det etablerede system, så havde jeg også været død i dag.

    Du tror åbenbart, at jeg er uenig med dig. Det er jeg ikke! I hvert fald er det kun nuancer, der adskiller os. Også jeg synes, at det er en god ide at fortælle om muligheden for at få en virkningsfuld behandling, der tager udgangspunkt i den enkeltes problemstilling og behov, og som desuden bygger på nænsomhed, omsorg og menneskerespekt.

    Jeg ønskede bare at betone den kæmpe distance, der er mellem den situation, Kelle står i, og den forståelsesramme og den behandling, du omtaler. Kelle står over for at skulle udredes i det etablerede system og er, så vidt jeg har forstået, blevet henvist til TERM-behandling. Når man kender teorien bag TERM-modellen, som har den grundopfattelse, at fibromyalgi og kronisk træthedssyndrom ikke findes, men er en slags hypokondri, og som desuden som en del af sin behandlingsstrategi bruger manipulation og nedvurdering, så forstår jeg godt, at Kelle reagerede voldsomt, da du pegede på psykiske årsager som forklaring på Kelles helbredsproblemer.

    Og jeg ønskede at gøre opmærksom på de behandlingsmetoder, som måske for en overfladisk betragtning kan lyde meget progressive, fordi de (ligesom dig) lægger vægt på psykens betydning, men som alligevel er farlige, fordi de (ligesom TERM-modellen) nedvurderer det psykiske og patienten som person, ene og alene på grund af at vedkommende har helbredsproblemer, der antages at skyldes noget psykisk, eller også er de farlige, fordi de mener, at den slags helbredsproblemer udelukkende skal behandles med medicin.

    God weekend

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Udfra det du skriver, Kameliadamen, kan jeg godt se, at vi ikke er uenige men har skrevet ud fra forskelligt grundlag. Også fordi jeg ikke kendte til TERM-modellen. Så Kelle, nu forstår jeg bedre, at du lige så rødt, da jeg så nævnte psyken.

    KH Helene
  • Indstillinger
    Hej med jer

    TAK for denne tråd, der har gjort mig klogere. Jeg er selv en med binyretræthed og læser med interesse og genkendelse om alle de ting, det kan skyldes. TAK.

    Nogle spørgsmål:

    Kelle, hvordan fik du konstateret ME, hvordan kan det behandles og hos hvilken type behandler?

    Helene, hvad står SE for?

    Kamelia, hvordan tager du jern. I form af vitamintilskud eller mad?

    Mange tak.

    Hilsen Pernille
  • Indstillinger
    Hej Pernille

    Nu er dette jo en meget gammel tråd, og jeg har ikke – lige nu – tid til at genlæse den.

    Du stiller spørgsmål til os, der har deltaget i debatten. Nu kan det selvfølgelig godt være, at både Kelle og Helene tilfældigt ser dine spørgsmål, men jeg tror det ikke.

    Angående jern, så er det mange år siden, at jeg havde jernmangel og tog tilskud. Jeg købte bare det produkt, som apoteket sælger. Jeg tror, at de kaldte det ferroduretter:

    https://www.apoteket.dk/Laegemidler/Med ... spx?id=182

    Jeg ser, at netop det produkt er udgået den 18. marts 2013, men så må de have noget andet.

    For en sikkerheds skyld vil jeg lige skrive, at det er vigtigt at få taget blodprøver, sådan at det kan blive påvist, at man mangler jern, inden man begynder at tage jerntilskud. Hvis man mangler meget jern (det gjorde jeg), så tror jeg ikke, at det er muligt at spise sig til en normal blodprocent. Man må have tilskud.

    Og så spørger du Helene, hvad SE står for. Eftersom Helene ikke har skrevet her på Netdoktor meget længe, vil jeg gerne svare på hendes vegne. SE står for Somatic Experience. Du kan f.eks. læse om det her:

    http://helledueholm.dk/somatic-experience

    (Jeg kender ikke ovenstående terapeut. Jeg valgte blot en tilfældig Internetside, hvor SE bliver forklaret)

    Mange hilsner

    Kameliadamen
  • Indstillinger
    Hej

    Tak skal du have. Personalet i Helsebutikken sagde, at man aldrig kan få nok jern, så nu prøver jeg med lidt ekstra.

    Hilsen Pernille
  • Indstillinger
    Pernille,

    Personalet i den helsekostforretning taler (forhåbentligt) mod bedre vidende -eller også er de for dårligt uddannede!

    Man kan godt få for meget jern, og det kan give temmelig store helbredsproblemer:

    https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme- ... rgiftning/


    Derfor, følg Kameiladamens råd og få lige tjekket din jernstatus hos lægen først.
Log in eller Registrér for at kommentere.