Netdoktor.dk - Danmarks uafhængige leksikon om sygdomme
Indstillinger

Kæbe- og bidproblemer

Jeg vil gerne starte en debat om kæbe- og bidproblemer og de følger dette medfører.

Hvis du har en eller flere af følgende problemer, kunne det være interessant at høre fra dig:
· Dårligt bid / bidfunktionsforstyrrelser
· Problemer med kæbeleddene / problemer med tyggemusklerne
· Ansigtssmerter
Følgelidelser som f.eks.:
· Muskelspændinger der forplanter sig til nakke/skuldre/ryg
· Hovedpine
· Svimmelhed
· Tinnitus
· Globusfornemmelse

Jeg har selv kæmpet i en del år med kæbe- og bidproblemer. Jeg har erfaret, at det er et komplekst område med mange forskellige holdninger til, hvad der er galt, og til hvilken behandlingsform der er den bedste. Jeg har desuden erfaret, at det kan være svært at få et sammenhængende behandlingsforløb eller overhovedet at finde en behandler, som kan/vil gå ind i problematikkerne.
Et behandlingsforløb kan f.eks. vanskeliggøres ved, at nogle behandlinger foregår i offentlig regi, mens andre foregår i privat regi, fordi de forskellige behandlere ikke arbejder sammen.
Derudover er der også det økonomiske aspekt, da der ofte er 100 % egenbetaling på behandlinger i privat regi.

Det er mit indtryk, at der er mere fokus på kæbe- og bidproblemer i udlandet, et større samarbejde mellem specialerne, og at man inddrager specialeområder, som man slet ikke inddrager i Danmark.

Hvis du har gjort dig nogle erfaringer i såvel Danmark som i udlandet, kunne det være interessant at høre om.

Mvh Bidpatienten
«13

Kommentarer

 • Indstillinger
  Hej Bidpatient!
  Dejligt at se nogen sætter fokus på dette område.
  Da jeg selv har været ude for et kaotisk forløb, der startede med en simpel udskiftning af en fyldning i en kindtand. Det førte til smerter, tandudtrækning, og derefter operation af kæbeknoglen. Efter dette indgreb fik jeg hos en tandlæge konstateret skæv bidfunktion - over og undertænder passede ikke mere sammen i det naturlige sammenbid.

  Derefter følger et forløb jeg aldrig havde troet kunne finde sted i et velfærdsland som danmark. Efter min søgen om en udredning og hjælp for mine smerter og bidfunktionelle problemer gik det op for mig hvilket kaos der befinder sig inden for dette behandlingsområde.
  Mvh Kindtand6
 • Indstillinger
  Jeg kan nikke genkendende til en del af de ting der fremgår af disse 2 indlæg. Jeg selv har fået kroniske smerter i kæben efter en kronebehandling og har faktisk ikke kunnet få hjælp i det etablerede system - hverken hos tandlægerne eller hos lægerne. Tandlægerne vendte ryggen til mig og sendte mig ind i lægesystemet og lægerne kan ikke hjælpe mig, da det er tandlægernes område.

  Derfor har jeg i årevis været henvist til selv at finde udredning og behandlinger for mine smerter (andet end den medicinske, som åbenbart er løsningen i det etablerede system).

  Den krone jeg fik lavet på en tand ændrede mit bid og derved opstod en overbelastning af mine tyggemuskler. Dette udviklede sig til kroniske smerter i kæben, men har også medført mange andre gener, som jeg døjer med i det daglige. Bl.a. smerter i mine muskler, ondt i ryggen, træthed og depression. Alle disse ting forsøger min læge at behandle - men ingen gør noget ved selve roden til disse gener - som jo er en ændring af mit sammenbid.

  Min eneste mulighed har så været alternativ behandling og jeg har da også opnået rimelige resultater med fx akupunktur, posturologi og kranio sekralterapi. Men smertefri tvivler jeg dog på at jeg nogen sinde bliver. Samtidig er det jo også dyrt.

  Man kan undre sig over, at tandpatienter med sådanne problemer havner i ingenmandsland, hvor ingen i det etablerede system vil tage ansvar for en korrekt behandling og påtage sig et ansvar for at patienten føres gennem et ordentligt behandlingsforløb i det etablerede system. Hvis det skyldes manglende anerkendelse af, at kæbe- og bidproblemer kan medføre voldsomme påvirkninger på resten af kroppens funktioner - så er det yderst tankevækkende, fordi så er det jo ensbetydende med at patienter med disse problemer ikke bliver taget alvorligt, hverken af tandlægerne eller lægerne.

  Gad vide hvor mange tandpatienter, der sidder rundt om i Danmark med sådanne problemer og er overladt til sig selv, fordi ingen i det etablerede system vil hjælpe??????
 • Indstillinger
  Jeg har i 2006 fået konstateret åbent bid. Brusken i højre kæbeled er trykket flad i den ene side, venstre side fejler ingenting. Dette har bevirket at mit bid er åbnet 3 mm, og at jeg kun kan tygge med to tænder, i venstre side, det er forfærdelig generende. Jeg har været hos en såkaldt specialist, som jeg kan forstå ikke aner, hvad der kan gøres ved det.

  Jeg har spændinger i kæber og nakke. Jeg er begyndt at læspe, fordi min tunge og mit bid ændrer sig.

  Jeg er meget nervøs for, om mine gener vil forværres i fremtiden, men jeg ved ikke, hvor jeg skal henvende mig, fordi jeg hele tiden får at vide, at der ikke kan gøres noget.

  Er der da slet ikke nogen i ind- eller udland der magter sådan en opgave??

  Vi sender mennesker ud i rummet, vi kan give nye hjerter, nyrer osv. men stabilisere et bid, det kan man ikke??
 • Indstillinger
  Kære Karius,

  Jeg organiserer tandbehandling i Budapest, men er ikke selv tandlægeuddannet. Den tandlæge jeg arbejder sammen med har speciale i kæbekirurgi.

  Normalt insisterer vi på at patienter, der får kroner eller broer, bliver i Budapest mindst en dag mere end nødvendigt for selve behandlingen. På den måde har vi mulighed for at rette op på en krone, hvis den er for høj, da det kan give smerter i knoglen under tanden og under de tilstødende tænder og efter længere tid kan det give problemer med kæbemuskulaturen - så præcis de symptomer du beskriver.

  I formiddags var jeg på klinikken med et par røntgenbilleder, for at kunne melde tilbage til et par potentielle klienter. Jeg havde en lille snak med tandlægen om dit indlæg, da din oplevelse kan relateres til vores arbejde.

  Selv om det ikke er muligt at fjerndiagnosticere uden et panoramarøntgen og en uddybet behandlingshistorik mener hun at de symptomer med temmelig stor sandsynlighed peger på en krone der er en smule for høj, da det stort set er den eneste mulighed for at en enkelt krone kan ændre på din bidfunktion.

  Det tager ikke mere end 4-5 minutter at slibe en smule af kronen for at passe den til, så hvis det ikke er prøvet endnu så er det bestemt en god ide at prøve (i alle tilfælde er en krone der er for høj langt værre end en krone der er for lav). Det lyder selvfølgelig lidt vanvittigt hvis din danske tandlæge ikke er kommet på den ide, men det kan være det er et strå der er værd at gribe efter.


  Kære Joan,

  Min diskussion med tandlægen førte mig videre ind på dine problemer.

  Ifølge min tandlæge burde en simpel bideskinne som du skal sove med om natten kunne lindre en del af dine smerter. Ved at løfte biddet aflastes kæbemuskulaturen så i det mindste mens du sover.

  En bideskinne vil kun være en behandling af dine symptomer, men kan afhjælpe en smule på situationen og forhåbentlig langsommeliggøre at dit bidproblem bliver værre. Det kræver et samarbejde mellem tandlægen og tandteknikeren som udformer skinnen (bl.a.en kombination af 'gummiaftryk' og voksaftryk).

  Hernede koster en sådan bideskinne ca. 700-750 kroner alt efter valutakursen, så jeg går ud fra at den vil koste et sted mellem 2000 og 3000 kroner i Danmark.

  Tandlægen ville slet ikke gætte på årsagen til dine problemer, da det kan være alt fra lige fra tænder der mangler strategisk uheldige steder over slidgigt og nedslidte tænder (hvis du skærer tænder om natten) til krone/broarbejde der enten er for højt eller lavt i den ene eller anden side.

  En ting kan hun dog sige med sikkerhed og det er at det kun kan blive værre hvis du kun tygger med de samme to tænder, da det er en ond cirkel du er kommet ind i.

  Venlig hilsen,

  Thomas
 • Indstillinger
  Angående smerter i kæben, så er det noget jeg i høj grad kan snakke med om.
  Jeg har i 4-5 år nu fået flere og værre smerter i hele min kæbe.
  Jeg fik for flere år tilbage, rettet min tandstilling, da dette var en nødvendighed.
  Jeg fik den melding da jeg var 16, at hvis jeg ikke fik rettet mine tænder, så ville jeg aldrig kunne spise normal mad igen.

  Så de gik igang med at rive 5 tænder ud, og sætte togskinder på mine tænder.
  Jeg var fyldt op med div. metaldimser og elastikker i mere end 3 år.

  Dengang fik jeg ikke oplyst, at jeg ville kunne få bivirkninger ved denne behandling!

  Men det har jeg fået, som så mange andre.

  Jeg har brugt så mange penge på dette nu, og været til div undersøgelser hos tandlæger og til undersøgelse gentagende gange hos kæbekirurisk afdeling i aalborg.
  Men ingen nåede til andet svar end at det er noget jeg skal leve med resten af mit liv. Muligheden er kun at jeg kan massere mine kæbemuskler og holde noget varmt på!

  Jeg har overbelastet kæbemuskulatur.

  Jeg kunne bande af raseri og tude dagen lang i ren fustration og raseri.
  ingen aner hvor stor smerter jeg går med hver dag.. og det er vildt frustrerende.
  Specielt for en selv, men også ens familie og venner.
  For ikke at snakke om chefen på arbejdet. For hvor underligt lyder det ikke hvis man ringer på job og sir. " Chef jeg kan ikke komme idag, jeg har så mange smerter i kæben, at jeg ikke kan holde ud at være nogle steder" !!
  ( tro mig, ALLE tager pis på det!)

  Jeg HAR brugt penge på bideskinder osv, men intet hjælper mig..

  Nu har jeg været hos en 5 tandlæge, som har et aperatur som kan måle trykket i alle tænderne når jeg bider sammen, så det er muligt evt at slibe på de tænder der evt er får høje, så mit bid bliver perfekt på all flader. Eller så godt som.
  & derudover skal jeg have akupunktur behandling.

  Så håber det virker.

  Måske andre også skal prøve dette.

  Jeg ser frem til det, for jeg kan ikke engang huske, hvordan det føles ikke at have ondt.

  Hilsen Jackline
 • Indstillinger
  Hej
  Jeg har oplevet at flere kan behandles gratis på Landets tandlægeskoler, når der er kæbeproblemer og andre specielle problemer
  Der er kun et at gøre, ret henvendelse dertil og forhør dig.

  Hilsen Rita.
  P.S.
  Har selv en datter der er blevet behandlet på tandlægeskolen Vennelyst boulevard i Århus.
  Med et rigtig godt resultat.
 • Indstillinger
  Hej Bidpatienten.
  Jeg kan desværre nikke genkende til alle dine punkter, undtagen tinnitus.
  Jeg har i 10 år haft de samme problemer, og føler samme frustrationer når man leder efter den rigtige behandling.
  Som jeg ser det, så behøver patienter som os, en behandlingsmulighed, hvor både tandlæger, kirurger, kiropraktorer, massører og "alm" læger, går sammen og kommunikerer om os som én patient, hvor de ser på os som en helhed.
  Jeg har prøvet at de ovenstående specialister hver for sig, men ingen kan svare mig på hvad årsagen er, eller hvordan det kan løses. Kirugen har nævnt operation, med med kun 40% garanti for en LILLE bedring så valgte jeg at takke nej. Lægen tilbyder smertestillende og henviser til tandlægen. osv osv osv...
  Det eneste jeg har haft succes med er en massør jeg har fundet der er specialist i kæbemassage. Hun er uddannet i USA og har arbejdet sammen med danske tandlæger i et projekt der skulle få unge af med deres bideskinne. Dét har hjulpet mig de sidste par år, men nu er de voldsomme smerter kommet igen og jeg må starte forfra.
  Men, vil gerne anbefale den slags massage, for det kan virkelig lige tage "toppen" af de værste smerter. Udover det, så er jeg ligeså rådvild som alle andre. Jeg er født med disse smerter, de er ikke kommet pga en krone eller lign, og håber blot at jeg kan nå at få en normal hverdag i dette liv.
  Til dig der bliver "drillet" på jobbet, bare sig til dem, at du gerne vil arbejde 50t/ugen hvis de vil have dine smerter i stedet!
  Pøj pøj til alle.. jeg håber vi alle finder den rette behandling.
 • Indstillinger
  hej
  jeg havde kronisk hovedpine og kæbesmerter inden jeg blev oprereret.

  jeg ahvde underbid og meget overfølsomme og ømme kæbeled.

  men efter jeg havde haft bøjle på i 4 år og opereret så gik det væk, og den dag i dag har jeg ingen smerter fra kæbe/tænder.
 • Indstillinger
  Så har jeg været mere heldig. Min tandlæge sagde for mange år siden min underkæbes stilling gjorde jeg spændte og jeg skulle sove med skinne om natten.

  Det ville jeg ikke, men mine ører blev værre og værre. Det var som om der sad en prop i dem, hvilket var meget ubehageligt. Men det talte jeg ikke med tandlægen om. Min fejl. !!!!

  Jeg var mange gange hos læge og ørespecialist. Ingen vidste hvorfor. Men for nogle få år siden havnede jeg så hos en hals-øre-næse specialist i Roskilde.
  Han sagde: Det er spændinger i kæben, der er skyld i det.
  Jeg fik massage og det hjalp. Vedkommende, der skriver om massage kan jeg kun give ret. Det er virkelig godt, når det bliver gjort rigtigt.

  Men det sker jo med mellemrum. Nu kender jeg bare grunden. Men fysioterapeuten skal gøre sit arbejde godt og det gjorde hun ikke sidste gang, så jeg må afsted igen.
  Så jeg giver vedkommende ret, der fortæller om bideskinne. Det ville have afhjulpet mine problemer.

  Jeg har også prøvet at have for høj en tand efter en rodbehandling. Det gav virkelig mange smerter. Så vedkommende, der skriver om en høj tand kan give smerter, har ret.

  Men igen, tandlægen fik hurtigt ordnet det.

  Udenlanske tandlæger kan være meget dygtige. Jeg kender en, der tager til Polen. Han fortæller klinikken er lange mere moderne end herhjemme.
  Den polske tandlæge har reddet en tand, som en dansk tandlæge ødelagde.

  Så man skal se sig for, hvem man henvender sig til. Det gælder naturligvis både i udlandet og herhjemme.
  Jeg bytter ikke min tandlæge , men når nu han ikke gider mere, hvem skal jeg så henvende mig til. Jeg kan få helt mavepine, af skræk.
  Jeg regner jo med at blive et par hundrede år med alle mine tænder i god behold.
 • Indstillinger
  Hej.

  MINE GRUNDE til et indlæg er en medfødt læbeganespalte med en masse kæbeoperationer og tandlægebehandlinger, og derudover et pådraget piskesmæld/post commotio for 3 1/2 år siden. Det hænger selvfølgelig sammen.
  Jeg har haft det så dårligt, så jeg kun har kunnet holde mig vågen i 20 minutter af gangen, og smerter i ryggen har holdt mig i sengen.

  DE TING der har hjulpet (blandt alt det der ikke har) er osteopat, sport med høj puls samt styrketræning af de indre muskler, afholdenhed fra sukker og lign. abstinensfremkaldene fødevarer, afspænding og bideskinne.

  - Jeg har været til en osteopat for at få brusken i kæbeledene på plads. Det var helt præcist Jacob Vesterlund i Hellerup, og jeg nævner hans navn, fordi jeg selv fik ham anbefalet fra én som havde fået taget sine spændinger i kæben af det.
  - De andre ting hører alle sammen under afspænding i flere afskygninger. Jeg tror ikke at én ting kunne være nok til at tage spændingerne, men tilsammen hjælper det mig langsomt ud af det. Sporten gi'r sig selv, men der skal måske lige en forklaring på de andre ting. Styrketræningen, det er både Tai Chi og specielle øvelser jeg har fået, er for at min ryg kan blive stærk. Det har inddirekte hjulpet mig til at kunne gå mere oprejst, som igen har afhjulpet spændinger i skuldrene... som er opstået pga kæbespændingerne, og derfor hjælper det også den anden vej. Det er også derfor jeg får massage hver uge, for at få taget nakkespændingerne helt for en stund og komme ud af den onde cirkel kroppen har været inde i. Afholdenheden kan lyde lidt sært, men jeg kan ikke forklare det på nogen rationel måde. Jeg spænder bare meget mindre hvis jeg især holder mig fra sukker. (Derudover også koffein og tobak, alle former for stress og abstinenser sætter sig i kæben, har min massør sagt.) Til sidst kommer bideskinnen. Den har jeg først fået for to uger siden, men den har allerede gjort en masse. Jeg talte med én i dag til mit afspændingshold som sagde at det tog hende et halvt år, før hun for alvor kunne mærke noget fra sin. Så det kræver noget tålmodighed.

  DET LIDT MERE GAKKET. Derudover kan jeg anbefale at gå til kranio sakral, de proppper en finger i munden på én og løsner op og (igen) en massør til at tage spændingerne i nakken så det ikke får lov til at brede sig til at blive et ryg-/lænde-problem.
  Hvis man vil søge mod maden og har tolerante omgivelser, hjælper et hvidløg i ny og næ også. Jeg har de sidste mange dage guffet nogle stykker i mig hver dag (med nogle timers mellemrum), fordi mine Panodiler ikke kunne tage smerterne. Man skal vende kroppen til det. Med det mener jeg at det lige tager nogle dage inden man ikke lugter af det.Derudover sætter Chili også gang i det hele, så der kommer blod til kæberne. De er normalt helt kolde, både udenpå huden og inde i min mund, jeg gætter på at det er spændingerne der sætter blodomløbet lidt ud af kurs dér. En sidste ting af det kulinariske, er kamillete. Det virker afspændene og får (kæbe-)musklerne til at slappe af. Hvis ét brev ikke er nok, så propper jeg nogle gange to eller tre breve ned og drikker det hele i et rap.
  Derudover har jeg også været til biopat og tager flere gange om dagen en stor dosis af forskellige vitaminer. Til dem der mener det er noget pjat, er mit argument at kroppen har tæret så meget på sig selv, at det er nødvendigt at tilføje det, udover en meget sund kost, for at få den på fode igen.
  Jeg kan mærke når de begynder at virke, og det har også indvirkning på mine spændinger: De kan slappe af.

  SVIMMELHED. Hvis der er nogle der går igang med noget af det ovenstående og der kommer nogle mærkelige reaktioner på de ting jeg har nævnt, kan det skyldes at du er ved at få løsnet op. En artikel jeg fik af min afspændingspædagog beskrev musklens reaktionsforløb sådan:
  musklen er i brug - træthed - spænding - smerte - smerteløshed
  dvs. overhører man noget, går det videre til det næste. Og det er man tvunget til i vores tilfælde. Når man så får løst op, sker det hele i omvendt rækkefølge.
  Hvis man bliver kvalm, svimmel, eller træt, er det alt sammen "svimmelhed", og det er som regel bare fordi kroppen skal vende sig til nogle nye signaler. Men det er midlertidigt, og er det kvalme hjælper (rå) ingefær som regel.
  Jeg har haft forskellige former for svimmelhed de sidste par uger, men kender turen efter de 3 1/2 år med piskesmæld og et hav af behandlinger og det går efterhånden over.


  Jeg er enig i jeres beklagelser omkring det offentlige. Jeg har været hele turen igennem. Desværre er det hele lidt reaktionært, så der skal en masse energi til selv at gå på jagt efter årsag og rigtig behandling.

  Jeg håber I kunne bruge lidt af de ting der er nævnt her.
  Mange hilsener
  Mette
Log in eller Registrér for at kommentere.