Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

hjælp, har jeg ADHD?

Redigeret 31 oktober, 2010, 19:34 i Børn med ADHD
Jeg er en pige på 19 år, og har læst om ADHD. Kan nikke genkendelse til mange af symptomerne. Jeg vil derfor prøve at skrive et indlæg herinde i håb om at jer der har ADHD eller har børn med ADHD måske kan hjælpe mig med hvad jeg skal gøre.

Jeg blev født med iltmangel og var et meget aktivt barn. der skulle hele tiden ske noget. jeg glædede mig derfor ikke til at komme i skole.
Jeg gik altid med bare fødder, mens andre havde uldsokker på, gik jeg i bare fødder.
Jeg havde svært ved at koncentrere mig, og især hvis der var noget der ikke interesseret mig, så var jeg helt sikkert "tabt"
Når vi fik lektier for i skolen, skabte jeg mig derhjemme med mine forældre, hylede og fik nærmest andfald og skar i bordet med blyanten. det gjorde jeg næsten hele min skolegang.
Jeg var ofte oppe at slås med en pige fra klassen, da jeg var 17 fik jeg en dom for vold. jeg bliver meget hurtig sur og hidsig, reagere voldsomt, bagefter er jeg nogle gange nødsaget til at undskylde fordi jeg ikke selv var klar over jeg reagerede så kraftigt.
jeg har svært ved at gøre noget færdig jeg er startet på, er blevet smidt ud pga fravær på hotel og restaurant skolen og taget 10 klasse 2 gange. alting er nyt og spændende i starten men det bliver hurtig kedeligt for mig. er lige startet på HG, har gået der i en måned, allerede fået 1. advarsel for fravær, i starten var det så fedt men kan mærke at det bliver mere og mere kedeligt. og det er faktisk en uddannelse jeg vil rigtig meget, så det irritere mig jeg har det sådan.
Jeg er meget impulsiv, har mistet mit daværende job fordi jeg tog afsted på roskilde festival dagen før den startede, med en arbejdsuge foran mig på 35 timer. men synes det var ok, for som sagt bliver hurtig træt af ting, så det gjorde ikke noget der kom til at ske noget andet.
fik lejlighed uden jeg hverken havde kop eller tallerken. total uforberedt på noget, ville bare flytte nu og her.
Udskyder rengøringen til det aller sidste, her flyder med alt, og opvasken hober sig op, er blevet nødsaget til at købe plastik krus for dem skal man bare smide ud når de har stået længe nok på mit bord og mugnet. postkassen bliver først tømt når det vælter ud af den. Det irritere mig grænseløst at jeg ikke bare kan TAGE MIG SAMMEN! til små ting og store opgaver.
Har altid fået at vide jeg er udisponeret, uopmærksom, sjusket og doven.
dagligt når folk taler til mig kobler jeg fra, jeg hører ikke hvad de siger og det kan jeg ikke gøre for. og har en dårlig korttidshukommelse! det genere min nye kæreste, vi diskutere tit fordi han mener jeg ikke lytter og er uopmærksom. det jo ikke med vilje :(
Men det irritere mig at jeg er så uopmærksom og ukoncentreret om så mange ting! jeg glemmer bare rigtig mange ting, og selvom jeg skriver det ned, glemmer jeg det alligevel.
det går selvfølgeligt også dårligt med min nye kæreste, har læst ADHD'er kan have svært ved parforhold, og det har jeg, har aldrig haft et længervarigt forhold heller.

Det var lige lidt om mig selv. håber på svar fra nogle af jer som måske kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen mig :-)

Kommentarer

  • Indstillinger
    Det er svært at sige men en læge kan hjælpe.
    Men du skal få noget styr på din hverdag. Du skal i skole basta ellers er der ingen gevinst senere i livet.
    Lav en ugeplan med dine rengørings og oprydninge ønsker, og hold dig til den.
    Køb en opvaskamaskine :-) :-)
    Prøv at købe disse fiske olie piller: http://www.biosym.dk/index.php?option=c ... =8&lang=da
    Dem er folk med ADHD glade for og kan holde medicinen væk eller halvere medicinen. Vores datter på 10 fik det 50% bedre med de fiskeolie piller og er meget mere medgørelig og lettere at snakke med.
    Men der skal være faste regler om alt ellers går det galt når folk med ADHD handler inpulsivt.
  • Indstillinger
    Kære Pedersen19.
    Måske har du allerede fået mange svar. Da jeg selv har ADHD sender jeg dig alligevel nogle tanker og facts herom.

    1) henvisning til psykiater.
    Du får en tid hos din egen læge, som du evt. kan vise dit brev, som du har skrevet til Netdoktor.
    Din læge er den der kan skrive en henvisning til en psykiater, da det kun er psykiatere der har lov til at stille diagnosen ADHD.

    Hvis din læge er enig med dig i din symptombeskrivelse, vil du få en henvisning.

    Forbered dig på, at psykiatere har lang ventetid fra ca. 3-8 mdr.
    Det er ikke alle psykiatere der er specialister inden for området, så spørg evt. din læge om han kan give dig et navn. Kan du ikker et få et navn på en psykiater der er specialiseret inden for ADHD, er du velkommen til at skrive, idet jeg har flere forskellige navne, hvor jeg ved at de er specialister, hvis du bor i Københavnsområdet.

    Ligesom inden for alle andre faggrupper, vil der jo altid være nogen der er bedre end andre. Dette gælder også for læger og psykiatere.

    2) Kommentarer til dit brev.
    Jeg kan som sagt ikke tillade mig, at skrive noget om, at jeg tror du har ADHD eller ikke.

    Men jeg kan fortælle dig, at skal jeg beskrive min ungdom for dig, er der mange ligheder.

    Jeg fik først konstateret ADHD, da jeg var 52 år gammel, så det har været temmeligt hårdt at gå i alle de år med en viden om eller følelsen af at være udulig, som jeg synes er det værste ved ADHD. Jeg klarede dog en mellemlang uddannelse, men ikke uden tårer og en meget hård kamp.

    Min ADHD kommer lidt anderledes til udtryk end da jeg var ung, men det er en naturlig udvikling. Jeg har nu fået førtidspension, idet jeg ikke magtede mit arbejde, hvor der var en del administrativt (papirarbejde)

    3)Selvtillid og selværd.
    Jeg følte. at næsten lige meget hvad jeg gjorde, gik det galt. Havde svært ved mange ting, og det går ud over ens selvværd. Så jeg har brugt mange timer på at få en bedre selvværdsfølelse. Det er stadig sådan, at får en del nederlag, som gør ondt i hjertet, og det kan være svært at komme op igen, for (jeg er jo umulig)

    Derfor vil det være godt for dig, at hvis du har ADHD, at du får stillet diagnosen, så du kan få hjælp og støtte til dit eventuelle handicap.

    Der er sikkert nogle der allerede har skrevet til dig om ADHD foreningen, hvor du kan få rådgivning, også på nuværende tidspunkt, hvor du ikke er diagnostiseret.


    4) Rod i sit liv.
    Rodet i mit liv er svært at holde styr på. Jeg kan sidde og kigge i flere dage på at rydde op i alt det rod, jeg selv er kommet til at lave. Jeg kan ikke mærke, at jeg har lavet rod, men pludselig kan det ses, når man hverken kan komme frem eller tilbage.

    5) Derfor er PLANLÆGNING vigtig for at du kan holde det ud.

    Forslag til planlægning:
    Du kan evt. bruge kalenderstyring.
    Køb dig en lille notesbog, hvor du i løbet af skriver alt det ind i bogen du skal huske.

    F.eks. købe cornflakes, aflevere bog på bibliotek, betale husleje og elregning med videre.

    a) Hver aften når du har spist tager du din lille notesbog, og kigger dagens husketing i gennem.

    b) Så prøve du at finde ud af, hvad der er vigtigt. Foreksempel: Uh, det er den 1. i morgen, altså skal el-regningen måske betales. Den post fører du så ind i kalenderen, så når du er færdig med skolen/arbejde går du ned på posthuset og betaler.

    c) hvis du har problemer med at få din økonomi til at slå til, det plejer at være typisk ADHD - ja uanset om du har ADHD få dig en aftale med din bank og lav en BUDGETKONTO.

    Her var blot nogle ideer.
    Måske kan du bruge eller nogle andre systemer passer bedre til dig.

    Mit brev er nok for langt, og måske kan du ikke holde ud at læse det hele på en gang. Tage lidt af gangen i småbider, og stop med at læse når du bliver træt.

    Du er meget velkommen til at skrive tilbage, hvis du har brug for flere ideer eller andet, så vil jeg forsøge at hjælpe dig, så godt jeg kan.

    Jeg har selv været heldig at få hjælp mange gange, når jeg ikke kunne overskue tingene, og det var rigtig godt for mig. Vi er jo forskellige, så måske er det noget andet du har brug for.

    Jeg ønsker at du får klarlagt din situation, for så ved bedre hvordan du skal forholde dig.

    Mange hilsener fra en der har overlevet den svære diagnose, som kun (næsten) forståes af os der selv har ADHD.

    Mange hilsener

    Anna52
  • Indstillinger
    tusinde tak for jeres indlæg. Jeg vil søge læge og tage den derfra. Anna, ja det var et langt brev, men er glad for dine råd. Det en skam du først fik diagnosen så sent da du måske kunne ha blevet hjulpet noget før. Jeg kan bare ikke gøre ret mange ting hvis ikke der er en som siger at nu skal jeg gøre det. Men vil som sagt gå til lægen. Endnu engang tak
  • Indstillinger
    Hej (:

    årh, endelig en som har det lidt ligesom jeg. Jeg er en pige på snart 19, som også tror jeg har adhd. Jeg har amnge af de samme problematikker som du beskriver, mm.. Har du lyst till at skrive. Så tilføj mig evt på msn t0zz3n@hotmail.com
  • Indstillinger
    Hej :-)
    Jeg bruger ikke msn, desværre. men vil meget gerne snakke med dig!!
  • Indstillinger
    eller hvis jeg tilføjer dig, så kan vi skrive breve? hvis er det du mener? jeg er nemlig aldrig på den der msn halløj hvor ma kan skrive online
  • Indstillinger
    nu har jeg været til lægen. hun har henvist mig til en psykiater, som der lang ventetid på, som du sagde. har fået en i Taastrup, ved ikke om i kender til ham?
  • Indstillinger
    Hejsa, :)
    Både mig og min skole har store mistanker om at jeg har adhd
    Så her den anden dag opsøgte jeg min læge
    Og fortalte ham om hvordan jeg havde det osv,
    Det virkede meget som om min læge egentli' var ligeglad og brød ind midt i at jeg var ved at forklare hvor han derefter kiggede på mig og sagde ''har du talt med en psykolog'' der måtte jeg svare ''nej det har jeg ikke''
    Hvor han derefter svarer ''så kan jeg ikke hjælpe dig''

    Følte mig egentlig rimelig dum efter at have fået lægens svar og nu står jeg så kun med et spørgsmål tilbage hvad skal jeg nu stille op..
    Er der nogen af jer herinde der har et foreslag til hvad jeg så kan stille op?
  • Indstillinger
    Jeg er FORARGET over din læge.
    Din læge skal da give dig en henvisning til en psykolog!!!
    Tror du I måske misforstod hinanden? Så han troede at du sagde at du ikke ville tale med en psykolog eller sådan noget...?

    Jeg syntes at du skal ringe til din læge igen i morgen og bede om at få en aftale som dine far eller mor tager med til.
    Så skal I have en henvisning til en psykolog (eller endnu bedre: psykiater) for at finde ud af om du kan blive udredt for ADHD.

    Du kan også bede de voksne du taler med på skolen om hjælp til at tale med dine forældre hvis det er et problem for dig at snakke med dem om det.
Log in eller Registrér for at kommentere.