Hjem Hjerte og blod Blod og blodsygdomme

Kolestorol og fedt i blodet

Redigeret 27 marts, 2011, 06:10 i Blod og blodsygdomme
Jeg fik for nylig taget blodprøver hos lægen.

I går fik jeg svar på mail.

Mine lever- og nyretal er fine.

Jeg har forhøjet stofskifte, men det er velbehandlet og så fint ud.

Jeg har under en graviditet haft svangerskabsbetinget sukkersyge, men mit langtidsblodsukker er nu fint.

Nu kommer så det jeg IKKE forstår:

Mit kolestoroltal var lidt lavere end gennemsnittet, nemlig på 5,5 (gns. var 6,3 for ubehandlede).

Derudover stod der, at jeg havde forhøjet tal af alm. fedt i blodet.

Han skrev, at det kunne skyldes sukkersyge eller alkoholmisbrug.

Jeg drikker aldrig, og mit blodsukker var jo fint.

Han skrev, at det ikke var noget han ville gøre noget ved nu, men at jeg om 3 måneder skal til kontrol igen.

Hvad betyder "almindeligt fedt i blodet"? Jeg troede egentlig, at det var kolestoroltallet der viste det, men det var lavere...

Jeg har søgt på nettet, men forstår det alstå ikke helt alligevel.

Kan nogen forklare det?

På forhånd tak :)
Johanne

Kommentarer

 • Jeg ved det ikke, men det skulle bestemt ikke undre mig om lægen mener dit kolesteroltal er for højt. 5,5, uha, uha.
  NOGLE læger vil jo have det meget længere ned end gennemsnittet, for det er meget for højt, siger de. Helst skal vi alle have kolesterolmedicin.

  Spis du noget havreklidgrød, det dræner dårlig kolesterol ud.

  Jeg skal ikke nyde noget af kolesterolmedicin mere, med alle de bivirkninger. Så er det sagt.
  Min fys siger også, hun kunne ikke drømme om at tage medicin for kolesteroltal, der ikke er over 6 .


  http://www.ravnskov.nu/dancholesterol.htm
 • Hej Johanne

  Svar på blodprøver kan være vanskelige at forstå til at begynde med, men øvelse gør mester! Jeg beder altid om en udprintning af mine blodprøvesvar. Så kan jeg sammenligne fra gang til gang og se, om jeg gør fremskridt. Og efterhånden som jeg har set mange af den slags svar, forstår jeg dem bedre og bedre ;o)

  Kolesterolproblematikken er en sag helt for sig, fordi der fra forskellig side er sået tvivl om, hvorvidt det i det hele taget er farligt at have et højt kolesteroltal. Men lad os nu holde os til den almindelige lægeviden om dette. Og i øvrigt ser jeg nu, at Persille har givet dig et link til et anderledes syn på sagen.

  Et godt sted at læse om blodprøvesvar er følgende Internetside:
  http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Blodpro ... 103133.htm

  Når man taler om kolesteroltallet, så er det normalt det såkaldte Total-kolesterol. Det er det, du kan finde omtalt i ovenstående link som P-Cholesterol, og når du klikker på det, kommer det samme, som når du klikker på dette link:

  http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Blodpro ... _1_1_1.htm

  Der står, at tallet skal være under 6, og det er dit jo. Jeg vil mene, at en læge normalt vil sige, at det er fint, når total-kolesterol er 5,5. Første gang jeg fik mit kolesteroltal målt, var det 4,3, og min læge sagde, at det var så flot, at han var overbevist om, at jeg ville blive 100 år.

  Andre læger mener, at total-kolesterol helst skal ned under 5. Når du læser om kolesteroltallet her på Netdoktor, vil du se, at der står, at det er ideelt, hvis tallet kommer under 5.

  (Jeg var hundesyg af jernmangel, da mit kolesteroltal var 4,3. Da det omsider blev opdaget, at jeg havde alvorlig jernmangel, og jeg begyndte at spise jernpiller og blev rask, steg mit kolesterol-tal. Så jeg er altså ikke uden videre begejstret for et lavt kolesteroltal, sådan som min læge var).

  Men normalt er det ikke nok at se på total-kolesterol. Man må se på de enkelte typer af fedt, som er med til at påvirke total-kolesterol. Der er tre typer, nemlig HDL, LDL og triglycerid. Og disse tre ting kan du læse om i følgende tre links:


  http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Blodpro ... _1_1_1.htm

  http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Blodpro ... _1_1_1.htm

  http://www.dr.dk/sundhed/Sygdom/Blodpro ... _2_1_1.htm

  Når din læge siger, at du har forhøjet tal for almindelig fedt i blodet, så tror jeg, det er tallet for den almindelige fedtstoftype triglycerid, han taler om. Og triglycerid tæller altså med i total-kolesteroltallet. Du kan sagtens have et fint kolesteroltal alligevel, for kolesteroltallet er foruden af triglycerid også afhængigt af HDL og LDL. HDL og LDL er åbenbart så lave hos dig, at de kompenserer for det høje triglycerid.

  Jeg kan godt forstå, at du bliver fortørnet over, at din læge skriver, at årsagen til forhøjet triglycerid kan være alkohol eller sukkersyge, når det nu ikke kan passe i dit tilfælde. Jeg tror, at lægen har gengivet lektien fra sin lærebog, uden at tænke over, om det kunne passe i dit tilfælde!

  Mange hilsner

  Kameliadamen
Log in eller Registrér for at kommentere.