Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Voksen ADHD / hals + mave/tarm problemer / Concerta...

Redigeret 17 november, 2011, 13:44 i Børn med ADHD
Jeg har valgt at skrive herinde, da jeg står i en situation hvor jeg efterhånden er desperat efter at få en afklaring. Gennem de sidste 4-5 år har jeg været i kontakt med sygehuse/speciallæger etc. dog uden at der er kommet en endelig forklaring/sammenhæng mellem mine symptomer. Er blot blevet sendt videre til næste instans…

Som I kan læse nedenfor, har jeg været undersøgt og diagnosticeret af flere forskellige læger/speciallæger/sygehuse/afdelinger med hvert deres speciale. Jeg ved hvor stor en sammenhæng der er i den menneskelige anatomi, og mener selv at der er mere sammenhæng mellem mine forskelligvisende symptomerne end som sådan. (Hvis en mand har ondt i højre ben og i venstre arm, er det jo ikke ens betydende med at det er armen og benet der er noget galt med – det kunne jo være ryggen der var årsagen… :-) )

Men jeg må indrømme at det føltes lidt som at ”hver passer sit” og lægerne ikke tør gå ud over deres egne specialer – og i den forbindelse får de ej heller sammenholdt de forskellige sygdomme/symptomer med de andre specialister. Hvilket efterlader mig med en følelse af, at der er noget der bliver overset – noget som burde være blevet set i sammenhæng med noget andet – og at man derved ville kunne finde en forklaring/diagnose.

Normalt er jeg en aktiv og livsglad pige, som er meget udadvendt. Men de sidste 2-3 år er mine symptomer begyndt at påvirke mig i en sådan grad, at det er begyndt at gå ud over mit sociale liv, mit job, mit overskud og mit humør. Dette da jeg føler jeg skal knokle og konstant banke i bordet for at blive hørt og komme videre i systemet, og derved fylder ”sygdom” en stor del i mit liv, hvilket jeg ikke ønsker. Uvisheden kan drive selv den mest fattede person til vanvid – og jeg må indrømme at jeg snart er ved at være der. Jeg er et meget kontrolleret menneske, og har det bedst når jeg har føling med hvad der sker omkring mig. Men i denne situation, har jeg måtte erkende at det ikke er en mulighed, da sygehusvæsenet desværre ikke fungerer optimalt. Jeg føler mig overset / overhørt og ikke mindst stemplet. Stemplet pga. min ADHD diagnose – dette da mange læger desværre er uvidende om, at det drejer sig om en kemisk mangel i hjernen og ikke en psykisk sygdom… ”Hun ser da rask ud, har et fint job, og nå ja – hun har en ADHD diagnose… Måske det er hovedet der fejler noget…” :-(

Privat bor jeg sammen med min kæreste, har et ikke stressende ”8-16”-job, og træner fitness / yoga / thai-bo flere gange i ugen for at prøve at holde min fysiske form oppe med mit resterende overskud. Jeg er ikke ryger og drikker ikke kaffe. Tidligere var jeg ude med venner ca. hver anden dag, men nu kan jeg ikke overskue mere end max 2 aftaler pr. uge. Ligger på min sofa og ser tv / læser og prøver bare at forsvinde / flygte fra dette maraton-mareridt. Tør ikke håbe på et godt svar fra sidste undersøgelse, da jeg er blevet skuffet SÅ mange gange – men kan ikke overskue fremtidens uvished omkring hvornår jeg så får en afklaring og vished...

Kommentarer

  • Indstillinger
    Symptomer / operationer / undersøgelser:

    *) Knuder/cyster i blød ganen/svælget - hvor mandlerne har siddet.
    *) ANA 2+ positivt svar med Plettet kernefarvning (nr. 8) men de kan ikke påvise hvad dette skyldtes. (undersøgt på Endokrinologisk afd. dog uden afklaring)
    *) Lavt kortisol niveau (S-kortisol ca. 140-150 – Synacthentest 327)
    *) ADHD - konstateret i maj 2008 - 90 mg Concerta dagligt (morgen)
    *) Faktor V Leiden - konstateret i foråret 2008 - ikke medicineret (Både søster 25 år, faster og moster har samme mutation - alle får medicin pga. tidligere trombose)
    *) Polypper på stemmebåndet - opereret i 2006 og igen i 2007 - med der er kommet nye samme sted - går til kontrol på Odense Sygehus hvert ½ år, skal formodentlig opereres igen i 2011. Har gået til logopæd i 3 år – så har de rigtige redskaber mht. at tale korrekt.
    *) Celleforandringer i underlivet – løbende fra 2002.
    *) Mandler / polypper fjernet – opereret i 2007.
    *) Maveonde / diarre (ofte 2-10 x dagligt) / oppustet / blandet konsistens (tyndt / grødet / lyst / mørkt flydende / slimet afføring)
    *) Udtalt træthed / manglende overskud – på trods af ADHD samt medicin
    *) Ofte hovedpine
    *) Vægttab – ca. 25-28 kg siden 2005. 2005-2006 ca. 15 kg (før Concerta) 2008 ca. 13 kg (efter Concerta) (dette er uden slankekure el andre ændringer mht. kost/træning)
    *) Hæshed / udtalt tørhed i hals/svælg/næse. Tendens til blodnæse/sår ved aircon (evt. fly/tog)
    *) Synkebesvær / fremmedlegemefornemmelse i halsen (hvilket giver kvalme/ madlede / appetitløshed)
    *) Maveproblemer / kvalme / hovedpine ved indtagelse af mælk og hvede
    *) Ugentlige blister i munden, både på tunge og kinder / Gentagende svamp i munden / Dårlige tænder og mange huller (på trods af brug af receptpligtig tandpasta og god mundhygiejne)
    *) Uforklarlige blå mærker / blodansamlinger – mest arme og ben
    *) Hårtab
    *) Nedsat sexlyst / kønsbehåring / uregelmæssig cyklus
    *) Pludselig uren hud de sidste 6 mdr. - mest på kinder/kæber. (Har ellers aldrig haft en bums i mine første 27 år)
    *) Øget PMS efter endt p-pillebrug for 2-3 år siden. (14 år i alt på p-piller)
    *) Mørke pigmenteringer i ansigtet
    *) Høj hvilepuls – ofte 80-100 pr/min.
    *) Mere irritabel / aggressiv / kort lunte

    Jeg er klar over at Concerta kan give mange bivirkninger, men de fleste af mine symptomer var startet før jeg begyndte at tage Concerta i 2008.

    Mit ønske er blot at få en diagnose – noget håndgribeligt som jeg kan forholde mig til – og derved igen kan se fremad og få mit liv tilbage…
  • Indstillinger
    Var i sidste uge til en 24 timers PH og tryk måling i spiserøret og mavesækken. Var i september til undersøgelse i Sønderborg ved en ØNH læge, der endelig tog ansvar og tænkte ud af boksen... Måske havde alle mine hals symptomer noget at gøre med reflux / slap lukkemuskel ved mavesækken. Jeg skal have svar på denne undersøgelse d. 11/12-09. (Var dog under undersøgelsen umulig at måle tryk på øverst i spiserøret, muligvis pga. de mange operationer etc.)

    Bio analytikeren der lagde sonderne på mig, mente at de fleste symptomer muligvis kunne stamme fra tarmproblemer i stedet. Og opfordrede mig til at tage kontakt til min praktiserende læge, men henblik på udredning for irritabel tyktarm, og på samme tid blive henvist til en diætist / kostvejleder. Forud for undersøgelsen har jeg fået foretaget en gastroskopi, som så fin ud, dog gabte min mavemund lidt.
  • Indstillinger
    Hej.

    Jeg er sikker på at Akupunktør og Irisanalytikker Poul Beck kan hjælpe dig.
    Indtast navnet på Google, og du finder ham. :-)))
    Har fået hjælp hos ham, da lægerne ikke kunne hjælpe, både til mig selv og min søn.
  • Indstillinger
    Hej,
    kender godt en del af det du beskriver.

    Ved ikke om du er blevet checket for cøliaki?

    En blodprøve kan i første omgang indikere om der kan være noget om snakken.

    Jeg fik konstateret cøliaki i efteråret 2006 - og har fået et "nyt" liv.

    Har forresten AS :-)

    Du ved at der ofte er sammenhæng mellem fx. AS, ADHD og autoimmune sygdomme? Dvs. at de ofte optræder sammen.

    Ved ikke om det kan bringe klarhed. Jeg blev checket for mere sjældnere sygdomme inden jeg stødte på nogle oplysninger omkring cøliaki. Så fik jeg taget en blodprøve og WUPTI - så var der en forklaring på mange af min skavanker. Har også astma som er en autoimmun "ting".

    Har ikke selv meget fidus til det alternative - og var derfor meget glad da en blodprøve helt klart beviste at der var noget!

    Held og lykke og god bedring!
    Ulla
  • Indstillinger
    Hej allesammen er en 34 årig mand med extrem ADHD,
    jeg indtager dagligt 3x90 mg Concerta morgen, middag og aften

    ja der er mange bivirkninger på behandling med methylpenidat,
    Jeg selv havde en overgang kronisk forstoppelse pga medicinen
    min læges eneste løsning til sidst var at stoppe medicineringen,
    hvilket for mit vedkommende slet ikke kan komme på tale,
    da jeg slet ikke kan fungere uden dem.

    Derfor måtte jeg selv undersøge alternativerne, og HEUREKA
    Bukkehornsfrø, 2-3 gram knuste bukkehornsfrø hver morgen,
    jeg spiser dem på youghurt sammen med muesli eller cornflakes,
    de har ikke kun jumpstartet min mave, men de afhjælper samtidig
    mange af de andre bivirkninger, samtidig med at de faktisk forbedrer
    virkningen af min medicin.
Log in eller Registrér for at kommentere.