Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

TERM-modellen - eller hvordan får man hjælp hos sin læge?

1235»

Kommentarer

  • Indstillinger
    Hej igen

    Kameliadamen: Ja jeg har hørt om at irriteret tyktarm skulle være en funktionel lidelse. Men tak alligevel. Jeg ligger desværre på flere områder i kategorien "besværlig patient." Jeg mener at irriteret tyktarm er et almindeligt symptom på ME/CFS, og jeg har højst sandsynligt fibromyalgi og ME/CFS, men jeg er ikke udredt endnu, og jeg får nok ikke stillet en diagnose foreløbig.

    Alle: I kan skrive jeres fortællinger om TERM-modellen på den her hjemmeside: http://modstander-af-term.webs.com/

    Venlig hilsen Kelle
  • Indstillinger
    Kære alle i debatten

    Jeg er journaliststuderende, og i gang med et undersøgende projekt omkring TERM-modellen.

    Jeg leder derfor efter en case-person, der beviseligt er blevet fejlbehandlet efter TERM-modellen. Personen skal kunne fremvise dokumentation for en reel somatisk lidelse.

    Er det en af jer, eller kender I nogen der falder inden for den kategori, så kontakt mig venligst på aniversen@mail.djh.dk

    Med venlig hilsen

    Anne Niluka Iversen
  • Indstillinger
    Nedenstående mulighed er måske aktuelt for alle jer, som er blevet fejlbehandlet efter TERM-modellen.
    Inden den 1. november kan der sendes et høringssvar til Dansk Selskab For Almen Medicin ang. Vejledning om Funktionelle symptomer og lidelser.

    _______________________________________________________________
    http://www.dsam.dk/flx/forsiden/offentlig_hoering/
    Offentlig høring
    Klinisk vejledning for almen praksis

    Nye DSAM vejledninger bliver sendt i høring i forskningsmiljøer og offentlige instanser som fx Sundhedsstyrelsen. Brugerne skal også høres, så har du kommentarer eller rettelser, kan du sende en mail inden 1. november til Tina Malene Pedersen fra DSAM’s sekretariatet.

    En ny udgave af den klinisk vejledning om funktionelle symptomer og lidelser er i høring nu. Se høringsudkast af vejledning.

    Du kan benytte skema til besvarelse eller skrive dine bemærkninger i en mail.

    Høringssvaret sendes til tmp@dsam.dk inden 1. november 2011. Du er også velkommen til at ringe til Tina på 35 32 65 96.

    Vi ser frem til at modtage rigtig mange svar!
  • Indstillinger
    Funktionelle lidelser – en skadelig modediagnose ?

    En ny psykiatrisk modediagnose er ved at vinde udbredelse hos danske læger, nemlig ’funktionel lidelse’. Det er en psykiatrisk forsøgsdiagnose, som er opfundet af Forskningsklinikken for Funktionelle lidelser, der ledes af psykiater Per Fink. Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) har planer om at udgive en klinisk vejledning om funktionelle lidelser, som skal sendes ud til alle praktiserende læger sidst i 2012. Vejledningen er baseret på psykiatriens TERM-model. Hermed kan lægerne lære at diagnosticere ’funktionelle lidelser’, hvis behandling ifølge psykiaterne er kognitiv adfærdsterapi, gradueret genoptræning og psykofarmaka.

    DSAMs kommende kliniske vejledning om funktionelle lidelser vil kunne resultere i, at fysiske sygdomme overses og fejlagtigt diagnosticeres som psykiatriske lidelser, med risiko for fejlbehandling og tab af menneskeliv til følge.

    Mange lægeforeninger, patientforeninger og enkeltpersoner har ved en offentlig høring kritiseret udkastet til den kliniske vejledning om funktionelle lidelser. Kritikken af vejledningen er hård, og den vokser dag for dag: ’Skarp kritik af DSAMs kommende kliniske vejledning om funktionelle lidelser’ http://menyheder.blogspot.dk/2012/09/sk ... inisk.html

    Hvis du mener, at DSAMs kommende vejledning om funktionelle lidelser er et skridt tilbage for det danske sundhedsvæsen og at den vil skade patienterne og danske lægers omdømme, så skriv under på underskriftindsamlingen ’Opfordring til DSAM om at stoppe deres vejledning om funktionelle lidelser’ http://www.ipetitions.com/petition/stop ... -lidelser/

    Med venlig hilsen
    Helle Rasmussen

    Baggrundsinformation:

    Over 1 million danskere er i risikozonen for at få den psykiatriske diagnose ’funktionel lidelse’ (Trygfondens vurdering). Ifølge psykiaterne er funktionelle lidelser en gruppe af sygdomme, hvor man har fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen. Den præcise årsag kendes ikke, men man kan forstå det som en sygdom, hvor hjernen og kroppen af forskellige årsager er overbelastet og ikke fungerer normalt.

    ’Funktionelle lidelser’ er således et meget omfattende begreb. Det deles ind i to andre psykiatriske diagnoser, nemlig ’helbredsangst’ (et pænere ord for hypokondri) og ’Bodily Distress Disorder’. Sidstnævnte forsøgsdiagnose omfatter gruppen af somatoforme lidelser (F45) undtagen hypokondri. Den omfatter desuden omkring 20 – 30 fysiske sygdomme, som nu gøres til psykiatriske lidelser. Mænd skal have 4 symptomer og kvinder skal have 6 symptomer fra forskellige dele af kroppen for at få diagnosen ’Bodily Distress Disorder’.

    Den psykiatriske diagnose 'funktionel lidelse' kan således omfatte alt fra hypokondri og somatoform forstyrrelse til fibromyalgi, postviralt træthedssyndrom, irriteret tyktarm, duft- og kemikalieoverfølsomhed, whiplash, bækkenløsning, hjerteproblemer og kroniske smerter.

    Eksempler på betegnelser for 'funktionelle syndromer' som er i udkastet til vejledningen om funktionelle lidelser på side 8:

    Bækkenløsning (W99)
    Kronisk smertetilstand (A01)
    Fibromyalgi (L18)
    Colon irritabile (D93)
    Syndrom X, "hjertesmerter" (K74)
    Kronisk træthedssyndrom/Chronic Fatigue Syndrome/postviralt træthedssyndrom /Myalgic Encephalomyelitis (A04)
    Kronisk whiplash/distorsio columnae cervicalis sequelae/Whiplash Associated Disorder (L83)
    El-overfølsomhed
    Infralyd overfølsomhed
    Kemisk intolerans /duft- og lugtoverfølsomhed/ Multiple Chemical Sensitivity / Sick building syndrome.
    Somatoform forstyrrelse (P75)
    Neurasteni (P78)
  • Indstillinger
    http://politiken.dk/indland/ECE1732819/ ... for-meget/

    Det er ikke kun i psykiatrien den er gal. I termmodellen skrives der som om alle læger er guddommelige væsener og den enkelte læge kan tage stilling til om vi andre er syge i hovedet.

    En overgang fik jeg så meget medicin at jeg blev advaret på apoteket. Ikke nervemedicin , men noget ganske andet. Jeg blev tilmed fejlbehandlet.
    Jeg anede ikke hvad jeg skulle/burde gøre og det endte med jeg blev indlagt, dødssyg.
    Hvad skete der lægen, intet som helst. Kun en meget lille, næsten skjult bebrejdelse af overlægen. De tør vel ikke kritisere hinanden. Nogle læger er "frosset ud" efter en smule kritik. Ak ja.

    Men der gik flere år og ved et tilfælde opdager jeg så min forhenværende læge nu er sat under skærpet tilsyn. Det var sandelig også på tide. Manden er den dårligste læge jeg nogensinde har mødt og han må stadig tage sig af patienter og lave sine fejl. Patienterne forlod ham og han tog vagter.

    Jeg ringer aldrig til en vagtlæge mere og skulle det alligevel være nødvendigt henvender jeg mig til den private vagtlæge. Jeg har skrevet telefonnummeret ned, bare for en sikkerheds skyld.


    citat
    persille1
    Den 11-06-2009 08:52
    Det er ikke så tit jeg kigger på netdoktor. Men dette fangede min interesse.
    citat slut

    Det gør jeg nu, kigger/læser ofte på "netdoktor". Jeg har både fået hjælp og afløb for min vrede ved at skrive.
    Jeg vil også tage en advarsel fra apoteket alvorlig, for jeg kan regne ud det har været slemt siden jeg blev advaret. Dengang troede jeg mere på lægen, men det ville være synd at sige jeg gør det nu.
  • Indstillinger
    Jeg vil give Persille1 ret. Speciallger ved virkelig meget mere end almene læger.
    http://www.lægevikar-job.dk/
  • Indstillinger
    Her er der måske mulighed til at stille spørgsmål til psykiater Per Fink.

    http://ishop.information.dk/lectures-14 ... t-775.html
  • Indstillinger
    Af kursusmaterialet til TERM-modellen fremgår det således, at de praktiserende læger får forevist et billede af en hammer, når de skal høre om de redskaber til såkaldt ”tackling” af patienter, som de skal lære om på kurset.

    Interesserede kan selv se illustrationen, som findes på side 3 i følgende link:

    https://www.sundhed.dk/Fil.ashx?id=2722 ... ads_dk.pdf

    (NB: linket virker udmærket! Man skal bare vente 5-10 sekunder, før siden kan vises. Men min erfaring er, at der ikke går lang tid, før den slags links ikke virker mere!)

    CITAT SLUT

    Jeg kan altså ikke lade være at skrive. Nu har jeg lige læst det hele igennem, tænk der er gået flere år. Når jeg læser det husker jeg det hele tydeligt igen.
    Nå, men mit citat har kameliadamen skrevet og hun har sørme fuldstændig ret. Prøv bare det link. Jeg er faldet ned at stolen af bare grin.

    Men min erfaring er, at der ikke går lang tid, før den slags links ikke virker mere!)
    citat slut

    Rigtigt, det virker ikke mere.
  • Indstillinger
    Term modellen breder sig.

    Min bror har fået fortalt af fodterapeuten, at hans smerter i fødderne er nerver, der sender FORKERTE signaler. Og han tror på det. ak ak ak. Gad vide, hvorfor han så går med indlæg i skoene for at afhjælpe smerten.

    Ja, så sender mine nerver i fødderne også forkerte signaler, men specialisten sagde noget andet. Jeg tror nerverne sender rigtige signaler til hjernen. De fortæller det GØR ONDT og det gør det.

    Er der ikke noget med der bliver solgt dyre kursus til forskellige behandlere. ??
Log in eller Registrér for at kommentere.